Koulutustarjonta

Collaborative and Industrial Design - Design, Master of Arts (Art and Design)

Collaborative and Industrial Design (CoID)-opinnoissa keskitytään muotoilijan rooliin yhteiskunnassa. Opiskelijat kehittävät taitoja, joiden avulla he voivat toimia muotoiluasiantuntijoina ja -johtajina, yrittäjinä ja innovoijina eri alojen yrityksissä, yhteisöissä, oppilaitoksissa ja julkisella sektorilla.
Aalto-yliopisto A Grid / Photo: Unto Rautio

Tutkinto:

Taiteen maisteri

Hakuaika:

28.11.2024 – 27.12.2024

Opetuskieli:

englanti

Kesto:

2 vuotta, täysipäiväinen

Hakukelpoisuus:

Soveltuva alempi korkeakoulututkinto

Koulutusala:

Taiteiden ala

Laajuus:

120 opintopistettä

Korkeakoulu:

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu

Lukuvuosimaksut:

EU/ETA-alueen ulkopuoliset kansalaiset, 20000 €/v (maisteriopinnot) Lue lisää

Haku maisterikoulutuksiin

Koulutuksen kuvaus

Collaborative and Industrial Design (CoID) -opinnoissa keskitytään muotoilijan rooliin yhteiskunnassa. Opiskelijat kehittävät taitoja, joiden avulla he voivat toimia muotoiluasiantuntijoina ja -johtajina, yrittäjinä ja innovoijina eri alojen yrityksissä, yhteisöissä, oppilaitoksissa ja julkisella sektorilla.

Collaborative and Industrial Design (CoID) on yksi Muotoilun maisteriohjelman kolmesta pääaineista. Muut pääaineet ovat Fashion, Clothing and Textile Design (FaCT) ja Contemporary Design (CoDe). Muotoilun maisteriohjelma tekee tiivistä yhteistyötä myös Creative Sustainability (CS)- ja International Design Business Management (IDBM) -maisteriohjelmien kanssa. Kaikki ohjelmat ovat kaksivuotisia, ja opiskelijat valmistuvat taiteen maistereiksi.

Collaborative and Industrial Design-pääaine laajentaa teollisen muotoilun osaamista vuorovaikutussuunnitteluun, palvelumuotoiluun, yhteismuotoiluun ja muille ympäristön ja ihmisten elämän laatua parantaville aloille. Opiskelijat opettelevat muotoiluprosesseissa tarvittavia empaattisia, kriittisiä, strategisia ja teknisiä taitoja ja valmiuksia. Heitä kannustetaan hakeutumaan uudenlaisiin rooleihin muotoilualalla ja teollisuudessa. Pääaineopinnoissa opiskelijat oppivat ymmärtämään muotoilua suhteessa innovaatioihin ja kulttuuriin paikallisella ja globaalilla tasolla sekä yksityisellä että julkisella sektorilla. Opiskelijoista kehittyy osaavia muotoilijoita, joilla on hyvät valmiudet johtaa muotoiluhankkeita ja tehdä yhteistyötä eri alojen osaajien kanssa ja siten saada aikaan muutosta yhteisöissä ja yrityksissä.

Aalto-yliopisto on sijoittunut maailman kärkikymmenikköön taiteen ja muotoilun alan yliopistojen QS World University Rankingissa. Maailman kärkiluokkaa edustava opetuksemme ja tilamme varmistavat, että valmistuessaan opiskelija osaa

  • luoda tulevaisuuteen suuntautuneita tuotteita, palveluja ja järjestelmiä monitieteisissä tai tieteidenvälisissä tiimeissä ja/tai itsenäisenä muotoilijana
  • yhdistää luovuuden, uteliaisuuden, jatkuvan uudistumisen ja ilmaisuvoiman analyyttisiin ja käytännön taitoihin
  • ymmärtää, miten muotoiluvetoisia, usein monimutkaisia prosesseja johdetaan ja miten niistä viestitään empaattisesti kriittisen ajattelun ja tutkimustiedon pohjalta  
  • ymmärtää, miten muotoilu vaikuttaa kestävää tulevaisuutta luoviin sosiomateriaalisiin muutoksiin 
  • harjoittaa muotoilun tutkimusta saadakseen tietoa ja perusteluja käytännön työnsä tueksi sekä valmiudet mahdollisesti hakea taiteen tohtorin tutkintoon johtavaan koulutukseen 
  • soveltaa suunnittelukäytäntöjä sosiaalisiin, ympäristöllisiin, organisatorisiin ja teknologisiin muutoksiin
  • soveltaa muotoilua strategisesti tuotekehitykseen ja innovointiin
  • yhdistää yhteistyö- ja ihmiskeskeisen lähestymistavan erikokoisiin hankkeisiin eri aloilla
  • hyödyntää luovaa suunnittelua, systeemiajattelua ja osallistavia lähestymistapoja kehittääkseen ratkaisuja vastuullisesti ja eettisesti
  • tarjota suunnitteluasiantuntemustaan ja -johtajuuttaan käyttöön monimutkaisiin hankkeisiin, joita toteutetaan monitieteisissä ryhmissä
  • pukea sanoiksi muotoiluprosessia koskevan osaamisensa ja siirtää sitä muiden muotoilualan ja muiden alojen ammattilaisten käyttöön.

Opetuskieli

Collaborative and Industrial Design -pääaineen opetuskieli on englanti.

Lukuvuosimaksut ja apurahat

Tämän ohjelman lukuvuosimaksu on 20 000 euroa lukuvuodessa. Lukuvuosimaksua eivät maksa Euroopan unionin (EU) tai Euroopan talousalueen (ETA) jäsenmaiden kansalaiset eivätkä Sveitsin kansalaiset. Muiden maiden kansalaisten on maksettava lukuvuosimaksu.

Aalto-yliopisto tarjoaa pienen määrän apurahoja, jotka vapauttavat maksuvelvolliset opiskelijat lukuvuosimaksusta. Apurahat voidaan myöntää hakukohteen arvioinnissa parhaiten menestyville hakijoille. Hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteen sivulla olevien arviointiperusteiden mukaisesti.

Lisätietoa lukuvuosimaksusta ja apurahoista Aalto-yliopistossa löytyy Lukuvuosimaksut ja apurahat sivulta.

Opintojen rakenne

Muotoilun maisteriohjelman laajuus on 120 opintopistettä. Opiskelija valitsee pakolliset opintonsa pääaineen opintotarjonnasta. Niiden lisäksi opiskelija suorittaa Muotoilun laitoksen yhteisiä opintoja (12 op) ja tekee opinnäytteen alaansa liittyvästä aiheesta (30 op). Opiskelijat valitsevat myös vapaasti valittavia opintoja henkilökohtaisen opintosuunnitelmansa mukaisesti.

Ensimmäisessä opetusperiodissa CoID-pääaineen opiskelijat perehtyvät ihmiskeskeisen muotoilun perusteisiin. Sen jälkeen opinnot jakautuvat eri opintopolkuihin, joskin ensimmäisen vuoden kevätlukukauden käynnistävä vuorovaikutussuunnittelun kurssi on pakollinen kaikille. Ohjelma tarjoaa opiskelijoille runsaasti liikkumavaraa valita omat kurssinsa joko ohjelman omasta tai muiden ohjelmien opetussuunnitelmista, joten opiskelijat voivat suunnitella opintonsa omien toiveidensa mukaisesti. Laitoksen yhteiset opinnot tuovat eri maisteriohjelmien opiskelijoita yhteen opiskelemaan esimerkiksi muotoilun tutkimusta.

Opintojen toisena vuonna opiskelija valmistelee opinnäytettään aluksi muun opiskelun ohella ja kevätlukukaudella yleensä kokoaikaisesti. Maisterin opinnäytteessä opiskelija toteuttaa tutkimuksen tai hankkeen itsenäisesti, toisin kuin kursseilla, joilla työskennellään yleensä ryhmissä yhteistyössä toisten opiskelijoiden kanssa.

Opiskelijat opiskelevat konseptisuunnittelua, yhteissuunnittelua, strategista muotoilua ja muotoilun tutkimusta. He oppivat arvioimaan kriittisesti muotoilun tehtävänantoja ja muotoilun avulla lähestyttäviä ongelmia uusista näkökulmista. Se auttaa heitä kehittämään ja esittämään perusteltuja, tarkoitukseen sopivia ja huolella suunniteltuihin konsepteihin perustuvia toimivia ratkaisuja omaan opintopolkuun liittyen. Samalla opiskelijat omaksuvat strategisia taitoja ja työtapoja, joita tarvitaan kehitys- ja innovaatiotoiminnassa erilaissa liiketoimintaympäristöissä, organisaatioissa ja julkisella sektorilla. Opintopolku on suurelta osin yksilöllinen, joten opiskelijan on oltava itse aktiivinen ja aloitteellinen sen rakentamisessa. Henkilökohtaisen opintosuunnitelman laadinnassa apuna ovat akateemiset ohjaajat, muu henkilökunta ja aiempien opiskelijoiden kokemukset.

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä löytyy Opiskelijan oppaasta kohdasta Opetusuunnitelma.

Muotoilun maisteriohjelma

Suuntautumisvaihtoehdot

Vaikka jokaisella opiskelijalla on omat kiinnostuksensa ja opintopolkunsa, kaikki opiskelijat oppivat muotoiluprosesseissa ja -käytännöissä tarvittavia empaattisia, kriittisiä, strategisia ja teknisiä taitoja. Heitä kannustetaan myös hakeutumaan uudenlaisiin rooleihin muotoilualalla.

Collaborative and Industrial Design -opintojen keskiössä on ihmislähtöinen suunnittelu, joka laajentuu käsittelemään yhteistyönä tehtäviä muotoiluprosesseja, interaktiivisten teknologoiden käyttöä ja palvelumuotoilua sekä yhteiskunnallisessa että liiketoiminnallisessa kontekstissa.

Opiskelija valitsee suuntautumisvaihtoehdoksi joko palvelu- ja sosiaalisen muotoilun, teollisen muotoilun ja tuotekehityksen tai vuorovaikutussuunnittelun ja UX:än. Opetussuunnitelma mahdollistaa erikoistumisen, mutta antaa samalla laajan yleisnäkymän alasta. Projektikursseilla eri opintopolkujen opiskelijat pääsevät yhdistämään tietojaan ja taitojaan, mikä tekee oppimiskokemuksesta hedelmällisen.

Lisäksi opiskelijat voivat suorittaa ohjelman vapaasti valittavia opintoja tai valinnaisia kursseja muista ohjelmista tai sivuaineista. Opintojen sisällöstä sovitaan opiskelijan laatiessa henkilökohtaista opintosuunnitelmaansa.

Kansainvälistyminen

Aalto-yliopiston opiskelijat ovat osa osaavien, luovien ja vastuullisten yksilöiden muodostamaa yhteisöä. Aallon opiskelijoista 15 % ja henkilökunnasta 40 % tulee eri puolilta maailmaa, mikä avaa opiskelijoille yhteyksiä alan kansainvälisiin verkostoihin. Taiteiden ja suunnittelun korkeakoululla on vahvat siteet maailman johtaviin muotoilualan oppilaitoksiin ja yliopistoihin. Kannustamme opiskelijoita rikastamaan opintopolkuaan hakeutumalla harjoitteluihin tai opiskelijavaihtoon sekä hankkimaan kokemusta kansainvälisistä kilpailuista, näyttelyistä, konferensseista ja alan messuilta.

Jatko-opintomahdollisuudet

CoID-opintojen keskiössä on osaamistavoitteiden teoreettisen pohjan ymmärtäminen, joten opinnot antavat opiskelijoille valmiudet jatkaa opintojaan tohtorin tutkintoon Aallossa tai jossain muussa yliopistossa Suomessa tai ulkomailla.

Uramahdollisuudet

CoID-pääaineen opiskelijoille muodostuu syvällinen käsitys muotoilun rooleista yhteiskunnassa samalla kun he kehittävät taitojaan työskennellä eri aloilla muotoilijoina, muotoilujohtajina, mielipidejohtajina, yrittäjinä ja innovaattoreina yksityisellä tai julkisella sektorilla.

Tutkimuksen painopisteet

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa tehtävä muotoilun tutkimus edustaa alansa kansainvälistä huippua. Tutkimusaiheitamme ovat kestävä muotoilu, käytäntöön pohjautuva muotoiluntutkimus (practice-based design research), ihmiskeskeinen muotoiluntutkimus sekä yhteissuunnittelu. Tutkimusympäristömme ja kannustava kulttuurimme mahdollistavat tavoitteellisen tutkimuksen, luovat kokeilut, kriittisen keskustelun ja monitieteisen yhteistyön.

Laitoksella ja sen ulkopuolellakin työskentelevät tutkimusryhmät osallistuvat suoraan useiden CoID-pääaineen kurssien opetukseen. Joillain kursseilla tehtävät linkittyvät meneillään oleviin tutkimusprojekteihin.

Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa

Aalto-yliopiston kaikki kuusi korkeakoulua tekevät keskenään laajaa monitieteistä yhteistyötä. Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu on jo pitkään toteuttanut menestyksekkäästi hankkeita ja kursseja yhteistyössä Aallon ulkopuolisten kumppaneiden kanssa, ja koululla on läheiset välit moniin ulkoisiin sidosryhmiin. Yritykset, tutkimuslaitokset, voittoa tavoittelevat/tavoittelemattomat ja julkiset organisaatiot kääntyvät usein Aalto-yliopiston puoleen ja työstävät opiskelijoiden kanssa todellisia yhteiskunnallisia haasteita ja liiketoimintamahdollisuuksia, sillä Aalto on yksi Euroopan johtavista muotoilualan korkeakouluista.

Haku maisterikoulutuksiin

Hakukohdekohtaiset arviointiperusteet vuoden 2025 maisterihaussa

Hakijat, jotka täyttävät Aalto-yliopiston maisteriopintoja koskevat yleiset hakukelpoisuusvaatimukset, arvioidaan ja asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteelle etukäteen määriteltyjen arviointiperusteiden mukaisesti. Hakemukset Master’s Programme in Design -maisteriohjelman Collaborative and Industrial Design (CoID) -pääaineeseen arvioidaan alla olevien arviointiperusteiden mukaisesti.

Lue lisää Collaborative and Industrial Design -pääaineesta

Three people doing group work; sitting in bean bags, smiling and writing post-it notes

Collaborative and Industrial Design

The studies in Collaborative and Industrial Design (CoID) focus on design's role in society. Students develop skills enabling them to work as design experts and leaders, entrepreneurs, and innovators in a range of roles within industry, business, communities, education, and the public sector.

Concept image of Buba showing the instrument set and a parent using one instrument on a child

BUBA – A toolkit for remote pediatric diagnostics

BUBA is a device including a set of instruments designed for remote contact with a doctor. It will allow you to perform basic check-ups on your child without having to visit the doctor’s office.

Emerging Designs course 2021
two aerial vehicles Flying

Project Heimdall

Heimdall and team "FireFlys" aim to deploy advanced sensing technologies on UAVs for effective and efficient early detection and continuous monitoring of forest fires, addressing the growing severity and impact of such disasters.

Collaborative and Industrial Design
Kuva: Naisten Linja.

Aallon opiskelijat kehittivät Väestöliiton ja Naisten Linjan digipalveluita

Opiskelijatöiden seurauksena syntyivät muun muassa Väestöliiton etäsuhdesivusto ja Naisten Linjan jäsenhankintaan tähtäävä Instagram-kampanja.

Uutiset

Seuraa meitä somessa!

Yhteystiedot

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun oppimispalvelut

Tämän hakukohteen edellyttämiä hakudokumentteja ja ohjelmassa opiskelemista koskevat kysymykset voi lähettää Aalto ARTSin oppimispalveluihin.

[email protected]

Hakijapalvelut

Hakuprosessia, pakollisia hakudokumentteja ja vaadittua englannin kielitaitoa koskevat kysymykset voi lähettää Aallon hakijapalveluihin.

[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: