Uutiset

Virtuaalinen synnytysvalmentaja auttaa kohtaamaan synnytyspelkoa

Ensimmäisten tulosten perusteella synnytyspelko on vähäisempää uuden Natal Mind -sovelluksen käyttäjillä kuin kontrolliryhmässä. Tutkimus on kuitenkin vielä kesken.
Kuvassa henkilö pitelee älypuhelinta, jossa on hyvinvointisovellus. Taustalla on ikkuna ja kasvi.
Natal Mind -sovelluksessa käyttäjä valitsee tunteita negatiivisesta positiiviseen ja passiivisesta aktiiviseen, sekä kuhunkin tunteeseen liittyvän voimakkuuden. Kuva: Natal Mind.

Aalto-yliopisto esittelee tällä viikolla Slushissa 12 maailmaa muuttavaa innovaatiota. Yksi niistä on virtuaalinen synnytysvalmentaja Natal Mind, jonka kehittämiseksi toteutetaan parhaillaan kliinistä tutkimusta synnytyspelon tunnistamiseen ja hoitamiseen liittyen. Natal Mind -tiimi on tavattavissa Aallon osastolla keskiviikkona 20. marraskuuta.

”Tavoitteena on sovelluksen avulla nostaa psyykkistä resilienssiä ja tunnehallintaa, lisätä pystyvyyden ja toimijuuden tunnetta. Naiset usein kokevat epävarmuutta ennen synnytystä, koska synnytysvalmennus on niin niukkaa”, Natal Mind -projektin lääketieteellinen johtaja Aura Pyykönen kertoo.

Tutkimus ja myös hoito toteutetaan kokonaan digitaalisesti. Natal Mind -sovelluksen ja erityisesti sarjakuvamaisten digiterapeuttien suunnittelussa on hyödynnetty tekoälymalleja. Tutkijatiimissä on ollut Pyykösen lisäksi alusta saakka kaupallinen johtaja Annika Järvelin ja psykologi Riikka Lemmetyinen, ja tutkimusdataa analysoivat parhaillaan tutkijat Henni Tenhunen ja Enrico Glerean.

”Kännykkäsovelluksessa käyttäjä valitsee tunteita negatiivisesta positiiviseen ja passiivisesta aktiiviseen, sekä kuhunkin tunteeseen liittyvän voimakkuuden. Sen pohjalta käyttäjälle näytetään tunnesanastoa, jonka avulla hän ymmärtää paremmin tunteitaan ja oppii säätelemään niitä. Lisäksi hän saa harjoitteita tunteisiin liittyen. Niiden avulla voi oppia rentoutumaan tai kommunikoimaan tarpeistaan tai valmistautua synnytykseen yhdessä kumppanin kanssa”, Pyykönen kertoo.

Tutkimukseen osallistuu parhaillaan kaksisataa tänä vuonna synnyttänyttä jakautuen puoliksi tutkimus- ja kontrolliryhmiin. He ovat samalla normaalisti mukana neuvolaseurannassa.

Katso videolta, miten Aura Pyykönen pitchaa Natal Mind -innovaatiota avannossa.

Tukea myös kumppanille

Alustavien tulosten mukaan synnytyspelko vähenee sovelluksen käyttäjillä synnytyksen lähestyessä, kun taas kontrolliryhmässä se näyttää nousevan. Myös keisarinleikkausten osalta tulokset lupaavat hyvää.

”Tutkimusryhmässä yksikään raskaana oleva ei ilmaissut haluavansa keisarinleikkausta, kun taas kontrolliryhmässä joka kymmenes päätyi siihen synnytyspelon vuoksi”, Pyykönen sanoo.

Normaaliin raskauteen kuuluu, että synnytys herättää myös pelottavia tunteita, ja synnytyspelko myös nousee synnytyksen lähestyessä. On eri asia, jos pelko haittaa normaalia elämää raskausaikana tai on haittaava ennustetekijä synnytyksessä. Tutkimukset kun osoittavat, että synnytyspelko altistaa huonolle synnytyskokemukselle ja huono synnytyskokemus taas altistaa synnytyksen jälkeiselle masennukselle. Ja toisaalta myös synnytyspelko itsessään on riski synnytyksen jälkeiselle masennukselle.

Monet psykologit ja terapeutit ovat sanoneet, että sovelluksesta voisi olla hyötyä missä tahansa terapiatyössä. Mutta seuraava askel löytyy kuitenkin lähempää.

”Seuraavaksi kehitämme työkalua synnytyskumppanin tueksi. Tukihenkilön rooli ja hänen valmistautumisensa ovat ratkaisevan tärkeitä synnytyksessä. Synnytysvalmennus on tosi niukkaa nykyään, ja siksi on paljon tiedon puutetta ja epävarmuutta, ja se vaikuttaa synnytyksen lopputulokseen”, Pyykönen kertoo.

Natal Mind -innovaatiota ollaan viemässä myös Afrikan markkinoille, jos rahoitus järjestyy. Etelä-Afrikan ja Ruandan kliinikot ovat hyvin kiinnostuneita pilotista.

”Afrikkalaisten yhteistyökumppaniemme mukaan raskaus- ja lapsivuodeajan mielenterveyden hoito on näissä maissa hyvin puutteellista. Ongelma tunnistetaan, mutta resurssit ovat pienet, ja siksi digitaalisille terveydenhuollon palveluille on suuri kysyntä”, Järvelin sanoo.

Tuotantotalouden professori ja HEMA-instituutin tutkijatiimin vetäjä Paul Lillrank tiimeineen osti Camilla Tuomiselta vuonna 2019 oikeudet käyttää ja muokata Emotion Tracker -mobiilisovelluksen sisältöjä. Jo sitä ennen sovellusta oli hyödynnetty Aallon opiskelijoiden mielenterveyden mittaamiseen ja tukemiseen. Touko Hallasmaa käsitteli vuoden 2021 tietotekniikan diplomityössään Aallossa muokattua työkalua ja totesi sen soveltuvan tunnedatan raportointiin ja käyttäjän omien tunneraporttien analysointiin.

Lue lisää

Digital light show. Photo: Mikko Raskinen

Aalto Slushissa 2024: maailmaa muuttaviin innovaatioihin tarvitaan radikaalia luovuutta

Aalto-yliopisto osallistuu kasvuyritystapahtuma Slushiin esittelemällä 12 uutta innovaatioprojektia, jotka muuttavat maailmaa. Tänä vuonna osastollamme on mahdollisuus tutustua myös uudistavalle liiketoiminnalle olennaisen radikaalin luovuuden työkaluihin.

Yrittäjyys ja innovaatiot
Natal Mind voittajatiimi, kuva: Polar Bear Pitching

Hyppy kylmään veteen yhdistää avannossa pitchaamista ja synnytystä

Natal Mind -tutkimustiimi voitti Polar Bear Pitching -kilpailun viikonloppuna Oulussa. Synnytyslääkäri Aura Pyykönen kertoo, miltä tuntui pitchata jääkylmässä avannossa. Voittajatiimiin kuuluvat lisäksi Annika Järvelin, Riikka Lemmetyinen ja Henni Tenhunen Aallon tuotantotalouden laitokselta.

Uutiset
Illustration: Juuli Miettilä.

Avattaria ja aitoja kohtaamisia

Aalto-yliopiston tutkijat ovat tutkimushankkeissaan mukana luomassa uudenlaista neuvolaa ja myönteistä synnytyskokemusta. Visioissa huomioidaan teknologian luomat mahdollisuudet, kuten synnytyksen simulointi kolmiulotteisessa videokonferenssissa avattaren eli virtuaalihahmon välityksellä. Toisaalta tutkijat mielellään säilyttäisivät parhaat käytänteet menneestä, kuten perinteisen neuvolakortin, aidot kohtaamiset sekä rotinat, vierailut katsomaan vastasyntynyttä ruokalahjojen kera.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

An artistic rendering of two chips on a circuit board, one is blue and the other is orange and light is emitting from their surf
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijoiden tavoitteena on korjata kvanttivirheet huoneenlämmön sijaan superkylmässä lämpötilassa

Kvanttitietokoneiden kehityksessä yksi suurimmista haasteista on se, että kvanttibitit eli kubitit ovat liian epätarkkoja. Tarvitaan siis tehokkaampaa kvanttivirheen korjausta, jotta kvanttitietokoneita voidaan tulevaisuudessa ottaa laajemmin käyttöön. Professori Mikko Möttösellä on kvanttikorjaukseen uudenlainen ratkaisuehdotus, ja sen kehittämiseksi hän on saanut kolmevuotisen apurahan Jane ja Aatos Erkon säätiöltä.
Three happy students. Photo: Unto Rautio
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston tutkimusyhteistyön vahvistamiseen

Rahoitetut hankkeet tukevat yliopistojen strategisen kumppanuuden tavoitetta edistää vaikuttavaa ja monitieteistä yhteistyötä.
Kaksi henkilöä, toinen yllään viininpunainen paita sisätiloissa, toinen valkoinen paita ulkona.
Nimitykset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Elektroniikan ja nanotekniikan laitoksella aloitti kaksi uutta apulaisprofessoria

Sähkötekniikan korkeakoulun Elektroniikan ja nanotekniikan laitos sai syksyllä kaksi uutta apulaisprofessoria. Lue Kim Kwantaen ja Paul Verrinderin ajatuksia aloittaessaan Aalto-yliopistolla.
Henkilö työvaatteissa ja kypärässä työskentelee luolassa kiviseinällä työkaluilla.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi keksintö kallion jännitystilan seurantaan – Voi mullistaa kaivosten turvallisuuden ja louhintatehokkuuden

Menetelmän avulla on mahdollista seurata kallion jännitystilaa reaaliaikaisesti. Sen avulla voidaan ehkäistä ja ennakoida sortumia sekä tehostaa louhintaa.