Unite!-yliopistojen tarjoamat koulutukset henkilökunnalle (ulkoinen linkki)
Tältä sivulta löydät tulevat Unite!-yliopistojen pedagogiset ja muut koulutukset henkilökunnalle.
Unite! tarjoaa aaltoloaisille uusia polkuja kansainväliseen yhteistyöhön. Unite-allianssi koostuu yhdeksästä teknillisestä yliopistosta ympäri Eurooppaa.
Täältä löydät tietoa Uniten tarjoamista kansainvälisistä yhteistyömahdollisuuksista sekä mitä tukea Aalto ja Unite! voivat sinulle tarjota. Saat tietoa kansainvälisistä projekteista, rahoitusvälineistä sekä erilaisista yhteistyömahdollisuuksista esimerkkeineen ja yhteystietoineen.
Verkkokurssien kansainvälistäminen eli Virtual Exchange Credit Programme (VECP) on tapa helpottaa kansainvälisen osa-alueen lisäämistä opiskelijoiden opintosuunnitelmaan. VECP on kaikille opiskelijoille avoin ja auttaa laajentamaan heidän tietämystään sallien pääsyn laajempaan kurssivalikoimaan. Lisäksi opettajat hyötyvät toisissa yliopistoissa opiskelevien palautteesta. VECP tarjoaa kansainvälisemmän ja kulttuurisesti monimuotoisemman oppimisympäristön sekä toimii käytännön lisänä fyysiselle opiskelijaliikkuvuudelle.
Prosessi
VECP-kurssit opetetaan ja arvioidaan täysin verkossa, ja kurssit valitaan olemassa olevasta opetussuunnitelmasta. Kurssit lisätään Unite-kurssikatalogiin, minkä jälkeen Unite-kumppaniyliopistojen opiskelijat voivat hakea kyseisille kursseille. Valintajakson jälkeen opiskelijoille myönnetään opintooikeus ja heidät lisätään kurssille. Kurssin päättyessä opiskelijat siirtävät opintopisteet kotiyliopistonsa opintosuunnitelmiin paikallisten opiskelijapalveluiden avulla.
Pilottiohjelmat
Tällä hetkellä käynnissä on kolme VECP-pilottiohjelmaa, joiden kautta kursseja tarjotaan:
- Energy engineering, energia-alan maisteriopiskelijoille, seuraava kurssihaku järjestetään syksyllä 2023
- Architectural engineering, arkkitehtuurin ja rakennustekniikan maisteriopiskelijoille
- Kielikurssi ja kulttuurienvälisen osaamisen kurssit, kaikille opiskelijoille
Esimerkkejä aiemmista Aallon professorien tarjoamista kursseista:
- Energiatekniikka: EEN-E3001 Fundamentals of Industrial Energy Engineering, PHYS-E0483 Advances in New Energy Technologies, PHYS-E6570 Solar Energy Engineering D, 31C01300: Energy and Environmental Economics
- Arkkitehtuuri: ARK-E1023 Parametric Design, ARK-E1024 Algorithmic Design D
- Kielikurssit ja kulttuurienvälisen osaamisen kurssit: LC-0614 Developing Global Competence: Working in an International Virtual Team, LC-7003 Survival Finnish Online, LC-1322 Thesis Writing for Engineers (MSc)
Miten mukaan?
Onko sinulla kurssi, jota opetat tai voisi opettaa verkossa? Ota yhteyttä: Vilma Jokinen ([email protected]) & Melina Nummi ([email protected])
Huomaathan nämä:
- Virtuaalisesti osallistuvat opiskelijat saattavat tarvita kurssin alussa enemmän tukea ja opastusta.
- On tärkeää luoda Aallon opiskelijoille mahdollisuuksia yhteistyöhön ja kanssakäymiseen virtuaalisesti osallistuvien Unite-opiskelijoiden kanssa, erityisesti jos kurssilla on myös fyysisesti läsnä olevia opiskelijoita.
Blended Intensive Programme (BIP) tarkoittaa kurssia, jossa yhdistyy fyysinen ja virtuaalinen yhteisoppiminen. BIP-kurssin järjestää kolme Erasmus+-ohjelmaan osallistuvaa korkeakoulua kolmesta eri Erasmus+-ohjelmamaasta ja se rahoitetaan Erasmus+ -liikkuvuusohjelmasta. Lisätietoa BIPstä ja siitä, miten sellaisen voi järjestää löytyy Aallon sivulta Erasmus+ lyhyet monimuotoliikkuvuuden BIP-kurssit.
Aallossa tukea saat seuraavilta yhteyshenkilöiltä: Marcela Acosta Garcia ([email protected]) & Helena Hietanen ([email protected])
Kesäkoulut
Unite-kumppaniyliopistot tarjoavat usein kesäkouluja Unite-opiskelijoille. Jotkut näistä kesäkouluista tarjoavat myös mahdollisuuksia opettajille, kuten vierailuluentoja. Kesäkoulut noudattavat usein BIP-rakennetta: kurssi alkaa yleensä muutaman viikon lähiopetuksella paikan päällä ja jatkuu sitten opiskelijoiden suorittaessa kurssin verkossa.
Voit myös luoda itse kesäkoulukurssin ja kutsua kollegoita muista Unite-yliopistoista pitämään luentoja tai toimimaan kurssin yhteisjärjestäjinä.
Esimerkkejä Unite!-kesäkouluista, joita Aalto on järjestänyt:
- Design thinking and product development - Unite! | Aalto University
- Communications engineering and data science summer course - Unite! | Aalto University
Yhteyshenkilö kesäkouluihin liittyvissä asioissa: Marcela Acosta Garcia ([email protected])
Yhteistyössä tehtävä kansainvälinen verkko-opetus, eli COIL-kurssit (Collaborative online international teaching) kuten Unite-yhteisössä niitä kutsutaan, tarjoavat opettajille mahdollisuuden luoda ja opettaa kurssi yhteistyössä toisen Unite-yliopiston kollegan kanssa.
COIL-kurssit ovat erinomainen tapa yhdistää opetustietotaitoja eri Unite-yliopistoista. Ne antavat opiskelijoille mahdollisuuden osallistua kursseille, joita ei opeteta Aallossa, samalla tarjoten heille mahdollisuuden kehittää kulttuurien välisiä taitojaan yhdessä kumppaniyliopiston opiskelijoiden kanssa.
COIL-malli yhdistää akkreditoituja kursseja, linkittäen kahden tai useamman Unite-yliopiston luokkahuoneet. Yhteistyössä toimivat opettajat luovat jaettavan opetussuunnitelman joko jo olemassa olevista kursseista tai uuden kurssin luomiseksi.
Opettajat työskentelevät läheisesti kaikkien opiskelijoiden kanssa, mutta arvosanat myönnetään vain opiskelijoiden kotiyliopistossa. Opiskelijoiden ei tarvitse olla rekisteröityneenä kumppaniyliopistoon, ja kurssi on osa molempien yliopistojen opetussuunnitelmaa. COIL-kurssit opetetaan joko täysin verkossa tai tarjotaan hybridivaihtoehtona paikallisille opiskelijoille. Ihanteellisesti opiskelijoiden tulisi tehdä yhteistyötä virtuaalisesti kansainvälisissä tiimeissä.
Prosessi
Etsi kansainvälinen yhteistyökumppani. Jos sinulla ei vielä ole kumppania, mutta sinulla on aihe mielessä, voimme auttaa sinua löytämään kumppanin Unite-verkostosta. Ole jo varhaisessa vaiheessa yhteydessä yliopistosi hallinnolliseen ja pedagogiseen tukeen.
Pilotit
Pilotoimme paraikaa COIL-kursseja Unitessa. Ota yhteyttä kuullaksesi lisää.
Lisätietoja
Aallon yhteyshenkilö: Melina Nummi ([email protected])
Kansainväliset yhteistutkinto-ohjelmat ovat kaksivuotisia englanninkielisiä maisteriohjelmia, joissa opiskelijat opiskelevat kahdessa tai useammassa yliopistossa. Kahden vuoden opinnot onnistuneesti suoritettuaan opiskelijat saavat kaksoistutkinnon. Unite! tukee eri tavoin yhteistutkinto-ohjelmien kehittämistä allianssin kumppaneiden välillä. Asiantuntijaryhmä "Joint programmes" työskentelee tukidokumenttien ja työkalujen parissa yhteisohjelmien kehittämisen tehostamiseksi ja helpottamiseksi. Myös uusille koulutukseen liittyville aloitteille haetaan vuosittain siemenrahoitusta.
Aalto-yliopisto tarjoaa tällä hetkellä yhden kansainvälisen yhteismaisteriohjelman: Communications and Data Science, Master of Science, tunnetaan usein myös nimellä CODAS. Communications and Data Science -kaksoistutkinto-ohjelma käsittelee monipuolisesti ajankohtaisia teollisuuden aiheita, jotka ovat tärkeitä modernille insinööritieteiden alalle. Communications and Data Science on kaksivuotinen maisteriohjelma, johon kuuluu opiskelijaliikkuvuus Aalto-yliopiston, Grenoble INP Graduate School of Engineering and Management - Université Grenoble Alpes:n sekä Técnico Lisboan - Universidade de Lisboa:n välillä. Voit lukea lisää CODAS-ohjelmasta ohjelman sivulta: Communications and Data Science, Master of Science (Technology) | Aalto University
Jos haluat rakentaa uuden kansainvälisen yhteismaisteriohjelman, olethan ensiksi yhteydessä oman Aalto-koulusi opiskelijapalveluiden asiantuntijoihin (opipäällikkö tai kansainvälisten asiain päällikkö) ja ole yhteydessä Eija Kujanpäähän (perustieteiden korkeakoulu, [email protected], coordinator of Unite! 4.2 expert group (Joint Programmes)).
Aalto tarjoaa monia muita kansainvälisiä yhteisohjelmia: Kansainväliset yhteistutkinto-ohjelmat | Aalto-yliopist. Lisätietoa löydät myös Uuden koulutusohjelman valmistelu | Aalto-yliopistosekä Ohjelmajohtajan käsikirja | Aalto-yliopisto.
Lisätietoa siemenrahoituksesta löydät: Unite!-yliopistoallianssi tarjoaa siemenrahaa opetus-, tutkimus- ja opiskelijayhteistyön edistämiseksi | Aalto-yliopisto.
Kurssin järjestäjät etsivät usein kumppaniyliopistojen professoreita antamaan vierailuluennon erikoistuneesta aiheesta tai auttamaan yhteistyökurssin järjestämisessä. Nämä vierailuluennot voidaan järjestää verkossa. Mikäli sinulla on suuremi rooli yhteistyökurssissa, voidaan sitä varten järjestää opettajavaihto (vähintään 8 opetustuntia viikossa). Lisätietoa Erasmus+ -rahoituksesta opettaja- ja henkilöstövaihtoihin Aalto-yliopiston työntekijöille: Erasmus+ -liikkuvuusapurahat henkilöstölle | Aalto-yliopisto
Kontaktien löytämisessä muista Unite! -yliopiostoissa auttaa kansainvälisten asiain päällikkö Anita Bisi, [email protected], joka on Aalto contact person in Unite! Professional Development & Training.
Aalto-yliopiston paikallinen tukihenkilöstö auttaa sinua etsimään yhteistyömahdollisuuksia Unite-kumppaniyliopistoissa.
Uniten kumppaniyliopistot:
- Kungliga Tekniska högskolan (KTH) Ruotsissa: KTH - Sweden’s largest technical university | KTH
- Technische Universität Darmstadt (TUDa) Saksassa: Home – TU Darmstadt (tu-darmstadt.de)
- Politechnika Wrocławska (Wroclaw Tech) Puolassa: Wrocław University of Science and Technology (pwr.edu.pl)
- Technische Universität Graz (TU Graz) Itävallassa: Home - TU Graz
- Grenoble INP-UGA Ranskassa: Université Grenoble Alpes (univ-grenoble-alpes.fr)
- Politecnico di Torino Italiassa: Politecnico di Torino (polito.it)
- Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Espanjassa: UPC - UPC Universitat Politècnica de Catalunya
- Instituto Superior Técnico Lisboa Portugalissa: ULisboa | Universidade de Lisboa
Ota yhteyttä: Minna-Kaarina Forssén ([email protected])
Siemenrahoitus - Unite! Seed Fund
Siemenrahasto on Unite-allianssin uusi aloite, jonka tarkoituksena on tukea opettajien, tutkijoiden ja opiskelijoiden ehdotuksia, jotka edistävät yliopistojen välistä yhteistoimintaa ja kestävien akateemisten ja opiskelijayhteisöjen muodostamista kaikissa yhdeksässä Unite!-yliopistossa. Lisätietoa: Unite!-yliopistoallianssi tarjoaa siemenrahaa opetus-, tutkimus- ja opiskelijayhteistyön edistämiseksi Seuraava haku on auki 15.1.-15.3.2024.
Jos tarvitset ideoita siemenrahoitukseen tai sinulla on kysyttävää hakemuksesta, ota yhteyttä Minna-Kaarina Forsséniin ([email protected]).
Liikkuvuusrahoitus henkilöstölle ja opettajille
Opettajat ja henkilöstö, jotka matkustavat muihin Unite-yliopistoihin, voivat hakea Erasmus+ -henkilöstö- ja opettajavaihtoapurahoja. Lisätietoja löytyy täältä: Erasmus+ -liikkuvuusapurahat henkilöstölle | Aalto-yliopisto.
BIP-rahoitus
Erasmus+ BIP on rahoitusväline lyhyille kursseille, jotka yhdistävät fyysisen (vähintään 5 päivää) ja virtuaalisen oppimisen. BIP-kurssin tulee olla vähintään 3 opintopistettä ja siinä tulee olla vähintään 15-20 liikkuvaa osallistujaa. Rahoitus on 6000-8000 euroa per kurssi liikkuvien osallistujien määrästä riippuen.
Lisätietoja rahoituksen hakemisesta: Erasmus+ lyhyet monimuotoliikkuvuuden BIP-kurssit tai ota yhteyttä Helena Hietaseen ([email protected]).
Tukea opiskelijoiden osallistumiseen ja kansainväliseen markkinointiin
Aalto-yliopisto ja Unite! tarjoavat apua kurssien ja kansainvälisten mahdollisuuksien markkinoinnissa opiskelijoille. Opiskelijamarkkinointivastaavamme ja Unite-viestintäpäällikkömme voivat auttaa sinua tavoittamaan kohderyhmän, jolle tarjoat opiskelumahdollisuutta. Voimme myös markkinoida opiskelumahdollisuutta jaksojen uutiskirjeissä ja opiskelijakilloissa. Jos haluat mainostaa kansainvälisiä mahdollisuuksia opiskelijoille tai henkilöstölle, ota yhteyttä viestintäpäällikköömme Suvi Lavintoon ([email protected]).
Paikallinen tuki
Paikallista tukea tarjotaan kaikkiin yllä mainittuihin toimintoihin. Apua on saatavilla myös Aalto-yliopiston opiskelijapalveluista sekä Aalto-yliopiston koulujen oppimispalveluista.
The Online Learning Toolbox
The Online Learning Toolbox sisältää niitä elementtejä, jotka liittyvät yhteisten verkkokurssien luomiseen, mukaan lukien teknologiatyökalut, hyvät verkkopedagogiikan käytännöt ja kokoelma verkkoympäristöön sopivia aktiviteetteja. Voit käyttää työkalupakkia täältä: Home | Online Learning Toolbox (aalto.fi)
Unite! Metacampus on allianssin yhdistetty digitaalinen oppimisalusta. Oppimisen hallintajärjestelmä (LMS) toimii henkilöstön ja opiskelijoiden yhteistoiminnallisena digitaalisena tilana, joka helpottaa yhteisiä kursseja, ohjelmia ja koulutusmahdollisuuksia allianssin sisällä.
MyCoursesin tavoin Metacampus on Moodle-pohjainen alusta, jossa voit tarjota kurssejasi Unite!-kumppaneiden käyttöön. Metacampus sopii erinomaisesti kursseille, joiden osallistujat ovat Uniten jäsenyliopistoista, sillä niiden opiskelijat ja henkilökunta voivat helposti kirjautua sisään ja ilmoittautua kursseille ilman ylimääräistä työtä. Metacampus on saatavilla kumppaniyliopistoissa puhutuilla kielillä, ja se tarjoaa myös mahdollisuuden myöntää Open Badge -merkkejä.
Niiden kurssien osalta, joista pitäisi saada opintopisteitä, opintojen hyväksilukemisesta on sovittava etukäteen osallistujien kotiyliopistojen kanssa.
Lisätietoa ja paikallista tukea Aallossa:
Veruscka Xavier Filgueira, digitaalisen oppimisen asiantuntija.
Unite! tukee erityisesti uransa alkuvaiheessa olevien tutkijoiden verkostoitumista ja yhteistyötä eurooppalaisten kumppanien kanssa.
Unite! pyrkii tarjoamaan matalan kynnyksen pääsyn tutkimusinfrastruktuureihinsa myös Aalto-yliopiston opiskelijoille ja tutkijoille sekä ulkopuolisille käyttäjille. Unite! Agora helpottaa kumppaneiden pääsyä yhteisiin tutkimusinfrastruktuureihin hyödyntämään huipputason tiloja ja laboratorioita, kuten suurteholaskentajärjestelmiä, erikoislaboratorioita, virtuaalitodellisuusvälineitä ja erikoislaitteita.
Tutkimusinfrastruktuurien luettelossa on yksityiskohtaiset tiedot kustakin tutkimusinfrastruktuurista, mukaan lukien lyhyt kuvaus, linkki kyseisen infrastruktuurin verkkosivustolle, yhteystiedot, teknisen henkilökunnan saatavuus ulkopuolisten käyttäjien avuksi ja tieto siitä, onko infrastruktuurilla online-varaamisjärjestelmä.
Tiedustele pääsyä yksittäisistä tutkimusinfrastruktuureista.
Unite! Agora toimii yhteisön ilmoitustauluna, joka yhdistää tutkijat yhteistyömahdollisuuksiin, hankekonsortioihin ja siemenrahoitukseen. Tutkijat voivat selata ja hakea sopivia hankeaihioita ja laajentaa verkostoaan. Tämä foorumi helpottaa kumppanuuksien muodostamista ja nopeuttaa uraauurtavan tutkimuksen tekemistä.
Unite! järjestää myös säännöllisesti tutkijoiden välisiä "matchmaking"-tapahtumia kohderyhmänään erityisesti uransa alussa olevat tutkijat, joilla ei vielä ole laajaa kansainvälistä verkotoa. Viimeisin tapahtuma keskittyi terveysteknologiaan ja järjestettiin Grenoblessa Ranskassa tammikuussa 2024.
Voit myös ottaa yhteyttä Key Liaison Officer Minna-Kaarina Forssén:iin, joka auttaa sinua löytämään yhteistyökumppaneita Unite!-yliopistoista.
Siemenrahoitus - Unite! Seed Fund
Siemenrahasto on Unite-allianssin uusi aloite, jonka tarkoituksena on tukea opettajien, tutkijoiden ja opiskelijoiden ehdotuksia, jotka edistävät yliopistojen välistä yhteistoimintaa ja kestävien akateemisten ja opiskelijayhteisöjen muodostamista kaikissa yhdeksässä Unite!-yliopistossa. Seuraava haku on auki 15.1.-15.3.2024. Lue lisää täältä: Hae Unite!-yliopistoallianssin siemenrahaa opetus-, tutkimus- ja opiskelijayhteistyön edistämiseksi
Jos tarvitset ideoita siemenrahoitukseen tai sinulla on kysyttävää hakemuksesta, ota yhteyttä Minna-Kaarina Forsséniin ([email protected]).
Käsikirjassa esitellään Unite!-yliopistojen tutkimusryhmien parhaat avoimen tieteen ja innovoinnin käytännöt, annetaan ohjeita näiden käytäntöjen omaksumiseen ja muotoillaan uusi hallintomalli avoimen tieteen ja innovoinnin hallinnointiin yliopistoissa.
Käsikirja on englanninkielinen.
Tältä sivulta löydät tulevat Unite!-yliopistojen pedagogiset ja muut koulutukset henkilökunnalle.
Tältä sivulta löydät tulevat henkilöstön koulutusviikot Unite!-yliopistoissa.
Opas Unite!-yliopistojen työhyvinvointiin liittyviin parhaisiin käytänteisiin. Opas on englanninkielinen.
Täältä löydät kaiken tiedon liittyen osallisuuteen, monimuotoisuuteen, tasa-arvoon ja saavutettavuuteen Unitessa
Itseohjautuva, maksuton verkko-oppimisväline, joka on suunniteltu syventämään ymmärrystäsi monimuotoisuudesta ja inkluusiosta.
Unite!-yhteisössä mukana olo on avannut minulle uusia näkökulmia ja oivalluksia verkkopedagogiikasta ja -oppimisesta. Erityisesti Unite!-kurssin suunnittelu ja toteutus verkossa oli mielenkiintoinen prosessi, sillä se antoi minulle mahdollisuuden tutkia ja opettaa tehokasta viestintää virtuaalisissa tiimeissä, mikä on keskeinen osa erilaisia työympäristöjä 2000-luvulla. Muista yliopistoista tulevien Unite!-opiskelijoiden osallistuminen kurssille oli myös hyödyllistä Aalto-yliopiston opiskelijoille, sillä he pystyivät jakamaan monia mielenkiintoisia näkökulmia ja kokemuksia ja oppimaan toinen toisiltaan.
2023 Unite!-kesäkoulu oli mullistava kolmen viikon kokemus, jossa minulla oli ilo opettaa monipuolista kohorttia opiskelijoita eri taustoista tuotekehityksen, tulevaisuudentutkimuksen ja laajennetun todellisuuden aloilla. Opiskelijoiden ohjaaminen oli todella rikastuttava kokemus, sillä mukautin menetelmäni heidän erilaisiin taustoihinsa ja sain puolestaan inspiraatiota heidän tuoreista näkökulmistaan, ennakkoluulottomuudestaan ja aloitteellisuudestaan oppia tekemällä. Matkallamme konseptista ratkaisuihin opiskelijat saivat käyttöönsä uusia teknologisia työkaluja ja esittelivät kasvavia taitojaan visualisointien ja prototyyppien avulla.
Aalto Design Factoryssa syvennyimme yhteistoiminnalliseen innovointiin, ja Aalto + Unite! -yhteisöllä oli ratkaiseva rooli, sillä se tarjosi tukiverkoston, joka paransi opetusta ja oppimista. Asiantuntemuksen jakaminen muiden tiedekunnan jäsenten kanssa osoittautui korvaamattomaksi ja auttoi hiomaan ja rikastuttamaan opetussuunnitelmaa. Tämä opetuskokemus ei ollut minulle pelkästään miellyttävä vaan myös koulutuksellinen kehitysaskel, kiitos tämän alustan kannustavasta ja dynaamisesta ekosysteemistä, joka koostuu kouluttajista ja käytännön toimijoista.