Uutiset

Yhteistyö Club For Five -yhtyeen kanssa poiki äänitaideteoksen

Miltä ääni näyttää? Miltä taide kuulostaa? Taideinstallaatio SOONI auttaa miettimään äänen ja materian yhteyksiä sekä niiden vaikutusta hyvinvointiin.
Kuvassa taideinstallaatio SOONI vaaleassa aulatilassa. Teoksen värikkäät tekstiilit liikkuvat teoksesta kantautuvan äänivirran mukana.
SOONI-taideinstallaatio yhdistää taidetta, arkkitehtuuria ja musiikkia.

Korkeasta metallikehikosta roikkuu erivärisiä tekstiilisuikaleita, jotka liikkuvat pienen ilmavirran mukana. 20-vuotisjuhlavuottaan viettävän Club For Five -yhtyeen ja Aalto-yliopiston opiskelijoiden yhteistyönä syntynyt teos tarjoaa kokemuksen virtuaalisesta konsertista. 
 
Äänen ja tekstiilin yhdistelmä luo viisiäänisen instrumentin. Teoksen sisältä kantautuu yhtyeen säveltämä musiikkiteos, jossa jokaisella laulajalla on oma kaiuttimensa, jotka on suunnattu eri puolille taideteosta. 
 
Teos tuo esille musiikin eri elementtejä, kuten rytmi, äänen eri sävyt ja liike. Installaatiota kierrettäessä ääni yhdistyy yllättävällä tavalla erilaisiin tekstiilipintoihin, jotka kuvaavat musiikin monipuolisuutta. Musiikkiteos elää tilassa kuulijan liikkuessa sen ympärillä. 
 
Teos nähtiin aiemmin syksyllä Kulttuuritalossa ja Tampere-talossa ja nyt se on esillä Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Väre-rakennuksessa Otaniemessä marraskuun loppuun saakka.

SOONI-teoksen värikkäät tekstiilisuikaleet liikkuvat hiukan äänen mukana.

Halu luoda uusia elämyksiä 

Club For Five -yhtyeen jo pitkälle suunniteltu 20-vuotisjuhlavuoden konserttikiertue piti koronapandemian vuoksi peruuttaa. Syntyi idea etsiä uusia tapoja tarjota yleisölle musiikkielämyksiä. 
 
“Halusimme tehdä yhteistyötä erilaisten taiteentekijöiden kanssa, löytää yhtymäkohtia ja dialogia eri taiteenalojen välillä. Arkkitehtuurin ja musiikin yhdistäminen oli yksi ideoista”, kertoo Club For Fiven vokalistiMaija Sariola. 
 
Yhtye esitteli idean Aalto-yliopiston terveyden ja hyvinvoinnin arkkitehtuurin professori Laura Arpiaiselleja yhteistyö lähti lentoon. Sooni on yhteistyön ensimmäinen hedelmä. 
 
“Yksi Aallon keskeisistä tavoitteista on yhteiskunnallinen vaikuttaminen, ja kyseinen taiteellinen yhteistyö on tässä uusi avaus. Uudenlaisten kokemusten merkitys korostuu etenkin pandemian aikaan”, kertoo Laura Arpiainen, joka on kursseillaan käsitellyt monipuolisesti arkkitehtuurin merkitystä hyvinvoinnille. Nyt tutkimisen kohteena on musiikin ja arkkitehtuurin suhde.

“Halusimme tehdä yhteistyötä erilaisten taiteentekijöiden kanssa, löytää yhtymäkohtia ja dialogia eri taiteenalojen välillä."

Vokalisti Maija Sariola, Club For Five

Uusia rajapintoja 

Yhteistyöprosessi Club For Fiven ja aaltolaisten kesken alkoi keväällä etäyhteyksien välityksellä. Taideinstallaation suunnittelivat arkkitehtiopiskelijat Aino Salo ja Caspar Åkerblom, joille projekti tarjosi mahdollisuuden tutkia esimerkiksi taiteen ja arkkitehtuurin rajapintoja aivan uusilla tavoilla.

Salo tekee parhaillaan diplomityötään musiikin, arkkitehtuurin ja hyvinvoinnin yhteyksistä. Molemmat ovat harrastaneet musiikkia nuoruudessaan, joten musiikin perusteet olivat hyvin hallussa. 
 
“Pääsimmekin heti prosessin alussa keskittymään lennokkaiden tilallisten hahmotelmien luonnosteluun. Viikoittaiset keskusteluhetkemme musiikista ja sen vaikutuksesta tilakokemukseen saivat meidän keksimään aina uusia ja mitä monimuotoisempia ideoita”, arkkitehtiopiskelijat kertovat. 
 
Teoksen nykyinen hahmo muotoutui luonnosvihkoihin loppukesästä, jolloin toteutusvaiheeseen mukaan keksittiin kutsua myös sisustusarkkitehtuurin ja tekstiilisuunnittelun opiskelijat Julia Lehto ja Jenna Mäkäräinen
 
“Koimme tekstiilin, arkkitehtuurin ja musiikin yhdistämisen mielenkiintoisena haasteena. Pääsimme työstämään tekstiiliä suuressa mittakaavassa, sekä kokeilemaan ennakkoluulottomasti erilaisia tekstiilin käsittelymenetelmiä”, Lehto ja Mäkäräinen kertovat. 
 
“Olen iloinen siitä miten vuorovaikutteinen työstä tuli – jokainen kuulija kokee sen eri tavalla ja varmasti löytää uusia oivalluksia musiikkiin ja taiteeseen oman moniaistillisen kokemuksensa kautta. Tämä luo sekä hyvinvointia että mielihyvää”, toteaa Arpiainen. 
 
Club for Five teki myös uutta musiikkia SOONIn innoittamana: Soonin matkassa -kappale kantaesitettiin yhtyeen juhlakonsertissa Helsingin Kulttuuritalossa lokakuussa. 

SOONInrakentamista ovat tukeneet Aalto ExperiencePlatform sekä Genelec Oy. Teos on esillä 30.11. asti Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Väre-rakennuksen hissiaulassa, Otaniementie 14, Espoo. 
 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Punatakkinen ja -hattuinen henkilö seisoo lumisella mäellä, katsellen jäistä jokea ja vuoria taustalla.
Opinnot Julkaistu:

Kaikille avoimia verkkokursseja Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa

Aloita uusi vuosi opettelemalla suunnitteluun ja luovuuteen liittyviä uusia taitoja!
Kuva Thesis Day -tapahtumasta vuodelta 2024. Kuvassa näkyy työnantajien edustajia ja opiskelijoita, jotka etsivät lopputyöprojektia.
Yhteistyö Julkaistu:

Espoon kaupunki ja Aalto-yliopisto allekirjoittivat strategisen sopimuksen uudesta viisivuotisesta kumppanuuskaudesta

Yhteistyö sisältää panostuksia Otaniemeen, yritys- ja innovaatiotoimintaan sekä kansainvälisten osaajien juurtumiseen.

Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Talent Boost -strategiaprojekti Aallossa 2021-2024

Tämä artikkeli tarkastelee Talent Boost -projektin saavutuksia.
Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.