Uutiset

Vuoden alumni Kirsi Karlamaa: ”Jos haluat muuttaa yhteiskuntaa, opiskele sähkötekniikkaa”

Sähkötekniikan korkeakoulun vuoden 2019 alumni on Traficomin pääjohtaja Kirsi Karlamaa.
ELEC vuoden alumni kirsi karlamaa, traficom kuva: Annamari Tolonen
Vuoden alumni 2019 -tunnustus myönnettiin AlumniStudent Weekend -seminaarissa Aalto-yliopistolla 26.10.2019. Kuva: Annamari Tolonen

Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun vuoden 2019 alumni on Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin pääjohtaja Kirsi Karlamaa. Palkintotoimikunnan perustelujen mukaan Karlamaa on edennyt loistavasti urallaan ja toiminut aktiivisesti sähkötekniikan opiskelun puolestapuhujana.

”Naisten osuus alalla on edelleen pieni, ja vain noin 15 % aloittaneista opiskelijoista on naisia. Karlamaa on erinomainen roolimalli niin naisille kuin miehille. Hän on käynyt kertomassa urastaan koulumme opiskelijoille ja konkreettisesti kannustanut ja rohkaissut nuoria opiskelemaan ja suunnittelemaan tulevia työuriaan sähkötekniikan alalla”, sanoo Sähkötekniikan korkeakoulun dekaani Jyri Hämäläinen.

Karlamaa valmistui vuonna 2000 diplomi-insinööriksi radiotekniikan pääaineesta silloisen Teknillisen korkeakoulun Sähköosastolta. Hän on työskennellyt Viestintäviraston taajuushallinnon johtajana, turvallisuustoimialan johtajana, Kyberturvallisuuskeskuksen johtajana sekä pääjohtajana. Tällä hetkellä hän toimii pääjohtajana Traficomissa, joka perustettiin vuodenvaihteessa 2019 Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin, Viestintäviraston sekä Liikenneviraston tiettyjen osien fuusiossa.

Kirsi Karlamaa, mitä eväitä opinnot antoivat työurallesi?

Asenne- ja arvomaailmaani opinnot ovat antaneet ennen kaikkea sinnikkyyttä, uteliaisuutta ja uskoa siihen, että kaikki asiat ovat opittavissa, jos tahtoa on riittävästi. Muistaakseni vuosikurssini noin 300 opiskelijasta naispuolisia oli vain kuusi, joista puolet vei opintonsa loppuun. Varsin miehisessä teknologiamaailmassa työskentely on ollut välillä haastavaa, ja se on vaatinut työtä uskottavuuden luomiseksi.

Avaruustekniikan ja radiotekniikan opinnot olivat itsessään mielenkiintoisia, ja ne ovat antaneet erinomaiset eväät matkalleni ymmärtää ja jäsennellä maailmaa. Opintojen tärkeää antia ovat myös verkostoitumisen taito ja valmistuneiden yhteisöllisyys. On aina ilo törmätä opiskeluaikaiseen tuttuun, ja vanhat opiskelukaverit voivat myös auttaa ja tukea ammatillisesti.

Opinnoista on jäänyt mieleen myöshyviä opettajahahmoja, erityisesti sähkömagnetiikan osalta. Ja toki teekkarius sinänsä nostaa vieläkin aika ajoin pilkettä silmäkulmaan!

Mitkä ovat olleet urasi kohokohdat?

Olen ollut rakentamassa turvallista, sujuvaa ja palveluistuvaa digitaalista yhteiskuntaa liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalalla lähes 20 vuoden ajan. Olen ollut vahvasti mukana toteuttamassa koko yhteiskuntaa koskettavia muutoksia, kuten maanpäällisen TV-toiminnan siirtämistä analogisesta digitaaliseen ja nyt HD-maailmaan. Myös matkaviestinteknologian muutos ja palveluistumisen murros 2G-verkoista 5G-verkkoihin on ollut työpöydälläni koko ajan.

Miksi sähkötekniikan opiskelu on tärkeää nyt ja tulevaisuudessa? 

Tekniikan opiskelu ja taito hahmottaa, mihin teknologia tulevaisuudessa kykenee, ovat mielestäni erittäin tärkeitä. Sähkötekniikan osaaminen on voimavara, jonka avulla voimme luoda kestävämpää ja puhtaampaa ympäristöä esimerkiksi energiatuotantoamme kehittämällä. Se on voimakkaasti mukana tulevaisuuden älyliikenteessä, älykaupunkiratkaisuissa ja innovaatiopotentiaalina.

Radioteknologian murroskaan ei varmasti jää 5G-verkoihin, vaan se jatkuu 6G-verkkoihin ja näitä seuraaviin ratkaisuihin. Jos haluaa olla muuttamassa yhteiskuntaa ja visioimassa tulevaisuutta, kannattaa opiskella sähkötekniikkaa!

Millä mielin olet Vuoden alumni -tunnustuksesta?

Otan tunnustuksen yllättyneenä, nöyränä ja kiitollisena vastaan. Samalla toivon, että voisin luoda uskoa nykyisille ja tuleville opiskelijoille, että tältä alalta löytyy houkuttelevia ja kiinnostavia työpaikkoja.

Sähkötekniikan vuoden alumni -palkinto jaetaan vuosittain AlumniStudent Weekend -seminaarissa, jonka järjestävät Automaatio- ja systeemitekniikan kilta, Sähköinsinöörikilta, Inkubio, alumni ja opiskelijayhdistykset Automaatio- ja systeemitekniikan alumnit ja Sähköklubi, Sähkövoimatekniikan kerho sekä Energiajohtajat ry ja Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Matti Rossi vastaanotti palkinnon
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Professori Matti Rossille tiimeineen arvostettu AIS Impact Award 2024

Tiimi voitti palkinnon teknologisesta ja yrittäjyyteen liittyvästä vaikuttavuudesta
An artistic rendering of two chips on a circuit board, one is blue and the other is orange and light is emitting from their surf
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijoiden tavoitteena on korjata kvanttivirheet huoneenlämmön sijaan superkylmässä lämpötilassa

Kvanttitietokoneiden kehityksessä yksi suurimmista haasteista on se, että kvanttibitit eli kubitit ovat liian epätarkkoja. Tarvitaan siis tehokkaampaa kvanttivirheen korjausta, jotta kvanttitietokoneita voidaan tulevaisuudessa ottaa laajemmin käyttöön. Professori Mikko Möttösellä on kvanttikorjaukseen uudenlainen ratkaisuehdotus, ja sen kehittämiseksi hän on saanut kolmevuotisen apurahan Jane ja Aatos Erkon säätiöltä.
CS Teacher of the year 2024
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Arto Hellas valittu tietotekniikan laitoksen vuoden opettajaksi 2024

Vuoden opettaja julkistettiin tietotekniikan laitoksen tilaisuudessa keskiviikkona 18. joulukuuta 2024.
Ryhmä ihmisiä seisoo luentosalissa pitäen todistuksia ja kukkakimppuja, etualalla on tuoleja.
Palkinnot ja tunnustukset, Yliopisto Julkaistu:

ELEC Award Ceremony and Christmas lunch 2024 -tilaisuudessa palkittiin esimerkillistä saavutuksista

Tiistaina 17. joulukuuta Sähkötekniikan korkeakoulu kokoontui juhlistamaan vuoden merkittävimpiä opetuksen, tutkimuksen ja vaikuttavuuden saavutuksia. Lue lisää palkituista ja saavutuksista.