Kestävä kehitys

LED-valaistus

LED-valaistusinvestointeja on toteutettu useissa kampuksen rakennuksissa. LEDit säästävät energiaa ja vähentävät valaisinten huoltotarvetta.
LED street lamp

LED-tekniikkaa pidetään yleisesti energiatehokkaimpana valaistusratkaisuna. LED-valojen keskeisimpinä etuina loisteputkeen nähden ovat huomattavasti alhaisempi sähkönkulutus, parempi valotehokkuus, pitkäikäisyys ja siten helppo huollettavuus. Myös LED-valoputkien tuottama hukkalämpö on loisteputkia pienempi, mikä säästää jäähdytysenergiaa.  LED-investoinnit ovat yleensä hyvin kannattavia, sillä niiden takaisinmaksuaika on lyhyt.

Aalto-yliopistokiinteistöjen hallinnoimissa kiinteistöissä valaistukseen kuluu keskimäärin noin 20 % koko sähkönkulutuksesta, joten valaistuksen energiatehokkuudella on huomattava vaikutus rakennusten energiankulutukseen. Aalto-yliopistokiinteistöt toteutti ensimmäisen laajamittaisen LED-investointinsa syksyllä 2013 Maarintalossa (Sähkömiehentie 3), jossa rakennuksen kaikki valaisimet uusittiin LED-valaisimiksi. 

Projektista saatujen positiivisten kokemusten myötä LED-investointeja on myöhemmin toteutettu useissa kohteissa. Töölössä Arkadiankatu 24:n E-siiven valaisimet uusittiin syksyllä 2014 ja vuonna 2015 valaistus uusittiin Otaniemessä Maarintie 8:ssa. Otakaari 1:n peruskorjauksessa osa valaisimista vaihdettiin LED-valaisimiksi. Lisäksi osa valaisimista on uusittu Tietotie 1 E:ssä, Chydeniassa, Lämpömiehenkuja 2:ssa ja ulkovaloja muun muassa Sähkömiehentie 4:ssä, Puumiehenkuja 2:ssa, Otakaari 4:ssä ja Kemistintie 1:ssä. 

Tulevia LED-investointeja on muun muassa Tekniikantie 3:ssa ja osoitteissa Konemiehentie 1ja 2. Aina kun jonkun kiinteistön valaisinten uusiminen tulee ajankohtaiseksi, ne tullaan energiatehokkuustiimin suosituksien mukaan vaihtamaan LEDeiksi.

Kestävän kehityksen kampus

Kampuksen keskeisimmät kestävän kehityksen vaikutukset liittyvät energian kulutukseen ja liikkumiseen. Kestävä ja hiilineutraali kampus on yliopiston kampusstrategian ytimessä.

Lue lisää
Väre ja Kauppakorkeakoulu aurinkopaneelit Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu