Opiskelija Niina Tapanainen: Opiskelen tekniikkaa, koska haluan parantaa ihmisten elämää
Niina valitsi kandivaiheessa informaatioteknologian pääaineen. Hän kannustaa yhdistämään tekniikan ennakkoluulottomasti myös humanistisiin aloihin.
Valtava määrä tietoa syntyy puheen ja kielen kautta – aina kirjoittamisesta ja keskustelusta videoihin. Tekoälyn lisääntyessä tarvitaan myös yhä enemmän teknologiaa, joka auttaa tekoälyä hyödyntäviä ratkaisuja viestimään nopeasti ja virheettömästi eri kielillä. Puhe- ja kieliteknologian opiskelijana turvaat paikan nopeasti kasvavalla, aikaa kestävällä alalla. Teknologisten sovellusten parantelun lisäksi pääset ratkaisemaan tärkeitä yhteiskunnallisia haasteita, joihin lukeutuvat yhdenvertaisuuden takaaminen koulutusjärjestelmässä ja terveydenhuoltoalan tukeminen näiden teknologioiden hyödyntämisessä.
Master’s Programme in Computer, Communication and Information Sciences -maisteriohjelman Speech and Language Technology -pääaineesta valmistuneilla on:
Vahva teoreettinen ja metodologinen puhe- ja kieliteknologian osaaminen. Valmistuneella on kattavat tiedot koneoppimisesta, matemaattisesta ja tilastollisesta kielimallinnuksesta sekä puheanalyysistä, -synteesistä, puheentunnistuksesta ja -koodauksesta.
Kehittyneet ohjelmointitaidot. Valmistunut hallitsee erilaisia ohjelmointikieliä ja -työkaluja sekä osaa suunnitella, toteuttaa, testata ja ylläpitää käytännön koneoppimis-, puhe- ja kielenkäsittelyjärjestelmiä.
Kattavat data-analyysitaidot. Valmistunut ymmärtää datan ja signaalien luonnetta ja monimuotoisuutta syvällisesti. Valmistunut ymmärtää myös, miten ne voidaan muuntaa tiedoksi koneoppimisen avulla.
Matemaattiset ja tilastolliset mallintamistaidot. Valmistunut osaa käyttää matemaattisia malleja ja niiden taustalla olevia tilastollisia oletuksia sekä tehdä niiden avulla tarkkoja, todelliseen dataan pohjautuvia ennusteita.
Laaja tietämys alan huippututkimuksen tilasta. Valmistunut hyötyy professorien ja tutkijoiden johtamasta huippututkimuksesta ja pystyy halutessaan luomaan uraa tutkijana.
Master’s Programme in Computer, Communication and Information Sciences -maisteriohjelman Speech and Language Technology -pääaineen opetuskieli on englanti.
Tämän ohjelman lukuvuosimaksu on 17 000 euroa lukuvuodessa. Lukuvuosimaksua eivät maksa Euroopan unionin (EU) tai Euroopan talousalueen (ETA) jäsenmaiden kansalaiset eivätkä Sveitsin kansalaiset. Muiden maiden kansalaisten on maksettava lukuvuosimaksu.
.Aalto-yliopisto tarjoaa pienen määrän apurahoja, jotka vapauttavat maksuvelvolliset opiskelijat lukuvuosimaksusta. Apurahat voidaan myöntää hakukohteen arvioinnissa parhaiten menestyville hakijoille. Hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteen sivulla olevien arviointiperusteiden mukaisesti.
Lisätietoa lukuvuosimaksusta ja apurahoista Aalto-yliopistossa löytyy Lukuvuosimaksut ja apurahat sivulta.
Pääaineen voi suorittaa joko laajana (60 op) tai suppeana (40 op). Suppean pääaineen opiskelijat suorittavat myös maisteritason sivuaineen (20–25 op). Laajan pääaineen opiskelija voi sisällyttää valinnaisen sivuaineen vapaasti valittaviin opintoihinsa.
Ensimmäinen vuosi luo pohjan puheen ja kielen käsittelylle sekä koneoppimiselle. Opintojen edetessä opiskelija syventää ymmärrystään eri aiheista ja voi muovata oman opintopolkunsa kiinnostuksensa mukaan.
Speech and Language Technology -pääaine on osa Master’s Programme in Computer, Communication and Information Sciences -maisteriohjelmaa. Opiskelija voi ohjata opintojaan eri suuntautumisvaihtoehtoihin maisteritason sivuaineopinnoilla tai vapaasti valittavilla opinnoilla.
Pääaineen opinnot painottuvat vahvasti käytännön projektityöhön. Tavoitteena on parantaa opiskelijoiden valmiuksia työelämässä ja tieteellisen tutkimuksen tekemisessä. Tämä tehdään kouluttamalla heidät ratkaisemaan todellisia ongelmia ja tarjoamalla heille kokemusta tiimityöskentelystä monien ryhmäharjoitusten avulla. Opiskelijat hyötyvät myös joustavasta oppimisympäristöstä, jossa he voivat räätälöidä opintojaan omien kiinnostustensa mukaan.
Lisätietoa koulutuksen sisällöstä ja opetussuunnitelmasta löydät Opiskelijan oppaasta.
Niina valitsi kandivaiheessa informaatioteknologian pääaineen. Hän kannustaa yhdistämään tekniikan ennakkoluulottomasti myös humanistisiin aloihin.
Ohjelman opiskeluympäristö on vahvasti kansainvälinen – opintoja tehdään monikulttuurisissa ryhmissä, ja opiskelijoilla on hyvät edellytykset lähteä kansainväliselle uralle. Sähkötekniikan korkeakoulu tarjoaa monia mahdollisuuksia opiskelijavaihtoon ja harjoitteluun ympäri maailmaa. Opiskelijat voivat osallistua globaaleja ilmiöitä käsittelevään tutkimushankkeeseen tai kesäkurssille jossakin Aallon kumppanikorkeakoulussa, esimerkiksi EURECOMissa Sophia Antipolisissa, Ranskassa.
Aalto-yliopisto on kansainvälinen yliopisto, jonne tulee vuosittain tuhansia tutkinto- ja vaihto-opiskelijoita eri puolilta maailmaa. Opiskelijat pääsevät osaksi monimuotoista Aalto-yhteisöä paitsi opintojensa myös kampuksella järjestettävän vapaa-ajan toiminnan ja tapahtumien sekä juhlien kautta. Aktiivisten tuutorointiohjelmien ja tukipalveluiden ansiosta kansainväliset opiskelijat pääsevät osaksi pohjoismaista kulttuuria ja tuntevat olonsa kotoisaksi Suomessa.
Ohjelma antaa kelpoisuuden hakeutua suorittamaan tekniikan tohtorin tutkintoa soveltuvalla alalla.
Diplomi-insinöörin tutkinto puhe- ja kieliteknologian alalla tarjoaa mahdollisuuden päästä monenlaisiin töihin ja monille työurille. Yleinen urapolku on esimerkiksi tutkimus- ja kehitystyö joko jossain yrityksessä tai tutkijana. Osa valmistuneista perustaa oman yrityksen – esimerkkejä valmistuneiden uusimmista startupeista ovat Hokema, Ääni Company ja Speechly.
Aalto-yliopistolla on vakiintuneet urapalvelut, jotka tukevat opiskelijoiden työllistymistä Suomessa ja ulkomaille. Opintojen joustavuus mahdollistaa sen, että monet Aallon opiskelijoista ovat töissä jo opiskeluaikanaan ja varmistavat siten itselleen ensimmäisen oman alan työpaikkansa jo ennen valmistumistaan. Aallossa on myös erittäin aktiivinen yrittäjyyskulttuuri, joka toimii ponnahduslautana uusille yrityksille.
Lingsoftin ratkaisuarkkitehti Tiina Lindh-Knuutilan mukaan kieliteknologian ja koneoppimisen parissa on tarjolla valtavasti mahdollisuuksia erilaisille ihmisille.
Tutkimushankkeet ovat kiinteä osa opintoja, mikä edistää opiskelijoiden kykyä tehdä tieteellistä työtä. Yksi puheentunnistuksen tutkimusryhmän tuoreista hankkeista johti palkittuun kampanjaan, Lahjoita puhetta. Kampanjassa kerättiin näytteitä spontaanista suomenkielisestä puheesta mahdollisimman monilta suomen kielen puhujilta, minkä avulla parannettiin suomenkielisen puheentunnistuksen laatua.
Lisätietoa Informaatio- ja tietoliikennetekniikan laitoksen uusimmista tutkimuksista löytyy laitoksen verkkosivuilta.
Onnistuneen kampanjan vuoksi Suomella on mahdollisuus toimia puheentunnistuksen pienten kielten pioneerina, kertoo professori Mikko Kurimo.
Informaatio- ja tietoliikennetekniikan laitoksen tutkimus ja opetus keskittyvät ICT-teknologiaan, sähkötekniikkaan ja sen perusilmiöihin. Laitos tekee tutkimusta informaatio- ja kommunikaatiotekniikan perusteiden, ihmiskeskeisen teknologian sekä viestintä- ja verkkojärjestelmien aloilla.
Koulutamme tulevia asiantuntijoita ja johtajia kaikilla tutkintotasoilla: kandidaatti, maisteri ja tohtori. Laitoksellamme on johtava ja kansainvälisesti kilpailukykyinen tutkimusinfrastruktuuri, jota laajennetaan ja kehitetään jatkuvasti Otaniemen kampuksellamme.
Aalto-yliopiston laajan kurssivalikoiman lisäksi opiskelijoilla on mahdollisuus sisällyttää kursseja opetussuunnitelmaansa muista yliopistoista – jopa ulkomailta. Pääaine Speech and Language Technology ottaa säännöllisesti vastaan vierailevia opiskelijoita myös muista yliopistoista. Computer, Communication and Information Sciences -ohjelma (CCIS) on itsessään monialainen ja kannustaa tekemään yhteistyötä eri tieteenalojen välillä.
Aalto-yliopisto tunnetaan yliopistona, jossa tiede ja taide yhdistyvät tekniikkaan ja talouteen. Eloisa kampus ja laaja valinnanvapaus koko yliopiston kurssivalikoimasta tuovat eri alojen opiskelijoita yhteen. Aallossa on tilaa spontaanille monitieteisyydelle, joka synnyttää uusia ideoita, tuo inspiroituneita ihmisiä yhteen ja saa aikaan ystävyyssuhteita, verkostoja ja silloin tällöin startup-yrityksiä.
Webinaarissa Speech and Language Technology -pääaineen edustajat esittelevät Aalto-yliopistoa, pääainetta ja sen rakennetta ja sisältöjä, uramahdollisuuksia, sekä opiskeluelämää Aallossa. Q&A-osuudessa he vastaavat osaallistujien kysymyksiin.
Ohjelmaan hakevien on täytettävä Aalto-yliopiston kaikille maisteriohjelmille yhteiset yleiset hakukelpoisuus- ja kielivaatimukset. Hakijat, jotka täyttävät Aalto-yliopiston maisteriopintoja koskevat yleiset hakukelpoisuusvaatimukset, arvioidaan ja asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteelle etukäteen määriteltyjen arviointiperusteiden mukaisesti.
Hakemukset Master's Programme in Computer, Communication and Information Sciences (CCIS) -maisteriohjelman Speech and Language Technology -pääaineeseen arvioidaan seuraavien arviointiperusteiden mukaisesti.
Huomioithan, että arviointiperusteiden alkuperäinen versio on englanninkielinen. Alla olevat arviointiperusteiden kuvaukset ovat käännöksiä alkuperäisestä englanninkielisestä tekstistä.
Mitä arvioidaan? | Aikaisemman tutkinnon/tutkintojen arvosanat ja opintojen etenemistahti |
Mitä toivomme hakijalta? |
CCIS-ohjelma etsii hakijoita, jotka ovat menestyneet erinomaisesti aiemmissa opinnoissaan. Hakukohteissa, joihin tulee paljon korkeatasoisia hakemuksia, tämä tarkoittaa, että hakijan edellytetään saavuttaneen tasaisen hyviä arvosanoja koko tutkinto-opintojensa ajan (erittäin korkea opintopisteillä painotettu keskiarvo tai keskiarvo). Aiempaa opintomenestystä arvioidaan keskiarvon ja olennaisten kurssien arvosanojen perusteella. Lisäksi huomioidaan aiempiin opintoihin kulunut aika. Kaikki hakijan aikaisemmat yliopisto-opinnot, mukaan lukien keskeneräiset tutkinnot ja erillisopinnot, otetaan huomioon opintomenestystä arvioitaessa. Suomalaisella ammattikorkeakoulututkinnolla (AMK) hakevat |
Osaamisen osoittamisen tapa | Opintosuoritusote/-otteet, tutkintotodistukset |
Mitä arvioidaan? | Aiempien opintojen sisältö ja laajuus |
Mitä toivomme hakijalta? |
Hakijoilta edellytetään korkealaatuista kandidaatin tutkintoa tietotekniikan, ohjelmistotekniikan, tietoliikennetekniikan tai sähkötekniikan alalta. Erinomaiset hakijat, joilla on tutkinto muilta aloilta, kuten tietojärjestelmistä, insinööritieteestä, luonnontieteistä, matematiikasta tai fysiikasta, otetaan huomioon, jos heillä on riittävästi vaadittujen alojen opintoja. Speech and Language Technology -pääaineeseen vaadittavat yliopisto-opinnot sekä eduksi katsottavat opinnot määritellään alla. Vaadittavat yliopisto-opinnot:
Eduksi katsotaan aiemmat opinnot ainakin joistakin alla mainituista aihealueista.
Hakijan aiempien opintojen sisältöä arvioidaan virallisessa opintosuoritusotteessa näkyvien kurssien perusteella. |
Osaamisen osoittamisen tapa | Opintosuoritusote/-otteet, kurssikuvaukset |
Mitä arvioidaan? | Hakijan aiemman oppilaitoksen tunnettuus ja laatu |
Mitä toivomme hakijalta? | Edellytämme, että hakijan aiempi tutkinto on suoritettu korkeatasoisessa korkeakoulussa ja ohjelmassa. Hakijan kotikorkeakoulun tunnettuus vaikuttaa myös arvosanojen tulkintaan opiskelijan opintomenestystä arvioitaessa. |
Osaamisen osoittamisen tapa | Kansainväliset ja kansalliset korkeakouluvertailut |
Mitä arvioidaan? | Hakijan soveltuvuus hakukohteeseen, motivaatio ja sitoutuminen opiskeluun ja kirjalliset viestintätaidot. |
Mitä toivomme hakijalta? |
Hakijan täytyy olla motivoitunut opiskelemaan valittua alaa ja sitoutunut päätoimiseen opiskeluun ja tutkinnon suorittamiseen kahdessa vuodessa. Toivomme hakijoita, jotka osaavat selkeästi eritellä syynsä hakea hakukohteeseen ja kertoa, miksi he sopisivat erinomaisesti hakukohteeseen. Maisteriohjelman opintojen on annettava aidosti uutta tietoa hakijalle. Jos hakijalla on jo maisterin tutkinto tai sitä ylempi tutkinto tai hän opiskelee parhaillaan sellaiseen johtavia opintoja, motivaatiokirjeestä tulee käydä ilmi, miksi hän hakee toiseen maisteriohjelmaan. Yleensä näissä tapauksissa suositellaan erillisopintoja. |
Osaamisen osoittamisen tapa | Koko hakemus motivaatiokirje mukaan lukien |
Mitä arvioidaan? | Työkokemus, muut pätevyydet ja saavutukset |
Mitä toivomme hakijalta? |
Yliopisto-opintojen lisäksi hakijoilla voi olla muuta kokemusta, tietoa ja pätevyyksiä, jotka valmistavat heitä maisteriopintoihin ja auttavat heitä erottumaan muista hakijoista. Arvostamme erityisesti suunniteltuihin opintoihin liittyvää vaativaa työkokemusta, osallistumista julkaisuihin johtavaan tieteelliseen tutkimukseen, yrittäjyyttä sekä erityisiä saavutuksia, kuten menestystä kilpailuissa, kuten Junction Hackathonissa. |
Osaamisen osoittamisen tapa | Ansioluettelo, suosituskirjeet, työtodistukset, julkaisut, muut todistukset, GRE- tai GMAT-testien tulokset (jos saatavilla). |
Arviointiprosessi kuvataan kohdassa Hakijoiden arviointiprosessi. Pakollisten hakuliitteiden lisäksi tähän hakukohteeseen hakijoiden tulee toimittaa myös Vaadittavat hakuliitteet -otsikon alla luetellut liitteet.
Hakukelpoiset hakemukset arvioidaan ensin seuraavien arviointiperusteiden mukaisesti:
Vain nämä kriittiset arviointiperusteet täyttäviin hakijoihin sovelletaan kaikkia arviointiperusteita. Puutteita näiden vaatimusten täyttämisessä ei voi korvata muiden osa-alueiden osaamisella.
Alla mainittujen arviointiperusteiden soveltamisen jälkeen valitaan parhaat kokonaisarvion perusteella.
Valintaprosessi on erittäin kovatasoinen ja vain kaikkein parhaat hakijat valitaan vuosittain. Kaikki pääsyvaatimukset täyttävät hakijat eivät tule valituiksi.
Kaikkien hakijoiden on toimitettava Aalto-yliopiston verkkosivuilla(https://www.aalto.fi/fi/opiskelu-aallossa/haku-maisterikoulutuksiin) luetellut hakuliitteet. Lisäksi tähän hakukohteeseen on toimitettava seuraavat hakukohdekohtaiset liitteet:
*) Tämän hakuliitteen puuttuminen johtaa hakemuksen hylkäämiseen.
Lisäksi hakemuksellesi tuovat lisäarvoa seuraavat liitteet:
Kaikki edellä kuvatut hakuliitteet tulee toimittaa mieluiten englanniksi. Jos niissä käytetään jotain muuta kieltä kuin englantia, suomea tai ruotsia, hakijan on toimitettava niistä sanatarkat käännökset.
Lataa liitteet sähköiseen hakemukseesi PDF-muodossa. Nimeä liitteet seuraavan mallin mukaisesti: Asiakirjan nimi-Sukunimi-Etunimi (esim. CV-Sukunimi-Etunimi.pdf). Tiedoston enimmäiskoko on 1,0 GB.
Hakukohdekohtaiset liitteet täytyy ladata jokaisen hakukohteen hakemukselle erikseen, vaikka käyttäisi samoja liitteitä (esim. ansioluetteloa) useampaan hakukohteeseen. Luethan huolella kunkin hakukohteen omat liitevaatimukset.
Hakukohdekohtaiset liitteet tulee olla liitettynä hakemukseen samaan määräpäivään mennessä kuin yleiset hakuliitteet.
Aalto-yliopiston hakijapalvelut
Hakuprosessia, hakuasiakirjoja ja kielitestejä koskevat tiedustelut voi lähettää Aalto-yliopiston hakijapalveluille.
Sähkötekniikan korkeakoulu
Ohjelman sisältöön ja opintoihin sekä hakukohdekohtaisiin hakudokumentteihin liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä