Uusi maisteriohjelma kouluttaa vetyasiantuntijoita kestävämpien energiajärjestelmien kehitystyöhön
Hydrogen and Electric Systems -maisteriohjelma vastaa polttavimpiin työelämän tarpeisiin, kertoo ohjelmajohtaja Matti Lehtonen.
Webinaarissa ohjelman edustajat esittelevät Aalto-yliopistoa, pääainetta sekä sen rakennetta ja opintosisältöjä, uramahdollisuuksia, sekä opiskeluelämää Aallossa. Q&A-osuudessa he vastaavat osaallistujien kysymyksiin.
Energiajärjestelmät kaikkialla maailmassa ovat muuttumassa vallankumouksellisesti yhteiskuntien siirtyessä fossiilista polttoaineista uusiutuvan energian käyttöön. Tässä muutoksessa puhtaan vedyn käyttäminen energian tuotannossa ja varastoinnissa on ajankohtainen aihe.
Suomi on vihreän siirtymän edelläkävijä ja sillä on yksi maailman kunnianhimoisimmista ilmastotavoitteista: haluamme olla hiilineutraaleja vuoteen 2035 mennessä. Maamme teollisuus ja energia-ala on sitoutunut tähän tavoitteeseen ja panostaa runsaasti uudistuvaan energiaan. Samaan aikaan tarve vetypohjaisiin ratkaisuihin ja vedyn tuottamiseen erikoistuneiden insinöörien tarve kasvaa. Ilmastotavoitteeseen pääsemiseksi Suomi tarvitsee joka vuosi vähintään 200 uutta vetytalouden osaajaa, ja tarve tulee kasvamaan tulevaisuudessa.
Hydrogen and Electric Systems -maisteriohjelma antaa kattavan kuvan energia- ja vetyjärjestelmistä ja erinomaiset uranäkymät Suomessa tai ulkomailla tällä kehittyvällä alalla, joka kaipaa kipeästi uusia osaajia. Aalto-yliopisto on kehittänyt ohjelman yhteistyössä alan yritysten kanssa, joten ohjelma keskittyy teemoihin, joita yritykset pitävät tärkeimpinä ja hyödyllisimpinä. Lisäksi monet muut Aallon korkeakoulut, kuten Kauppakorkeakoulu ja Kemian tekniikan korkeakoulu, tarjoavat vetytalouteen liittyviä kursseja. Näin opiskelijat pääsevät tarkastelemaan vedyn arvoketjua monitieteisesti.
Valitsemansa pääaineen antamien taitojen lisäksi kaikilla valmistuneilla on perustiedot vetyalalta. He osaavat:
Hydrogen and Electric Systems -maisteriohjelman opetuskieli on englanti.
Tämän ohjelman lukuvuosimaksu on 17 000 euroa lukuvuodessa. Lukuvuosimaksua eivät maksa Euroopan unionin (EU) tai Euroopan talousalueen (ETA) jäsenmaiden kansalaiset eivätkä Sveitsin kansalaiset. Muiden maiden kansalaisten on maksettava lukuvuosimaksu.
Aalto-yliopisto tarjoaa pienen määrän apurahoja, jotka vapauttavat maksuvelvolliset opiskelijat lukuvuosimaksusta. Apurahat voidaan myöntää hakukohteen arvioinnissa parhaiten menestyville hakijoille. Hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteen sivulla olevien arviointiperusteiden mukaisesti.'
Lisätietoa lukuvuosimaksusta ja apurahoista Aalto-yliopistossa löytyy Lukuvuosimaksut ja apurahat sivulta.
Kaksivuotisen Hydrogen and Electric Systems -maisteriohjelman laajuus on 120 opintopistettä:
Suurin osa pääaineen opinnoista on tarkoitus suorittaa ensimmäisenä opiskeluvuonna. Toisena vuonna keskitytään pääosin vapaasti valittaviin opintoihin ja diplomityön tekemiseen. Voit yhdistellä tutkintoosi vapaavalintaisia opintoja joko Aallosta tai muista kotimaisista tai ulkomaisista yliopistoista, kunhan opinnot sopivat tutkintoosi ja mielenkiinnon kohteisiisi. Lisätietoa koulutuksen sisällöstä ja opetussuunnitelmasta löydät Opiskelijan oppaasta.
Ohjelman opetusmenetelmät vaihtelevat luennoista energiajärjestelmien simulointiin ja yhteistyöprojekteihin yritysten ja Aallon muiden korkeakoulujen, kuten Kauppakorkeakoulun ja Kemian tekniikan korkeakoulun kanssa.
Kiinnostuksen kohteittesi ja tavoitteidesi perusteella voit valita kahdesta pääaineesta:
1. Electric Energy and Hydrogen Systems
Tässä pääaineessa saat kattavan kuvan vetytaloudesta ja sen arvoketjusta. Erityisesti keskitytään vedyn rooliin vihreässä siirtymässä sekä vetytalouden ja sähkö- ja energia-alan väliseen synergiaan.
Pääaineesta valmistuttuaan opiskelija osaa:
2. Electric Components of Hydrogen Technology
Tässä pääaineessa opiskelijat pääsevät kehittämään teknisiä ratkaisuja vedyn arvoketjuun – tuotannosta, kuljetuksesta, varastoinnista, muuntamisesta ja käytöstä aina sähkö- ja energia-alan kanssa vuorovaikuttamiseen. Pääpaino on sähkö- ja energia-alan tukemisella.
Pääaineesta valmistuttuaan opiskelija osaa:
Aalto-yliopisto tunnetaan kansainvälisestä opiskelu- ja tutkimusympäristöstään. Aaltoon tulee vuosittain tuhansia tutkinto- ja vaihto-opiskelijoita eri puolilta maailmaa. Lisäksi monet professorimme ja tutkijamme ovat taustaltaan ja kokemukseltaan kansainvälisiä ja tuovat globaalit verkostonsa opiskelijoiden käyttöön.
Aallossa opiskelijat voivat kehittää kansainvälisiä valmiuksiaan mm. seuraavilla tavoilla:
Hydrogen and Electric Systems -maisteriohjelma antaa erinomaisen pohjan tohtoriopinnoille.
Vedyn merkitys tulevaisuuden energiajärjestelmissä tulee kasvamaan ja alan osaajien kysyntä kasvaa maailmanlaajuisesti nopeasti. Pelkästään Suomeen tarvitaan suuri määrä vetyaiheisista koulutusohjelmista valmistuneita joka vuosi, jotta Suomi voisi olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.
Ohjelma antaa opiskelijoille tarvittavat tiedot ja taidot vedyn arvoketjun eri vaiheissa työskentelyyn aina tuotannosta ja varastoinnista siirtoon ja käyttöön. Valmistuneet voivat työllistyä mm. teknisiksi kehittäjiksi tai liiketoiminta-analyytikoiksi tai johtajiksi myöhemmin urallaan. Työnantajia voivat olla monet arvoketjun sidosryhmät kuten insinööritoimistot, konsulttifirmat ja palveluntarjoajat.
Hydrogen and Electric Systems -maisteriohjelma vastaa polttavimpiin työelämän tarpeisiin, kertoo ohjelmajohtaja Matti Lehtonen.
Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulusta valmistuneet työllistyvät hyvin koulutustaan vastaaviin tehtäviin. Tältä sivulta löydät tietoa valmistuneidemme työllistymisestä sekä urakehityksestä.
Sähkötekniikan ja automaation laitoksen tutkimus on jo vuosia keskittynyt vihreään siirtymään ja globaaliin hiilineutraalien ratkaisujen tarpeeseen. Tutkimusaiheemme kattavat eri aiheita sähkö- ja energiajärjestelmien kehityksestä uusiutuvien energialähteiden käyttöön. Investoinnit huipputason tutkimustiloihin ja -laitteisiin varmistavat, että panostuksemme todella auttaa yhteiskuntia kehittymään.
Lisätietoa sähkötekniikan ja automaation laitoksen tutkimuksesta löytyy täältä.
Aalto-yliopistossa tieteenalojen välinen yhteistyö on tehty helpoksi – opiskelijat voivat valita tutkintoonsa yhdistelmän tiedettä, tekniikkaa, taloutta ja taidetta. Opiskelijat voivat täydentää opintojaan esimerkiksi Aallon muiden korkeakoulujen ja ohjelmien opinnoilla ja muiden, myös ulkomaisten yliopistojen tarjoamilla opinnoilla.
Vetytalouden teemoja käsitellään useilla kursseilla muissakin Aallon korkeakouluissa, mikä antaa opiskelijoillemme mahdollisuuden saada laajan kuvan vedyn arvoketjusta. Nämä korkeakoulut myös osallistuvat Master’s Programme in Hydrogen and Electric Systems maisteriohjelman kurssien ja projektien järjestämiseen. Tämä monialaisuus synnyttää uusia ideoita ja luo ystävyyssuhteita, verkostoja ja toisinaan myös startup-yrityksiä.
Hydrogen and Electric Systems -maisteriohjelma tekee yhteistyötä myös yritysten kanssa mm. kurssiprojektien muodossa. Lisäksi Sähkötekniikan korkeakoulussa moni tekee diplomityönsä jollekin yritykselle.
Ohjelmaan hakevien on täytettävä Aalto-yliopiston kaikille maisteriohjelmille yhteiset yleiset hakukelpoisuus- ja kielivaatimukset.
Hakijat, jotka täyttävät maisteriopintoja koskevat yleiset hakukelpoisuusvaatimukset, arvioidaan ja asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteelle etukäteen määriteltyjen arviointiperusteiden mukaisesti. Hakemukset Master’s Programme in Hydrogen and Electric Systems-maisteriohjelmaan arvioidaan seuraavien arviointiperusteiden mukaisesti.
Huomioithan, että arviointiperusteiden alkuperäinen versio on englanninkielinen. Alla olevat arviointiperusteiden kuvaukset ovat käännöksiä alkuperäisestä englanninkielisestä tekstistä.
Mitä arvioidaan? | Aiempien opintojen sisältö ja laajuus |
Valintaperusteet / Mitä toivomme hakijalta? |
Hakijoilta edellytetään korkeatasoista kandidaatin tutkintoa sähkötekniikasta, energiatekniikasta, automaatiosta, säätötekniikasta tai fysiikasta. Erinomaiset hakijat, joilla on tutkinto muilta aloilta, kuten tietotekniikasta, insinööritieteestä, luonnontieteistä, matematiikasta tai tuotantotaloudesta, otetaan huomioon, jos he voivat osoittaa, että heillä on riittävästi osaamista ja opintoja sähkötekniikan, energiatekniikan, automaation, säätötekniikan tai fysiikan aloilta. Maisteriohjelman opintojen on annettava aidosti uutta tietoa hakijalle ja edistettävä tämän uranäkymiä. Jos hakijalla on jo maisterin tutkinto tai hän opiskelee parhaillaan sellaiseen johtavia opintoja, motivaatiokyselystä tulee käydä ilmi, miksi opiskelija tarvitsee toisen maisteritasoisen tutkinnon. Yleensä näissä tapauksissa suositellaan erillisopintoja.
-matematiikka (lineaarinen algebra, differentiaali- ja integraalilaskenta, todennäköisyyslaskenta ja tilastotiede) -ohjelmointitaidot - fysiikka -piirianalyysin perusteet
- sähkö ja magnetismi - elektroniikan ja elektronisten komponenttien perusteet - säätötekniikan perusteet - kemia - rakennustekniikka - projekti- ja tiimityöskentely |
Arvioitavat liitteet / Osaamisen osoittamisen tapa | Opintosuoritusote/-otteet, tutkintotodistukset |
Mitä arvioidaan? | Aiemman tutkinnon / aiempien tutkintojen arvosanat |
Valintaperusteet / Mitä toivomme hakijalta? |
Ohjelma etsii hakijoita, jotka ovat menestyneet erinomaisesti aiemmissa opinnoissaan. Opintomenestystä arvioidaan keskiarvon ja olennaisten kurssien tulosten perusteella. Lisäksi huomioidaan aiempiin opintoihin kulunut aika. Aiemman kandidaatin tutkinnon aikaista opintomenestystä painotetaan. Muutkin aiemmat opinnot huomioidaan, mutta arviointi perustuu pääasiassa kandidaattitason opintoihin. Niitä hakijoita, jotka ovat aiemmin opiskelleet Aalto-yliopistossa, esim. vaihto-opiskelijoina, arvioidaan myös Aallossa suoritettujen arvosanojen ja opintopistemäärän sekä Aallon opintoihin käytetyn ajan perusteella. Suomalaisella ammattikorkeakoulututkinnolla (AMK) hakevat: |
Arvioitavat liitteet | Opintosuoritusote/-otteet, tutkintotodistukset |
Mitä arvioidaan? | Hakijan aiemman oppilaitoksen tunnettuus ja laatu |
Valintaperusteet / Mitä toivomme hakijalta? | Hakijan aiempaa tutkintoa arvioidaan tarkastellen tutkinnon myöntäneen korkeakoulun ja suoritetun ohjelman kansainvälistä mainetta ja akateemista laatua. |
Arvioitavat liitteet / Osaamisen osoittamisen tapa | Kansainväliset ja kansalliset korkeakouluvertailut ARWU-, THE- ja QS-vertailuja (sekä globaaleja että aluekohtaisia vertailuja) käytetään. |
Mitä arvioidaan? | Hakijan soveltuvuus hakukohteeseen, motivaatio ja sitoutuminen opiskeluun ja kirjalliset viestintätaidot. |
Valintaperusteet / Mitä toivomme hakijalta? | Hakijan täytyy olla motivoitunut opiskelemaan valittua alaa ja sitoutunut päätoimiseen opiskeluun ja tutkinnon suorittamiseen kahdessa vuodessa. Toivomme hakijoita, jotka osaavat selkeästi eritellä syynsä hakea Master’s Programme in Hydrogen and Electric Systems -maisteriohjelmaan ja sen tiettyyn pääaineeseen ja kertoa, miksi heidät pitäisi valita niihin. |
Arvioitavat liitteet / Osaamisen osoittamisen tapa | Koko hakemus motivaatiokysely ja ansioluettelo mukaan lukien. |
Mitä arvioidaan? | Työkokemus ja muu hankittu osaaminen/saavutukset |
Valintaperusteet / Mitä toivomme hakijalta? |
Lisäksi voidaan arvioida hakijan muita hakukohteeseen liittyviä saavutuksia, jos niistä on jokin todistus hakemuksen liitteenä. Näitä voivat olla mm.
|
Arvioitavat liitteet / Osaamisen osoittamisen tapa | Ansioluettelo, työtodistukset, julkaisu(t) |
Arviointiprosessi kuvataan kohdassa Hakijoiden arviointiprosessi. Pakollisten hakuliitteiden lisäksi tähän hakukohteeseen hakijoiden tulee toimittaa myös Vaadittavat hakuliitteet -otsikon alla luetellut liitteet.
Hakijat arvioidaan ensin Aalto-yliopiston yleisten hakukelpoisuusvaatimusten perusteella. Hakijat, jotka täyttävät maisteriopintoja koskevat yleiset hakukelpoisuusvaatimukset, arvioidaan ja asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteelle etukäteen määriteltyjen arviointiperusteiden mukaisesti.
Seuraavassa kuvataan yleiset hakukelpoisuusvaatimukset täyttävien hakijoiden valintaprosessi. Ensin hakemukset arvioidaan seuraavien (kriittisten) arviointiperusteiden mukaisesti:
Vain kriittiset arviointiperusteet täyttäviin hakijoihin sovelletaan kaikkia arviointiperusteita.
Alla mainittujen arviointiperusteiden soveltamisen jälkeen valitaan parhaat kokonaisarvion perusteella.
Kaikkien hakijoiden on toimitettava Aalto-yliopiston verkkosivuilla (https://www.aalto.fi/fi/opiskelu-aallossa/haku-maisterikoulutuksiin) luetellut hakuliitteet.
Lisäksi tähän hakukohteeseen on toimitettava alla luetellut hakukohdekohtaiset liitteet. Hakijoita kehotetaan lukemaan alla olevat ohjeet tarkasti ja sisällyttämään hakemukseen kaikki vaaditut liitteet. Kaikkien liitteiden sisältö ja laatu vaikuttavat arviointiin. Vaadittujen liitteiden puuttuminen tai ohjeiden laiminlyönti vaikuttaa hakemuksen arviointiin kielteisesti. Hakijoiden ei pidä liittää/toimittaa ylimääräisiä liitteitä, sillä niitä ei huomioida arvioinnissa.
Hakijoita pyydetään olemaan liittämättä mukaan:
Hakemuksesta tulee käydä ilmi hakijan koulutushistoria kokonaisuudessaan. Jos hakija on aloittanut tai suorittanut muita opintoja edellä mainitun kandidaatin tutkinnon lisäksi, hänen on toimitettava myös viralliset opintosuoritusotteet ja muut mahdolliset (tutkinto)todistukset niistä.
Motivaatiokyselyn vastausohjeet
Hakijan on täytettävä Hydrogen and Electric Systems-ohjelman motivaatiokyselylomake
(.doc-tiedosto) kyselylomakkeen ohjeiden mukaisesti. Motivaatiokyselyyn vastataan englanniksi.
Mitään muuta asiakirjaa ei voi käyttää hakijan motivaation osoittamiseen ohjelmaa varten. Muunlaisen lomakkeen (esim. perinteisen motivaatiokirjeen) käyttäminen johtaa hakemuksen hylkäämiseen.
Ansioluettelon laadintaohjeet
Ansioluettelosta tulee käydä ilmi henkilökohtainen työhistoria, saavutukset, tavoitteet ja muut hakemuksen kannalta tärkeät seikat.
Työ- ja tutkimuskokemuksesta on ilmoitettava toimintatyyppi ja -aika. Kansainvälisestä työ- ja opiskelukokemuksesta on ilmoitettava työskentelypaikka/yliopisto, toimintatyyppi ja -aika. Ansioluetteloon on sisällyttävä kopiot mahdollisista julkaisuista tai pysyvät verkko-osoitteet sellaisiin sekä tiedot mahdollisista patenteista.
Ansioluettelon tulee olla enintään kaksisivuinen ja mieluiten Europass-muodossa. Ansioluettelon suosituspituuden ylittäminen vaikuttaa hakemuksen arviointiin kielteisesti.
Kaikki edellä kuvatut hakuliitteet tulee toimittaa mieluiten englanniksi. Jos niissä käytetään jotain muuta kieltä kuin englantia, suomea tai ruotsia, hakijan on toimitettava niistä sanatarkat käännökset.
Lataa liitteet sähköiseen hakemukseesi PDF-muodossa. Nimeä liitteet seuraavan mallin mukaisesti: Asiakirjan nimi-Sukunimi-Etunimi (esim. CV-Sukunimi-Etunimi.pdf). Tiedoston enimmäiskoko on 1,0 GB.
Hakukohdekohtaiset liitteet täytyy ladata jokaisen hakukohteen hakemukselle erikseen, vaikka käyttäisi samoja liitteitä (esim. ansioluetteloa) useampaan hakukohteeseen. Luethan huolella kunkin hakukohteen omat liitevaatimukset.
Hakukohdekohtaiset liitteet tulee olla liitettynä hakemukseen samaan määräpäivään mennessä kuin yleiset hakuliitteet.
Aalto-yliopiston hakijapalvelut
Hakuprosessia, hakuasiakirjoja ja kielitestejä koskevat tiedustelut voi lähettää Aalto-yliopiston hakijapalveluille.
Sähkötekniikan korkeakoulu
Ohjelman sisältöön ja opintoihin sekä hakukohdekohtaisiin hakudokumentteihin liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä