Avoin toimintakulttuuri
Kun puhutaan toimintakulttuurista, puhutaan muun muassa tutkijan meritoitumiseen ja tutkimuksen arviointiin liittyvistä vastuullisista käytännöistä, avoimen tieteen ja tutkimuksen tarvitsemista palveluista sekä osallistavan kansalaistieteen luomista mahdollisuuksista ja haasteista.
Avoimen tieteen ja avoimen toimintakulttuurin käsitteitä käytetään usein rinnakkain.
Avoimen tieteen ja toimintakulttuurin kansainväliset linjaukset ja suositukset
Avoimessa tieteessä on useita kattavia kansainvälisiä suosituksia ja linjauksia. Olemme listanneet tälle sivulle niistä keskeisimpiä:
1) League of European Research Universities (LERU)
LERU:n julkaisu vuodelta 2018 korostaa kulttuurinmuutoksen välttämättömyyttä yliopistoissa, jotta ne voivat hyötyä avoimesta tieteestä, ja esittelee avoimen tieteen kahdeksan peruspilaria.
2) UNESCOn avoimen tieteen suositus (2021)
UNESCOn suositus ehdottaa uusia avoimen tieteen pilareita. UNESCOn mukaan avoin tiede on osallistava rakenne, joka yhdistää erilaisia liikkeitä ja käytäntöjä, jotka pyrkivät
- tekemään monikielisen tieteellisen tiedon avoimesti saatavaksi, saavutettavaksi ja uudelleenkäytettäväksi kaikille
- lisäämään tieteellistä yhteistyötä ja tiedon jakamista tieteen ja yhteiskunnan hyväksi
- avaamaan tieteellisen tiedon tuottamisen, arvioinnin ja viestinnän prosesseja yhteiskunnallisille toimijoille perinteisten tiedeyhteisön ulkopuolella
3) Euroopan Unionin avoimen tieteen linja
Avoin tiede on Euroopan komission poliittinen painopiste ja tutkimus- ja innovaatiorahoitusohjelmien vakiotoimintamalli, sillä avoin tiede parantaa tutkimuksen laatua, tehokkuutta ja reagointikykyä.
European Open Science Cloud (EOSC)
EOSC on avoimen tieteen infrastruktuuri, joka kytkeytyy tiiviisti sekä EU:n linjauksiin että LERU:n avoimen tieteen tiekartaan. EOSC:n tavoitteena on tarjota eurooppalaisille tutkijoille, innovaattoreille, yrityksille ja kansalaisille yhtenäinen ja avoin monialainen ympäristö, jossa he voivat julkaista, löytää ja uudelleenkäyttää dataa, työkaluja ja palveluja tutkimukseen, innovaatiotoimintaan ja koulutukseen.
Muita avointa tiedettä ja toimintakulttuuria koskevia hyödyllisiä resursseja tarjoavat muun muassa:
- Research Data Alliance (RDA),
- Committee on Data (CODATA),
- Association of European Research Libraries (Liber),
- Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition (SPARC) Europe, and
- European University Association (EUA).
League of European Research Universities (LERU)
League of European Research Universities ehdottaa tiekartassaan kulttuurinmuutosta siihen, miten tutkimus- ja koulutusorganisaatiot sekä muut tietoa vaihtavat yhteisöt luovat, säilyttävät ja jakavat toimintaansa liittyviä tuotoksia. Tämän kulttuurinmuutoksen avulla yliopistot voisivat omaksua avoimen tieteen periaatteita, linjauksia ja käytäntöjä.
UNESCOn avoimen tieteen suositus
UNESCOn avoimen tieteen suosituksen näkemys avoimesta tieteestä on hyvin laaja: määritelmä sisältää yhteiskunnallisten toimijoiden avoimuuden ja avoimen dialogin muiden tietojärjestelmien kanssa.
Euroopan unionin avoimen tieteen linjaus
Avoin tiede on Euroopan komission poliittinen painopiste ja tutkimus- ja innovaatiorahoitusohjelmien vakiotoimintamalli, sillä avoin tiede parantaa tutkimuksen laatua, tehokkuutta ja reagointikykyä.
European Open Science Cloud
European Open Science Cloud on rakennettu tarjoamaan infrastruktuuri eurooppalaiselle tutkimus- ja kehitystoiminnalle.
Avoimen tieteen, tutkimuksen ja toimintakulttuurin kansalliset suositukset
Suomi oli yksi ensimmäisistä maista, jotka julkaisivat avoimen toimintakulttuurin linjauksen vuonna 2022. Linjaus sisältää muun muassa suositukset kansalaistieteestä ja yritysyhteistyöstä.
Avoimen tieteen ja tutkimuksen julistus sekä muut kansalliset linjaukset ja suositukset on lueteltu alla.
Kansallinen avoimen toimintakulttuurin linjaus
Suomi on yksi ensimmäisiä maita, joilla on avoimen toimintakulttuurin linjaus vuodelta 2022. Linjaus sisältää mm. suosituksen kansalaistieteestä ja yritysyhteistyöstä.
Kansalaistiede
Kansalaistiede ja kansalaisten osallistuminen ovat esimerkkejä tieteellisestä tutkimustyöstä, jota tekevät tieteellisesti päteviä menetelmiä noudattavat ei-ammattitutkijat, ts. "tavalliset kansalaiset". Tutkimusta tehdään usein yhteistyössä ammattitutkijoiden kanssa verkkopohjaisten alustojen ja sosiaalisen median avulla.
Suositus yritysyhteistyölle
Avoimen tieteen suositus yritysyhteistyölle sekä tarkistuslista tutkimusorganisaatioiden ja yritysten yhteistyössä tehtävään tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan.
Kansallinen avoimen tieteen julistus, linjaukset ja suositukset
Avoimen tieteen julistus luo yhteisen suunnan ja vision, jossa avoin tiede ja tutkimus sulautuu saumattomasti tutkijoiden päivittäiseen työhön.
Tutkijan vastuullinen arviointi
Tutkimuksen ja tutkijan arviointi on tällä hetkellä merkittävä aihe sekä akateemisessa maailmassa että sen ulkopuolella. Tutkijan arviointi (rekrytoinnit, henkilökohtaiset bonukset, projektirahoitus, asiantuntijatehtävät jne.) vaikuttaa tutkimusaiheisiin rahoituksen kohdentamisen, meritoitumisen ja tutkimusorganisaatioiden rakenteellisten prosessien kautta.
Tutkijan arviointiin liittyvää kehitystä ja metriikan käyttöä kuvataan Tutkimuksen arviointi -sivulla.