Yritysyhteistyö

ABB uskoo tulevaisuuden tuotekehittäjiin

Kun tulevaisuuden tuotekehittäjät ratkovat yritysten ongelmia, mennään rohkeiden avausten ja hullujenkin kokeilujen kautta kohti aidosti uutta. ABB:n ja Aalto-yliopiston Design Factoryn yhteistyö kantaa hedelmää ja tuo yrityksen tuotekehitykseen todellista out-of-the-box -ajattelua.
Kuva Aallon pdp-gaalasta
PDP-kursseja on järjestetty vuodesta 1997 ja protoja on syntynyt 277. Kuva: Aino Huovio.

Ajatusten törmäyttämistä, ennakkoluulotonta ideointia, hullunrohkeaa kokeilua ja prototyyppien rakentamista. Tätä kaikkea on Aalto-yliopiston Design Factoryn PDP-kurssi (Product Development Project). Aallon strateginen kumppani, teknologiajätti ABB on ollut kurssilla mukana vuodesta 2009.

”PDP on erinomainen tapa tehdä tutkimusta ja saada nopeasti tuloksia. Olen tuloksiin äärimmäisen tyytyväinen. Tälläkin hetkellä hyödynnämme ja jatkojalostamme niitä omassa tuotekehityksessämme”, kertoo ABB Marinen tutkimus- ja tuotekehityspäällikkö Antti Matilainen.

Yritykselle PDP-kurssi on mahdollisuus tarttua projekteihin, jotka muuten jäisivät tekemättä, mutta jotka ovat kuitenkin kutkuttavan mielenkiintoisia. Koskaan ei tiedä, jos ei kokeile. Läpimurtoihin johtavat isotkin innovaatiot saavat aina alkunsa jostain.

”Pilke silmäkulmassa voisi sanoa, että suurin etu on monesti se, etteivät opiskelijat tiedä, että joku ratkaisu on mahdoton. Heillä on valtavasti raikasta ajattelua ilman minkäänlaisia silmälappuja. Kaikkea on jo yritetty, ei tule onnistumaan -asenne on heille täysin vieras”, sanoo Design Factoryn johtaja ja kurssin professori Kalevi Ekman.

PDP-kursseja on järjestetty vuodesta 1997 ja protoja on syntynyt 277. Tuotekehityksessä on aina epäonnistumisen riski, mutta valtaosa kurssin projekteista on onnistunut vähintäänkin hyvin. Joskus kaikki menee täysin nappiin ja kurssilla syntyy valmis tuote tai muuten lähes sensaatiomainen tulos, kuten vuoden projektiksi Suomessa valittu palonsyyntutkintasimulaattori, Powerkissille ideoitu langaton latausjärjestelmä tai Vaisalalle kehitetty sääaseman lukulaite.

PDP-kurssien projektien tulokset esitellään normaalisti toukokuussa yleisölle avoimessa Product Design Galassa, mutta koronaviruspandemian vuoksi kevään 2020 gaala on siirretty syyskuulle. 

Antti Matilainen_ABB
ABB Marinen tutkimus- ja tuotekehityspäällikkö Antti Matilainen

Ei tarkkoja speksejä

Tiimeissä on opiskelijoita Aallon kaikista kuudesta korkeakoulusta ja viime vuosina myös Design Factoryn ulkomailla olevista kumppanuusyliopistoista.

”Parhaat ideat syntyvät, kun eri taustoista ja kulttuureista tulevia ihmisiä törmäytetään. Mitä isompi kirjo erilaisuutta ryhmässä on, sen parempi. Näin saadaan aitoa out-of-the-box-ajattelua”, Matilainen pohtii.

Yritykselle kurssille osallistuminen maksaa 15 000 euroa, josta opiskelijatiimi saa käyttöönsä 10 000 euroa. Yritys tapaa tiimiään koko lukuvuoden ajan ja antaa sille tukea päätöksentekoon.

”Jujuna on se, ettei yrityksen tarvitse speksata tarkkaan, mitä se haluaa. Opiskelijat käyttävät paljon aikaa ja energiaa pyrkiessään määrittämään ongelman ytimen ja etsiessään siihen ratkaisua. Parhaimmillaan työryhmiä ei pidättele mikään”, Ekman sanoo.

Kurssilla opintojensa loppuvaiheessa olevat opiskelijat pääsevät soveltamaan yliopiston oppeja käytäntöön. Kurssi toimii myös rekrytointikanavana, joka tutustuttaa opiskelijat ja työelämän asiantuntijat toisiinsa.

”Teemme yhteistyötä monien oppilaitosten kanssa, mutta Aallon PDP-kurssi on kaikista hankkeista monipuolisuudessaan ihan paras”, toteaa Matilainen.

Kalevi Ekman_May 2020. Kuva: George Atanassov
Aalto-yliopiston Design Factoryn johtaja ja kurssin professori Kalevi Ekman. Kuva: George Atanassov

Hälytystilanne komentosillalla

”Laivojen ohjausjärjestelmiin mahtuu vielä hyvinkin vanhakantaisia ratkaisuja. On ollut todella herkullista nähdä, kuinka nuoren sukupolven tulevat tuotekehittäjät etsivät moderneja tapoja ohjata laivaa”, Matilainen huomauttaa.

Parhaillaan käynnissä olevan PDP-kurssin tehtävä liittyy laivan hallintaan komentosillalla. Erityistä huomiota tulee kiinnittää hälytystilanteisiin, joissa monimutkaiset järjestelmät pommittavat käyttäjää erilaisilla ärsykkeillä.

”Projektissa opiskelijat ovat tutustuneet laivoilla paikkoihin ja haastatelleet henkilökuntaa. Prototyypin rakentamisessa ideoita on testattu XAMK:in merikapteenioppilaiden kanssa”, sanoo Ekman.

Aiemmilla kursseilla ABB Marinelle on kehitetty vesieläimiä jäljittelevä propulsiolaite, pelastautumisasu työntekijän saamiseksi ulos ruoripotkurilaitteesta sekä ruoripotkurijärjestelmän ohjauspöytä. Tiimit ovat paneutuneet myös etäohjeistuksen mahdollistamiseen ja mobiiliyhteyden saamiseen laivaan uumeniin.

Globaalina toimijana ABB vastaa eri kulttuureista tulevien asiakkaiden tarpeisiin.

”Opiskelijatiimeissä on ollut avartavaa huomata, kuinka eri tavalla eri kulttuureista tulevat ajattelevat. Juuri erilaisuus on tiimeissä kiehtova piirre”, Matilainen kertoo.

Inspiraatiota ja nopeaa protoilua

Aktiivisen PDP-kurssille osallistumisen ohella ABB on jo pitkään ollut Design Factoryn vuosijäsen. Jäsenyyden myötä yritys voi hyödyntää tuotekehityksessään Design Factoryn proto-osaamista ja järjestää sisäisiä tapahtumia sen tiloissa.

”Missään ei ole niin inspiroivaa ympäristöä pitää workshoppeja kuin Defalla!”, Matilainen kiittelee.

ABB Marinen Azipod-ruoripotkuri edistää maailmalla lukuisten risteilijöiden, jäänmurtajien, tankkereiden ja muiden alusten polttoainetaloudellisuutta, energiatehokkuutta ja ajettavuutta. Potkurin pienemmän mallin kääntöjärjestelmän modulista rakennettiin Design Factorylla näköismalli puusta ja vanerista.

”Sen avulla pystyimme kokeilemaan, kuinka huoltomies työkaluineen mahtuu ahtaaseen tilaan. Asiakas vakuuttuu, kun tietokonemallin lisäksi konkreettinen näköismalli osoittaa, että tietyt huolto-operaatiot onnistuvat ilman, että laiva vedetään telakalle”, Matilainen sanoo.

Design Factorylla on rakennettu myös komentosillan konsoleita käytettävyystestejä varten. Parhaillaan ABB Marinessa kehitetään uudenlaista laivan ohjauskahvaa, josta on Design Factorylla tulostettu erilaisia 3d-malleja.

”Konkreettiset näköismallit ovat nopea ja edullinen tapa löytää virheet ajoissa pois. Nopeat protoilut tuovat tehokkuutta suunnitteluun”, sanoo Matilainen.

Design Factorylla on useita vuosijäsenyrityksiä. ”Tilamme tarjoavat hyviksi koetut puitteet tuotekehitykseen sekä osaavan porukan prototyyppien rakentamiseen”, Ekman toteaa.

Teksti: Marjukka Puolakka

Lisätietoa:

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: