Uutiset

Uusi maisteriohjelma kouluttaa vetyasiantuntijoita kestävämpien energiajärjestelmien kehitystyöhön

Hydrogen and Electric Systems -maisteriohjelma vastaa polttavimpiin työelämän tarpeisiin, kertoo ohjelmajohtaja Matti Lehtonen.
Project Work course, photo: Teemu Ullgrén
Kuva: Aalto-yliopisto / Teemu Ullgrén.

Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu lanseeraa uuden vetyteknologiaan keskittyvän Hydrogen and Electric Systems -maisteriohjelman. Energiajärjestelmät ovat maailmanlaajuisessa murroksessa, kun yhteiskunnat siirtyvät uusiutuvan energian käyttöön. Puhtaan vedyn käyttäminen energian tuotannossa ja varastoinnissa on olennainen osa murrosta, ja vetyasiantuntijoita tarvitaankin jo kipeästi. 

Ohjelmajohtaja, professori Matti Lehtonen, kertoo, että opiskelijoiden kannattaa hakeutua alalle, koska alan työllisyysnäkymät ovat erinomaiset. Ohjelma vastaa polttavimpiin teollisuuden ja elinkeinoelämän osaamistarpeisiin vetytalouden kehittämisessä. Ohjelmasta valmistuneet opiskelijat pystyvät työskentelemään vedyn arvoketjun eri vaiheissa aina tuotannosta ja varastoinnista siirtoon ja käyttöön. Valmistuneet voivat työllistyä esimerkiksi teknisiksi kehittäjiksi, liiketoiminta-analyytikoiksi tai johtajiksi myöhemmin urallaan. Työnantajia voivat olla esimerkiksi energiayhtiöt, teollisuusyritykset, insinööritoimistot, konsulttifirmat ja palveluntarjoajat. 

”Opiskelijoiden kannattaa valita tämä ohjelma, koska vetytalous on voimakkaasti kasvava teollisuuden ala. Tarve osaajille on huutava ja juuri nyt on oikea aika panostaa vetytalouden osaamiseen”, Lehtonen kertoo.

Professori Matti Lehtonen, kuva: Anni Hanén
Professori Matti Lehtonen. Kuva: Aalto-yliopisto / Anni Hanén

Alalla pääsee myös muuttamaan maailmaa paremmaksi, sillä vedyllä on olennainen rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa. Lehtonen kertoo, että fossiilisten polttoaineiden ja raaka-aineiden korvaaminen uusiutuvilla energialähteillä on valtava teollinen murros, joka kestää vuosikymmeniä. Kouluttautumalla alalle varmistaa paikkansa kehityksen eturintamassa. 

”Ohjelmassa opiskelija oppii ymmärtämään vedyn roolin energiajärjestelmässä ja energian käytössä sekä arvioimaan erilaisia vetytalouteen liittyviä projekteja. Lisäksi hän oppii vedyn eri johdannaisten roolin fossiilisten polttoaineiden ja raaka-aineiden korvaajana”, Lehtonen kertoo. 

Osaamisen syventämistä varten opiskelijoilla on valittavana kaksi eri suuntautumisvaihtoehtoa. Electric Energy and Hydrogen Systems -pääaineessa keskitytään kattavaan kuvaan vetytaloudesta ja vedyn arvoketjusta. Electric Components of Hydrogen Technology -pääaineessa keskitytään vedyn arvoketjun teknisiin ratkaisuihin, erityisesti sähkö- ja energia-alaan liittyen.

Luentojen lisäksi opetusmenetelmiin kuuluu esimerkiksi energiajärjestelmien simulointia sekä yhteistyöprojekteja yritysten ja Aallon muiden korkeakoulujen, kuten Kauppakorkeakoulun ja Kemian tekniikan korkeakoulun kanssa.

Haluatko tietää lisää ohjelmasta? Osallistu webinaariin maanantaina 6.11. ja kuule lisää ohjelman sisällöstä ja opiskelusta!

Hydrogen and Electric Systems -maisteriohjelman opetus alkaa syksyllä 2024 ja siihen voi hakea 30.11.2023 – 2.1.2024. 

Lue lisää

Project work

Webinaari | Hydrogen and Electric Systems (ulkoinen linkki)

Webinaarissa ohjelman edustajat esittelevät Aalto-yliopistoa, pääainetta sekä sen rakennetta ja opintosisältöjä, uramahdollisuuksia, sekä opiskeluelämää Aallossa. Q&A-osuudessa he vastaavat osaallistujien kysymyksiin.

Project work course final gala

Hydrogen and Electric Systems, Master of Science (Technology)

Vetyratkaisujen integrointi energiajärjestelmiin on tärkeimpiä askelia kohti hiilineutraaliutta.

Koulutustarjonta
Kampus, ilmakuva

Aalto-yliopisto perustaa vetyinnovaatiokeskuksen – vauhdittaa siirtymää kestävään vetytalouteen

Vetyinnovaatiokeskus kokoaa yhteen monitieteisen, huippulaatuisen vetytutkimuksen.

Uutiset
Sähköinsinöörikillan lakkienjako/ Aalto-yliopisto / kuva: Essi Jukkala

Opiskele sähkötekniikkaa

Sähköä on kaikkialla, eikä yhteiskuntamme toimisi ilman sitä. Sähkötekniikan korkeakoulun opiskelijana pääset etsimään ratkaisuja esimerkiksi kestävään kehitykseen ja ihmisten hyvinvointiin liittyviin kysymyksiin. Tältä sivulla löydät tietoa kandidaatti-, maisteri- sekä tohtoriopinnoistamme.

Sähkötekniikan korkeakoulu
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Punatakkinen ja -hattuinen henkilö seisoo lumisella mäellä, katsellen jäistä jokea ja vuoria taustalla.
Opinnot Julkaistu:

Kaikille avoimia verkkokursseja Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa

Aloita uusi vuosi opettelemalla suunnitteluun ja luovuuteen liittyviä uusia taitoja!
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Kahvihuoneista kansalle – Aallon elämänlaajuisen oppimisen tarjonnan kehittämisessä tärkeää on keskustelu

Craig Carlson tunnistaa ja kehittää opetussisältöjä elämänlaajuisen oppimisen kohderyhmille, kuten työelämässä oleville aikuisoppijoille.
Elisa Kultanen kahvilassa
Opinnot Julkaistu:

Väyläopiskelijan tarina: Tradenomista kauppatieteilijäksi

Elisa kertoo kokemuksistaan väyläopiskelijana
An artistic rendering of two chips on a circuit board, one is blue and the other is orange and light is emitting from their surf
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijoiden tavoitteena on korjata kvanttivirheet huoneenlämmön sijaan superkylmässä lämpötilassa

Kvanttitietokoneiden kehityksessä yksi suurimmista haasteista on se, että kvanttibitit eli kubitit ovat liian epätarkkoja. Tarvitaan siis tehokkaampaa kvanttivirheen korjausta, jotta kvanttitietokoneita voidaan tulevaisuudessa ottaa laajemmin käyttöön. Professori Mikko Möttösellä on kvanttikorjaukseen uudenlainen ratkaisuehdotus, ja sen kehittämiseksi hän on saanut kolmevuotisen apurahan Jane ja Aatos Erkon säätiöltä.