Yksityisarkistot
Tekniikan alaan liittyvät yksityisarkistot
TES:n edistää tekniikan kehitystä Suomessa tukemalla tekniikan kehitykseen liittyvää koulutus- ja tutkimustoimintaa. Säätiö perustettiin vuonna 1949 Teknillisen korkeakoulun 100-vuotisjuhlan yhteydessä. Säätiön perusti 63 teollisuuden ja talouselämän merkittävää yhtiötä ja henkilöä.
Säätiö myöntää stipendejä ja määrärahoja tukien lahjakkaiden teekkareiden opiskelua sekä insinöörien ja arkkitehtien jatkokoulutusta. Se antaa avustuksia tekniikan kehittämiseen ja tekniikan tiedottamiseen. Toiminta jatkuu edelleen.
Rajavuodet 1947 – 2016
Laajuus: 10 hm
Sisältää TES:n hallinnollisen aineiston kuten säätiön perustaminen, pöytäkirjat, kirjeenvaihtoa, apurahahakemuksia ja -päätöksiä, lahjoituksiin ja rahastoihin liittyviä asiakirjoja, TES:n kirjanpidon ja toimintakertomukset sekä aineistoja liittyen Tesvisioon. TES:n julkaisut.
Kansainvälinen Radiotieteen unioni (URSI) perustettiin vuonna 1919. Suomessa URSIn kansallisena elimenä toimii Suomen radiotieteen kansalliskomitea (Suomen URSI), joka on perustettu vuonna 1952. Alun perin URSIn tavoitteena oli edistää radiotieteen tutkimusta, mutta ajan myötä unionin ala on laajentunut kattamaan koko sähkömagneettisen spektrin tutkimuksen. Suomen URSI kokoaa yhteen alan kansallisia toimijoita ja toteuttaa unionin tavoitteita Suomessa. Toiminta jatkuu edelleen.
Rajavuodet: 1952 – 2009
Laajuus: 2 hm
Sisältää pöytäkirjat, toimintakertomukset ja suunnitelmat, kirjeenvaihtoa, Radiopäivien esitykset, kirjanpitoa, matkakertomuksia ja raportteja
Perustettu 1937 vuoritekniikan, metallurgian ja geologian opetuksen ja tutkimuksen edistämistä varten ja erityisesti tukemaan TKK:n vuoriteollisuuden opetuksen ja tutkimuksen käynnistämistä. Outokumpu Oyj:n Säätiön tarkoituksena on ollut edistää metallien valmistuksen ja jalostuksen, metalli- ja kaivosteknologian, malmigeologian ja niiden liiketoiminnan tutkimusta ja opetusta yliopistoissa. Säätiö lakkautettu 2010.
Rajavuodet: 1937 – 2010
Laajuus: 8 hm
Sisältää pöytäkirjat, kirjeenvaihtoa, kirjanpidon, stipendikertomuksia ja matkaraportteja, apurahahakemuksia
Rajavuodet 1968 – 1976
Laajuus: 1 yksikkö
Sisältää pöytäkirjat, muistiot ja raportit liittyen mm. työtaisteluihin
Henkilökuntayhdistys perustettu 1947. STTK:n alainen.
Rajavuodet 1947 – 1998
Laajuus: 6 yksikköä
Sisältää pöytäkirjat, neuvotteluaineistoja, vaaleihin liittyviä asiakirjoja, kirjeenvaihtoa, muistioita
Rajavuodet 1923 – 1972
Laajuus: 1 yksikkö
Sisältää pöytäkirjat, muistioita ja lausuntoja
KKSY ry:n perustivat TKK:n, HSE:n ja Helsingin yliopiston sihteerit 1989. Tarkoitus oli toimia näiden organisaatioiden sihteereiden yhteistyöelimenä ammattitaidon kehittämiseksi. Yhdistys järjesti koulutusta ja virkistystoimintaa.
Rajavuodet: 1989 – 2014
Laajuus: 2 yksikköä
Sisältää perustamiseen liittyviä asiakirjoja, pöytäkirjat, kirjanpitoa, jäsenkirjeet ja tiedotteet, matkakertomukset, valokuvia
Epävirallinen rekisteröimätön yhdistys. Perustettu 1957, perustaja Marianne Rahola, joka oli silloisen TKK:n rehtorin vaimo. Toimintaan kuulunut rouvien tutustuminen toisiinsa, vierailut yrityksiin, taidetapahtumiin yms. Toiminta päättynyt 2003.
Rajavuodet 1963 – 2003
Laajuus: 2 yksikköä
Sisältää pöytäkirjat, jäsenkirjeet, kirjeenvaihtoa, vierailuihin liittyviä asiakirjoja, kirjanpitoa, vieraskirjoja, valokuvia
Suomalaisen teollisuuden vuonna 1979 perustama säätiö, jonka tarkoituksena on Teknillisessä korkeakoulussa (nyk. Aalto-yliopistossa) suoritettavan teknistieteellisen tutkimuksen tukeminen ja siihen liittyvän opetustoiminnan edistäminen. Säätiö jakaa apurahoja opinnäytteisiin ja kerran vuodessa tutkimusapurahoja säätiön pääoman tuotosta.
Rajavuodet: -2009
Laajuus 3 hm
Järjestämättä ja luetteloimatta
Perustettu 1989. Perustajat TKK ja Johtamistaidon opisto. Siirretty TKK:n tuotantotalouden osaston alaisuuteen 1997. Osakeyhtiö muodostettu 2000-luvun alussa. MBA-koulutus siirretty Aalto EE:lle 2011. Suoritettavia tutkintoja olivat EuroMBA ja myöhemmin MBA sekä CoreMBA ja eMBA.
Rajavuodet: 1989 – 2011
Laajuus: 4 hm
Sisältää mm. pöytäkirjat
Aineisto vielä osittain seulomatta ja luetteloimatta
Kauppatieteelliseen alaan liittyvät yksityisarkistot
Lifim oli yrityselämän johtoportaan täydennyskoulutuslaitos. Keskeisiä organisaatiotietoja ja perustamisvuosia: Liikkeenjohdollinen Tutkimusryhmä LJT 1949, Tehokkaan Tuotannon Tutkimussäätiö TTT:n täydennyskoulutusvaliokunta sekä korkeakoulujen toimikunta 1958, Liikkeenjohdon instituutti Lifim ja kannatusyhdistys 1964, Liikkeenjohdon instituutin säätiö 1971, Oy Liikkeenjohdon Koulutuskeskus Ab 1972, Oy Eurolifim Ltd 1991, Lifim Oy Ab 2003. Vuonna 2007 HSE osti Lifimin osaksi alumnitoimintaansa. Sannäsin kartano Oy jatkoi osakeyhtiönä, jonka Aalto Holding Oy osti 2010 Liikkeenjohdon Instituutin kannatusyhdistykseltä. Alumnitoiminta jatkuu Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulussa, jossa järjestetään mm. Perspektiivipäivät.
Rajavuodet: 1949 – 2017
Laajuus: 11 hm
Sisältää perustamisasiakirjat, pöytäkirjat, toiminnan kehittämiseen ja projekteihin liittyviä asiakirjoja, kurssien ja seminaarien ohjelmat, osallistujat, luentoaineistoja, case-kirjaston, kirjanpidon ja toimintakertomukset, valokuvia
Oy Liikkeenjohdon Koulutuskeskus Ab perustettiin Liikkeenjohdon Instituutin Säätiön aloitteesta. Oy Liikkeenjohdon koulutuskeskus Ab entisti ja rakensi Sannäsin kartanon koulutuskeskuksen ja se hallinnoi Sannäsin kartanossa toimivaa koulutuskeskusta. Nimi muutettu vuonna 2006 Sannäsin Kartano Oy:ksi.
Rajavuodet: 1971 – 2017
Laajuus: 15 yksikköä
Sisältää pöytäkirjat, toimintakertomukset, kirjeenvaihtoa, kiinteistöihin liittyvää aineistoa, kirjanpitoaineistoa
Yhdistys ylläpitää ja laajentaa harrastusta kauppatieteellisiin kysymyksiin ja toimii yhdyssiteenä kauppatieteiden ja elinkeinoelämän välillä.
Rajavuodet: 1941 – 2015
Laajuus: 28 yksikköä
Sisältää pöytäkirjat, toimintakertomukset, kirjanpitoaineistoa, tapahtumia ja juhlia
Seuran tehtävä on analytiikan ja operaatiotutkimuksen edistäminen Suomessa. Seura toimii linkkinä yritysten ja akateemisen maailman välillä ja edesauttaa tiedon siirtymistä yritysten käyttöön ja yliopistojen opetuksen kehittämistä yritysnäkökulmasta. Seura järjestää tapahtumia sekä tarjoaa materiaaleja, jotta operaatiotutkimus kehittyisi Suomessa.
Rajavuodet: 1962 – 2005
Laajuus: 15 yksikköä
Sisältää pöytäkirjat, kirjeenvaihtoa, jäsenlehtiä, konferensseja, kirjanpitoaineistoa, teemapäiviä ja tapahtumia
Yhdistys on toiminut vuosina 1979 - 2012. Yhdistys toimittanut Suomen liiketaloustieteellistä aikakauskirjaa LTA. Aikakauskirjaa on kuitenkin toimitettu jo vuodesta 1952, ja arkisto sisältää myös nämä aineistot. Yhdistyksen toiminnot yhdistetty Suomen kauppakorkeakoulut ry:hyn 2012.
Rajavuodet: 1952 – 2016
Laajuus: 7 yksikköä
Sisältää pöytäkirjat, kirjapitoaineistoa, liiketaloustieteellisen aikakauskirjan julkaisut
Perustettu 1972. Lakkautettu 2008, jolloin perustettiin Aalto-yliopiston ammattiosasto JHL.
Rajavuodet: 1972 – 2008
Laajuus: 7 yksikköä
Sisältää pöytäkirjat, kirjeenvaihtoa, muistioita, jäsentiedotteet, kirjanpitoaineistoa
Helsingin kauppakorkeakoulun rauhanpuolustajat. Perustettu 1975. Tarkoitus järjestää ja edistää toimintaa rauhan lujittamiseksi HKKK:lla.
Rajavuodet: 1975 - 1982
Laajuus: 2 yksikköä
Sisältää pöytäkirjat, tapahtumia, kirjanpitoaineistoa
Kauppakorkeakoulu valtiollistettu 1974, jolloin tukisäätiö perustettu. Säätiön tarkoitus on avustaa ja tukea Helsingin kauppakorkeakoulua mm. myöntämällä apurahoja. Säätiö käyttää omaisuutensa tuoton yksinomaan Helsingin kauppakorkeakoulun hyväksi.
Rajavuodet: 1947 - 2012
Laajuus: 24 yksikköä
Sisältää säätiön perustamiseen liittyviä asiakirjoja, pöytäkirjat, lahjoitukset, kirjanpitoaineistoa
Perustettu 1997.
Rajavuodet: 1997 - 2010
Laajuus: 2 yksikköä
Sisältää perustamisasiakirjat, pöytäkirjat, kirjanpitoaineistoa
Taideteolliseen alaan liittyvät yksityisarkistot
Arkistokokoelma koostuu kahdesta kokonaisuudesta: Suomen Taideteollisuusyhdistyksen arkistosta (1870-1977) ja Suomen Taideteollisuusyhdistyksen / Design Forum Finlandin arkistosta (1978-2013).
Rajavuodet: 1870 - 2013
Taideteollisuusyhdistyksen arkisto sisältää mm. Veistokoulun, Taideteollisuuskeskuskoulun ja Taideteollisuusyhdistyksen oppilasmatrikkeleita, päiväkirjoja, pöytäkirjoja, tilikirjoja sekä Ateneumin rakentamiseen liittyviä asiakirjoja. Vanhimmat aineistot vuosilta 1870–1940 ovat tutkijoiden käytettävissä mikrokorteilla.
Taideteollisuusyhdistyksen / Design Forum Finlandin arkisto sisältää yhdistyksen toimintaan, näyttelyihin ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen liittyviä asiakirjoja.
Suomen Taideteollisuusyhdistyksen henkilöarkisto, Arttu Brummerin arkistokokoelma. Sisältää Arttu Brummerin piirustuksia, kopiokokoelma.
Laajuus: 11 yksikköä
Arttu Brummer, arkistoluettelo
Suomen Taideteollisuusyhdistyksen henkilöarkisto, Herman Olof Gummeruksen arkistokokoelma. Arkisto koostuu henkilöasiakirjoista, merkkipäiviin liittyvistä asiakirjoista, kirjeenvaihdosta ja lehtileikkeistä. Gummerus toimi Suomen Taideteollisuusyhdistyksen toimitusjohtajana 1952 -1974.
Laajuus: 6 yksikköä
H.O. Gummerus, arkistoluettelo
Suomen Taideteollisuusyhdistyksen henkilöarkisto, Greta Lisa Jäderholm-Snellmanin arkistokokoelma. Arkisto koostuu biographica-aineistosta, kirjeenvaihdosta, käsikirjoituksista, näyttelyihin liittyvästä aineistosta, toiminta-asiakirjoista ja lehtileikkeistä.
Laajuus: 10 yksikköä
Greta Lisa Jäderholm-Snellman, arkistoluettelo
Suomen Taideteollisuusyhdistyksen henkilöarkisto, Gustaf Strengellin arkistokokoelma. Kokoelma sisältää henkilökohtaisia asiakirjoja, kirjeenvaihtoa 1910-1920 -luvuilta ja toiminta-asiakirjoja. Toiminta-asiakirjat liittyvät Pariisin kansainväliseen taideteollisuusnäyttelyyn 1925 sekä Strengellin Liberty – Taiteellinen Asioimiston liiketoimintaan. Tähän kuuluu myös Libertyn kangasmalleja.
Gustaf Strengell oli arkkitehti, joka vaikutti myös Suomen Taideteollisuusyhdistyksen aktiivisena toimijana ja Suomen Taideyhdistyksen kokoelmien intendenttinä.
Laajuus: 5 yksikköä
Gustaf Strengell, arkistoluettelo
Suomen Koristetaiteilijain Liitto Ornamo perustettiin vuonna 1911 yhdistämään koristetaidetta harjoittavien henkilöiden toimintaa ja valvomaan heidän etujaan. Yhdistyksen nimi muutettiin vuonna 1966 Teollisuustaiteen Liitto Ornamoksi.
Arkisto koostuu kahdesta kokonaisuudesta, vanhemmasta ja uudesta arkistosta. Rajavuodet: 1911-
Ornamon jäsenjärjestöjen arkistot kuuluvat Ornamon arkistoon. Jäsenjärjestöjä ovat:
- Sisustusarkkitehdit SIO 1949 –
- Tekstiilitaiteilijat TEXO 1956 –
- Muotitaiteilijat MTO 1965 –
- Teolliset muotoilijat TKO1966
- Taidekäsityöläiset TAIKO 1983 –
Taidekasvatuksen historia-arkiston kokoelmatyötä on tehty vuodesta 1987 lähtien. Aineisto muodostuu yleissivistävän koululaitoksen piirissä tehdyistä kuvataiteen oppilastöistä ja Kouluhallituksen järjestämiin kuvataidekilpailuihin osallistuneista kilpailutöistä vuosilta 1931-1988. Lisäksi kokoelmaan kuuluu muuta kuvataideopetukseen liittyvää aineistoa: oppimateriaalia, opettajien leikekokoelmia ja päiväkirjoja, kouluhallituksen ylitarkastaja Kerttu Luukanteleen kirjoituksia ja muistivihkoja sekä Piirustusopettajayhdistyksen arkisto (1906-1928). Aineisto on järjestetty ja luetteloitu kouluittain/opettajittain/kilpailuittain ja se on vapaasti tutkijoiden käytettävissä tekijänoikeudet huomioiden.
- Julkaistu:
- Päivitetty: