Projektin tulokset kootaan takeiksi
Sun-powered Textiles -projektin takeissa aurinkokennotekstiilitutkimuksen tulokset ovat hypisteltävissä.
Entä jos tekstiiliin tai vaatteeseen liitetty aurinkopaneeli toimisi kätevästi mukana kulkevana virtalähteenä? Se tuottaisi energiaa kannettaville laitteille tai älytekstiileihin upotetuille antureille, ilmaisimille ja visuaalisille efekteille.
Ajatus ei ole uusi. Mutta miten integroida ja piilottaa aurinkopaneelit tekstiiliin siten, etteivät ne näy päälle päin? Aalto-yliopiston Sun-powered Textiles -projektissa moniammatillinen tiimi pyrkii laajentamaan käsitystä siitä, millaisilta aurinkopaneelitekstiilit voivat näyttää.
Tähän saakka on ollut luontevaa asettaa aurinkopaneeli kankaan päälle mahdollisimman suuren virrantuoton takaamiseksi. Tämä rajoittaa kuitenkin merkittävästi tekstiilin ulkonäköä: suunnittelua joudutaan tekemään sen ehdoilla, että tekstiilin pinnassa on kiiltäviä, teknisen näköisiä, mustia tai hopeanvärisiä alueita.
Sun-powered Textiles -projektissa aurinkopaneelit kätketään tekstiilin alle. Taustalla on havainto, että aurinkopaneelit voivat tuottaa virtaa, vaikka niiden tumma pinta olisi esteettisistä syistä peitetty. Esimerkkinä tästä ovat värikalvoilla peitetyt, rakennuksissa käytettävät aurinkopaneelit.
Projektissa tutkitaan tekstiilipäällysteisen aurinkopaneelin toimivuutta ja optimoidaan tekstiilipäällyksen ominaisuuksia. Tavoitteena on, että tekstiili toimisi mahdollisimman hyvin eli päästäisi valon lävitseen aurinkokennolle, mutta kätkisi kennon katseilta.
Tutkimuksessa käytetään kaupallisesti saatavilla olevia aurinkokennoja. Tavoitteena on, että aurinkopaneelikomponentti soveltuisi osaksi tekstiilivalmistuksen teollisesti skaalautuvaa prosessia ja säilyisi toimintakykyisenä myös tekstiilin normaalissa käytössä ja huollossa.
Sun-powered Textiles -projektissa ovat Aalto-yliopistolta mukana muotoilun laitos ja teknillisen fysiikan laitos. Yritysyhteistyökumppaneina ovat työvaatekangastoimittaja Foxa Oy, työvaatevuokrausyritys Lindström Oy ja IoT-anturivalmistaja Haltian Oy. Projektin rahoittaa Business Finland.
Sun-powered Textiles -työryhmä:
Muotoilun laitos (Aalto-yliopisto):
Elina Ilén, projektin johtaja (muotoilu), tohtoritutkija (tekstiiliteknologia, tekstiilielektroniikan suunnittelu ja valmistus), Bettinan ja Zuzanan maisteritöiden toinen ohjaaja
Elina Palovuori, koordinaattori, päivittäinen muotoilun ja tutkimuksen tuki (tekstiilimateriaalit, tekstiiliteknologia)
Bettina Blomstedt, maisterityön tekijä, tutkimusapulainen (tekstiilisuunnittelu, neulottujen tekstiilien kehittäminen)
Zuzana Zmatekova, maisterityön tekijä (tekstiilisuunnittelu, kudottujen tekstiilien kehittäminen),
Maarit Salolainen, Bettinan and Zuzanan maisteritöiden valvoja, Zuzanan maisterityön toinen ohjaaja
Teknillisen fysiikan laitos (Aalto-yliopisto):
Janne Halme, projektin johtaja (fysiikka), vastuullinen johtaja (fysiikka)
Farid Elsehrawy, projektipäällikkö, tohtoritutkija (aurinkokennotekstiilien optiikka ja fotoniikka, energiankeruuelektroniikka)
Linda Wederhorn, maisterityön tekijä (tekstiiliaurinkokennojen suorituskyvyn mittaus ja energiankeruupotentiaalin analyysi)
Pinja Helasuo, kandidaattityön tekijä, tutkimusapulainen (tekstiiliaurinkokennojen mallinnus ja mittaus)
Jaakko Eskola, kandidaattityön tekijä, tutkimusapulainen (valokuvapohjainen värianalyysi)
Sun-powered Textiles -projektin takeissa aurinkokennotekstiilitutkimuksen tulokset ovat hypisteltävissä.
Sun-powered Textiles -projektin tulokset näytillä syyskuussa
Sun-powered Textiles -projektin tutkijat vastaavat yleisimmin kysyttyihin kysymyksiin.