Suunnitelmat 2025-2028
Tutustu strategisiin suunnitelmiimme vuosille 2025-2028
Yliopiston johdon ja palveluiden tehtävänä on taata pitkäaikaiset edellytykset luoda vaikuttavuutta, joka perustuu korkealaatuiseen tutkimukseen, opetukseen ja kansainvälisesti verkostoituneen ekosysteemin hyödyntämiseen.
Aalto takaa vahvan pohjan tieteellisesti ja yhteiskunnallisesti vaikuttavalle tutkimukselle, opetukselle, taiteelliselle toiminnalle ja innovaatioille turvaamalla niille pitkäaikaisen rahoituspohjan ja luomalla urajärjestelmiä, jotka tukevat akateemista ja ammatillista menestystä.
Aallolla on kansallinen erityistehtävä vahvistaa Suomen innovaatiokykyä. Yliopiston tutkimusaloitteet ja projektit valitaan tarkoin useiden tekijöiden perusteella. Näitä tekijöitä ovat tutkimuksen tieteellinen taso ja merkitys, yhteiskunnallinen vaikuttavuus, kansainvälinen kilpailu sekä yhteistyö kansainvälisten ja kotimaisten tutkimus- ja yrityskumppaneiden kanssa.
Lue lisää tutkimuksesta, tutkimuksen avainalueista ja tutkimusta ohjaavista periaatteista
Innovaatioista vastaava vararehtori johtaa innovaatio- ja ekosysteemitoimintaa, jota tukevat tutkimuksen ja innovaatioekosysteemin palveluyksiköt sekä kumppanuuksien ja yritysyhteistyön palveluyksikkö.
Yliopistotason toimija |
Tehtävät ja vastuut |
Vararehtori |
Varmistaa tutkimustulosten tehokkaan siirron yhteiskunnan käyttöön sekä opiskelijalähtöisen yrittäjyystoiminnan tuen. Seuraa ja kehittää avainindikaattoreita (KPI) ja muita laadunvarmistustoimenpiteitä tutkimustoiminnan synnyttämien innovaatioiden laadun ja määrän parantamiseksi Johtaa yliopistotason tutkimusinfrastruktuurin koordinointia, rahoitusta ja toimintaa Hyväksyy teknologiansiirtosopimukset osin yhdessä rehtorin ja talousjohtajan kanssa, ja asettaa tutkimusinfrastruktuureja koskevat rahoitushakemukset tärkeysjärjestykseen rahoittajien pyynnöstä. Johtaa yrityskumppanuuksia Johtaa innovaatiopalveluita, jotta ne tuottavat kustannustehokkaita ja laadukkaita palveluita tutkimushenkilökunnalle, ulkoisille sidosryhmille ja kumppaneille |
Tukee vaikuttavuuteen liittyvien asioiden hoitoa ja valmistelua. Puheenjohtajana on innovaatiotoiminnasta vastaava vararehtori. |
Koulutason toimija |
Tehtävät ja vastuut |
Dekaani |
Johtaa koulun tutkimusstrategisen suunnitelman ja painopistealueiden kehittämisprosessia yliopiston strategian mukaisesti. Tekee rehtorille budjettiesityksen ja ehdottaa uudet professuurit. Johtaa henkilökunnan rekrytointia koulussaan. Jakaa resurssit laitoksille. Hyväksyy rahoitushakemukset koulun strategisen suunnitelman mukaisesti. Turvaa korkealaatuisen tutkimusinfran koululle. Varmistaa, että koululla on toimivat laadunvarmistusprosessit. |
Varadekaani (vaikuttavuus) |
Koordinoi vaikuttavuuteen liittyvät asiat dekaanin delegoinnin mukaisesti. |
Vaikuttavuuden strategiset suunnitelmat on tehty seuraaville neljälle vuodelle eli vuosille 2022-2025. Elävän strategian periaatteen mukaisesti tarkastelemme valintojamme säännöllisesti. Suunnitelmia päivitetään vuosittain osana vuosisuunnitteluprosessiamme (University Dialogue).
Tutustu strategisiin suunnitelmiimme vuosille 2025-2028
Yliopistolain mukaan yliopistojen tehtävänä on edistää vapaata tutkimusta sekä tieteellistä ja taiteellista sivistystä, antaa tutkimukseen perustuvaa ylintä opetusta sekä kasvattaa opiskelijoita palvelemaan isänmaata ja ihmiskuntaa. Yliopistojen tehtävänä on edistää elinikäistä oppimista, olla vuorovaikutuksessa ympäröivän yhteiskunnan kanssa sekä edistää tutkimustulosten ja taiteellisen toiminnan yhteiskunnallista vaikuttavuutta.
Yhteiskunnalliset hyödyt aikaansaadaan tutkimustuloksilla, innovaatioilla, avoimella julkaisemisella ja tutkimustiedon optimaalisella käytöllä.
Aallon strategian mukaan tutkimustoiminta ei keskity vain yliopiston alojen vahvaan perustutkimukseen, vaan myös alojensa huippuja edustavien yritysten kanssa tehtävään tutkimusyhteistyöhön ja elinvoimaiseen innovaatioekosysteemiin.
Yhteistyö Aallon kanssa tarjoaa yrityksille näköalapaikan uusimpaan tutkimustietoon ja kilpailukykyä kehittäviin mahdollisuuksiin sekä laajan asiantuntijaverkoston. Yhteistyö myös auttaa meitä Aallossa varmistamaan, että opetuksemme ja tutkimuksemme vastaavat elinkeinoelämän muuttuviin tarpeisiin. Yhdessä yritysten kanssa rakennamme entistä parempaa, kestävämpää ja kilpailukykyisempää Suomea.
Aallon tutkimustoiminta uudistaa ja muuttaa yhteiskuntaa tutkimustulosten tehokkaalla siirtämisellä innovaatioihin ja kaupalliseen käyttöön.
Innovaatiopalvelut tukevat yksiköitä immateriaalioikeuksien luomisessa, kuten esimerkiksi keksintöilmoitusprosessissa, immateriaalioikeuden suojan hankkimisessa, innovaatioiden kaupallistamisen valmistelussa, lisensoinnissa ja immateriaalioikeuksien siirtämisessä sekä uusien oheisyritysten luomisessa.
Aalto myös tarjoaa tutkimusinfrastruktuurejaan kumppaneidensa käyttöön kohtuullisella hinnalla.
Aalto-yliopiston yrittäjyys- ja innovaatioekosysteemissä syntyy kannattavaa liiketoimintaa.
Tutkimusyhteistyö vahvistaa osaamista ja liiketoiminnan kehittämistä. Opintoprojekteissa syntyy uusia tuote- ja palveluideoita. Kampuksemme tarjoaa innostavan toiminta- ja verkostoitumisympäristön.