Otaniemen kestävän liikkumisen toimintasuunnitelma
Yhtenä merkittävänä Aalto-yliopiston tavoitteena on kestävän tulevaisuuden rakentaminen. Hyvän elämän mahdollisuuksien turvaaminen nykyisille ja tuleville sukupolville on tärkeää niin, että ympäristö, ihminen ja talous huomioidaan tasavertaisesti.
Liikkuminen on tärkeä osa kestävän kehityksen kokonaisuutta. Vuosina 2022-2023 laadittu Otaniemen kampuksen kestävän liikkumisen suunnitelma tukee osaltaan Aallon tavoitteiden toteuttamista ja linjaa liikkumisen kehittämistä kampuksella. Se sisältää vision, tavoitteet ja konkreettisen toimenpideohjelman.
Toimintasuunnitelma on käyttäjälähtöinen ja käyttäjien kanssa vuorovaikutuksessa laadittu kunnianhimoinen strategia. Sen laadinnassa on huomioitu kattavasti yhteisön ja sidosryhmien näkemykset. Toimintasuunnitelman pohjana käytettiin Otaniemen laajaa liikkumistapatutkimusta, kahta erillistä aiheeseen liittyvää työpajaa sekä kasvotusten tehtyjä opiskelijahaastatteluja kesällä 2022.
Koko raportin (pdf) voit ladata ja lukea sivun lopusta.
Liikkumisen edelläkävijänä
Kestävän liikkumisen toimintasuunnitelmallaan koko yhteisö pyrkii olemaan liikkumisen edelläkävijä. Meneillään olevassa liikkumisen muutoksessa Aalto-yliopisto haluaa kuulua niihin organisaatioihin, jotka rohkeasti tarttuvat globaaleihin liikkumisen megatrendeihin, kuten jakamistalouteen, sähköiseen liikkumiseen automaattiseen liikenteeseen ja data-analyysiin.
Suunnitelma kytkeytyy myös suoraan Aallon elävään strategiaan, joka huomioi maailman muutoksen ja joka korostaa, että Aalto-yliopisto valitsee ne kehityskohteet ja -toimet, jotka parhaiten vievät kohti yliopiston päämäärää. Toimintasuunnitelma toimiikin ohjeena ja lähtötietona tulevissa kampuskehityshankkeissa sekä niiden budjetoinnissa.
Lähtökohtana ja keskeisenä tavoitteena on viihtyisän kampuksen toteuttaminen, jossa teknologiset ja sosiaaliset innovaatiot palvelevat ihmisiä, turvaavat alueen kulttuurisen ominaislaadun säilymisen ja mahdollistavat luonnon monimuotoisuuden.
Kaikkien käyttäjien: opiskelijoiden, henkilökunnan sekä erilaisten vierailijoiden on miellyttävää ja helppoa saapua kestävillä liikkumistavoilla Otaniemen kampukselle. Pyörällä Otaniemeen saapuminen on laadukkaiden ja ympärivuoden kunnossapidettyjen pyöräväylien ansiosta sujuvaa ja turvallista. Pyörällä saapumiseen kannustaa runkolukituksen mahdollistava, säältä suojattu pyöräpysäköinti. Laadukkaat sosiaalitilat tekevät suihkussa käymisestä ja vaatteiden vaihdosta helppoa pyörällä liikkujille. Joukkoliikenteen ja siihen kytkeytyvien liikkumispalvelujen (MaaS) osalta metro ja Raide-Jokeri ovat ilmeisimmät vaihtoehdot Otaniemeen matkatessa. Robottibussit palvelevat raideliikenteen katvealuilta saapujia. Lisäksi kannustetaan ja edistetään jakamistalousteen pohjautuvia ratkaisuja aina yksinkertaisista kimppakyydeistä uusimpiin jakamisalustoihin. Henkilöautolla saapuville on tarjolla sähköautojen latausmahdollisuus, vaikka parkkipaikka saattaa sijaita pienen kävelymatkan päässä kohteesta.
Otaniemen kampusalueen sisällä liikkuminen perustuu ennen kaikkea kävelyyn, jossa esteettömyys, viihtyisyys ja virikkeellisyys korostuvat. Tämä on luonnollinen seuraus kehityksestä, jossa kampuksesta on muodostunut niin opiskelijoille kuin henkilökunnalle entistä enemmän sosiaalinen solmukohta, jonne tullaan tapaamaan ihmisiä. Kävely rakennukselta toiselle ja pidemmillä siirtymillä (kaupunki)pyörällä liikkuminen ovat osa yhteisöllisyyden edistämistä kampuksella. Kestävimpinä liikkumistapoina kävely ja pyöräily lisäävät myös ihmisten omaa hyvinvointia. Pidempiä siirtymiä varten on tarjolla myös sähköisiä mikroliikkumisen palveluja, mutta kävelyä pyritään aina priorisoimaan alueen sisällä liikkumisessa niin infraratkaisuissa, viestinnässä kuin opastuksessa. Suuntautuminen kävelykampuksen kehittämiseen ja autoliikenteen rauhoittamiseen mahdollistaa parhaiten myös eläimistön liikkumisen alueella.
Kestävä liikkuminen on merkittävä osa Aalto-yliopiston brändiä, ja yliopisto tunnetaan kansainvälisesti erityisesti viihtyisästä ja esteettömästä kävelykampuksestaan.
-
Otaniemeen pitää pystyä saapumaan sujuvasti kaikilla liikkumistavoilla painopisteen ollessa kestävissä vaihtoehdoissa. Tämän varmistamiseksi Aalto-yliopisto tekee aktiivista yhteistyötä muun muassa Espoon ja Helsingin kaupunkien, HSL:n ja Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy:n kanssa.
-
Otaniemen kaikessa suunnittelussa ja rakentamisessa sisäisen liikenteen lähtökohtana on viihtyisä ja esteetön kävelykampus, jossa siirtyminen ulko- ja sisätilojen välillä on sujuvaa.
-
Kävelykampuksen ohella muina suunnittelun ja rakentamisen painopisteinä ovat pyörällä liikkuvien tarvitsemat fasiliteetit ja autojen pysäköinnin keskittäminen latausmahdollisuuden sisältäviin pysäköintilaitoksiin.
-
Kestävä liikkuminen nostetaan tärkeään rooliin kaikissa kampusalueen viestintä- informaatiojärjestelmissä, olipa kyse fyysisestä opastuksesta, kampuksen viestinnästä tai digitaalisista järjestelmistä. Kestävään liikkumisen vaihtoehtoihin liittyvä tieto ja ohjeistus ovat helposti niin kampuskäyttäjien kuin vieraiden löydettävissä
-
Merkittävänä työnantajana ja hankintojen tekijänä Aalto-yliopiston työsuhde-edut ja hankintasopimukset kannustavat kestävään liikkumiseen ja logistiikkaan
-
Koko Aallon yhteisö edistää kestävää liikkumista yhdessä aidon osallistumisen hengessä.
-
Kestävän liikkumisen edistäminen on mukana tärkeänä näkökulmana kaikessa päätöksenteossa ja toiminnassa.
-
Kestävän liikkumisen edistämisessä hyödynnetään Aalto-yliopiston omaa innovaatiotoimintaa muun muassa kurssiyhteistyöllä, mikä samalla osallistaa yhteisöä kehittämiseen.
-
Otaniemessä kestävän liikkumisen palveluiden on oltava tavoitteiden mukaisia. Palveluiden tarjonta tuotetaan markkinaehtoisesti jakamistaloutta suosien, mutta niin, ettei palveluntarjonta eriarvoista liikkumista huomioiden esimerkiksi opiskelijoiden matalan tulotason.
-
Kestävän liikkumisen kehittämisessä yhtenä tärkeänä periaatteena on kokeilukulttuuri, jossa muun muassa hankerahoituksella haetaan rohkeita tulevaisuuden ratkaisuja.
Kestävän liikkumisen hyötyjä
Kestävä liikkuminen on ekologisesti kestävää: se vähentää päästöjä ja muita ympäristöhaittoja, kuten melua ja tilan tarvetta.
Kestävä liikkuminen on taloudellisesti kestävää: investoinnit siihen ovat kuljettuihin matkoihin ja kokonaishyötyihin nähden kannattavampia kuin muihin liikkumismuotoihin. Kestävä liikkuminen on myös liikkujan kannalta kokonaisvaikutukset huomioiden edullista.
Kestävä liikkuminen on sosiaalisesti kestävää: se parantaa eniten kaikkien liikkujien liikkumismahdollisuuksia, lisää arkiliikkumista ja hyvinvointia ja parantaa alueiden viihtyisyyttä.
Kestävän kehityksen kampus
Kampuksen keskeisimmät kestävän kehityksen vaikutukset liittyvät energian kulutukseen ja liikkumiseen. Kestävä ja hiilineutraali kampus on yliopiston kampusstrategian ytimessä.
Kampuspyörät ja pyöräily
Liikennemuodolla on merkittävä vaikutus ympäristöön. Aalto pyrkii tarjoamaan kestäviä liikkumismuotoja kampusten kesken ja sisällä. Aalto ja ACRE tekevät yhteistyötä HSL:n ja läheisten kaupunkien kanssa.
Autoilu ja pysäköinti Otaniemessä
Kulkureitit ja pysäköintipaikat Otaniemessä
Bongaa Raide-Jokeri Otaniemen kampuksella!
Pikaratikka Raide-Jokerin koeajot käynnistyvät Otaniemen alueella 1.3.2023.
Purku- ja rakennustyöt ovat käynnissä Otakaari 8:n tontilla
ISS:n varikkonakin tunnetun Otakaari 8:n matala osa puretaan, ja myöhemmin tilalle rakennetaan pysäköintitalo.
Aalto-yliopistokiinteistöt - ACRE
Aalto-yliopistokiinteistöt (ACRE) ylläpitää, kehittää ja vuokraa Aalto-yliopiston tiloja Otaniemessä ja Töölössä. Luomme uusia konsepteja ja yhteiskäyttöisiä tiloja myös yliopiston ulkopuolisille tahoille muodostaen Otaniemestä ainutlaatuisen yhteistyökeskittymän ja maailman innostavimman kampuksen.