Yrittäjyys ja innovaatiot

Teknologiansiirto

Aalto-yliopiston tavoitteena on siirtää tutkimuksen, koulutuksen ja muun toiminnan tuloksia mahdollisimman tehokkaasti ja nopeasti yhteiskunnan hyödyksi. Teknologiansiirrossa on kyse siitä, että kehitetyn teknologian omistusoikeus tai käyttöoikeus siirtyy yliopistolta rekisteröidylle yritykselle. Aalto-yliopisto on Suomen aktiivisin yliopisto patenttihakemusten jättämisessä. Vuonna 2023 yliopisto käsitteli 137 keksintöilmoitusta, jätti 71 patenttihakemusta ja teki yhteensä 18 teknologian tai osaamisen siirtoa yrityksille.

Toimivalla teknologiansiirron prosessilla yliopisto pyrkii myös laajentamaan omaa rahoituspohjaansa. Teknologiansiirtoa yliopistosta yritykseen ohjaa yliopiston immateriaalioikeuksien kaupallistamispolitiikka ja sen toimeenpanosta vastaavat innovaatioista vastaava vararehtori ja talousjohtaja.
Cryostat used to cool down quantum devices
Cryostat

Loading table of contents

Anu Honkalinna

Head of Spinoff Asset Management

Timo Rossi

Spinoff Portfolio Manager

Mikä on teknologiansiirto?

Teknologiansiirrossa on kyse siitä, että teknologian omistusoikeus tai käyttöoikeus siirtyy yliopistolta rekisteröidylle yritykselle. Näitä ovat mm:

  • aineettomat omistusoikeudet (esim. patentit, patenttihakemukset, keksintöilmoitukset, tutkimustulokset, ohjelmistot, tavaramerkit, liikesalaisuudet, mallioikeudet).
  • aineelliset omistusoikeudet (esim. laitteet, materiaalit).

Yliopiston spinoff-yritys (tai spinout-yritys tai akateeminen spinout-yritys) perustetaan kaupallistamaan yliopistossa kehitettyä teknologiaa, tutkimusta tai immateriaalioikeuksia. Spinoff-yritysten perustajia ovat tyypillisesti yliopiston henkilöstö, professorit, tutkijat tai opiskelijat, ja ne perustuvat yliopiston laboratorioissa tai tutkimusprojekteissa tehtyihin innovaatioihin tai keksintöihin. Myös Aalto-yliopisto osallistuu perustajajäsenenä perustettavaan yritykseen.

Tavoitteet  

Aalto-yliopisto pyrkii

  • sovittamaan yhteen kaikkien sidosryhmien, kuten keksijöiden, yritysjohdon ja sijoittajien edut, jotta lopputuloksena on saumaton ja kaikkia hyödyttävä yhteistyö;
  • neuvottelemaan kaikkia osapuolia hyödyttävän sopimuksen, jolla varmistetaan immateriaalioikeuksien jatkuva käyttö akateemisessa ja koulutuksellisessa toiminnassa;
  • noudattamaan immateriaalioikeuksia koskevia lakeja ja määräyksiä, jotka koskevat liiketoimien hinnoittelua EU:n ja kansallisen lainsäädännön mukaisesti kilpailuneutraliteetin säilyttämiseksi.

Teknologiansiirtotoimien koordinoinnista vastaa Spinoff Asset Management -yksikön vetäjä, joka varmistaa, että kaikki tarvittavat kriteerit täyttyvät ennen sopimuksen tekemistä. 

Teknologiansiirtoa koskevat vaatimukset

Aalto-yliopisto suorittaa due diligence -prosessin varmistaakseen, että mahdollinen kaupallistava kumppani on sitoutunut ja kykenevä kehittämään innovaatiota ja skaalaamaan sen markkinoille (innovaatiovalmiustaso). 

Arviointiin sisältyy seuraavat

  • liiketoimintasuunnitelman laatu (markkinapotentiaali, myyntistrategia ja rahoitussuunnitelma), 
  • yhdenmukaisuus Aalto-yliopiston arvojen kanssa ja 
  • riskienhallintakyky. 
     

Spinoffien arviointiin sisältyy lisäksi myös tiimin kokoonpano, varmistunut rahoitus ja sijoituskelpoisuus.

Teknologiansiirto spinoff-yhtiöön

Aalto-yliopisto arvioi spinoff-yrityksessä samankaltaisia tekijöitä kuin sijoittajat arvioivat. Yliopiston pääsijoitus on immateriaalioikeudet, kun taas sijoittajat tuovat pääomia sekä kokemusta startup-yrityksen menestyksekkäästä johtamisesta. Perustajatiimin pätevyydellä ja kokoonpanolla sekä osakkeenomistajien sitoumista heijastavalla osakasluettelolla on ratkaiseva merkitys tulevien sijoittajien houkuttelemiseksi.

Teknologiansiirtokeskustelut voidaan aloittaa, kun kehitettävä innovaatio on saavuttanut sopivan innovaatiovalmiustason (Innovation Readiness Level) ja tiimi on laatinut liiketoimintasuunnitelman, ip-listauksen, osakasluettelon sisältäen perustajajäsenet ja heidän roolinsa sekä rahoitussuunnitelman.

Teknologiansiirto yrityskumppanille

Kun immateriaalioikeuksia siirretään yrityskumppanille, Aalto-yliopisto neuvottelee ehdot, joihin voi sisältyä kertaluonteinen korvaus tai jatkuvat lisenssimaksut. Nämä ehdot on suunniteltu siten, että välittömät taloudelliset tuotot ja pitkän aikavälin yhteistyömahdollisuudet, kuten yhteiset tutkimushankkeet tai kumppanuudet, ovat tasapainossa. 

Teknologiansiirtoehdot

Aalto-yliopisto osallistuu perustajajäsenenä perustettavaan yritykseen 10-19,9 prosentin osuudella, jonka jälkeen Aalto-yliopisto siirtää teknologian yritykselle. Aallon osuus dilutoituu samalla tavalla muiden perustajajäsenten kanssa heti ensimmäisestä sijoituskierroksesta alkaen.

Yrityskumppanien osalta siirtoehdot räätälöidään immateriaalioikeuksien ja kumppanuuden strategisten tavoitteiden mukaan. 

Asiakirjapohjat teknologiansiirtoa varten

Asiakirjapohjat ovat englanninkieliset.

  • IP:n kaupallistamispolitiikka (IP commercialisation policy)
  • Sijoitusmuistio (Investment memorandum)
  • Osakasluettelo (Capitalisation table) 
  • Osakassopimus (Shareholder agreement)
  • Teknologiansiirtosopimus (Technology transfer agreement)

Aallon henkilökunnalle löytyy myös ohjeistus sivutoimipolitiikasta.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: