CorneaSensensin tavoitteena on kehittää diagnostiikkateknologia sarveiskalvon terveyden tarkkaa arviointia ja parempaa, täsmällistä hallintaa varten. Monet sarveiskalvon (silmän uloin kerros) sairaudet ja vammat liittyvät sarveiskalvon vesipitoisuuden epänormaaleihin muutoksiin. Nykyiset kliiniset standardit sarveiskalvon vesipitoisuuden arvioimiseksi rajoittuvat sarveiskalvon keskiosien paksuuden mittaamiseen olettaen, että sarveiskalvon on laajennuttava saadakseen tilaa lisääntyneelle vedelle. Toisin sanoen vesipitoisuus päätellään paksuudesta eikä sitä mitata suoraan. Tähän käytäntöön liittyy kaksi keskeistä rajoitusta (1) paksuusmittauksissa ei oteta huomioon sarveiskalvon paksuuden huomattavaa väestövaihtelua, joten paksuusmittaukset ovat parhaimmillaankin seulontatyökalu. (2) Kun sarveiskalvon vesipitoisuus käy ilmi visuaalisen arvioinnin tai paksuusmittausten avulla, on usein liian myöhäistä pelastaa tai hoitaa kudosta tehokkaasti.
CorneaSense-hankkeessa hyödynnetään vuosikymmenen ajan tehtyjä sarveiskalvomittauksia millimetriaalloilla. Olemme kehittäneet menetelmän, jonka avulla sarveiskalvon kudoksen vesipitoisuuden pienetkin muutokset kvantifioidaan havainnoimalla millimetriaaltojen etenemistä sarveiskalvon sisällä. Sarveiskalvon parametrit kuvaavat näiden kaikujen ominaisuuksia, ja huolellisen mittauksen avulla voimme havaita sairauden vahvistamalla kudoksen lisääntyneen veden määrän paljon aikaisemmin kuin millään nykyisellä tekniikalla. Tämä johtaa näkökyvyn säilymiseen ja potilastulosten paranemiseen.
Hankkeessa hyödynnetään olemassa olevaa tutkimustietoa, ja varoja käytetään reaaliaikaisen laitteen luomiseen pilottipotilaskokeisiin.