Harjoittelun muistilista
Yleinen muistilista koskien kansainvälisiä harjoitteluja.
Harjoittelun voi halutessaan yhdistää opiskelijavaihtoon eli harjoittelun voi tehdä samassa kohdemaassa ennen tai jälkeen vaihto-opiskelun, ei kuitenkaan koskaan päällekkäin vaihto-opiskelun kanssa. Harjoittelun apuraha ja vaihto-opiskelun apuraha eivät poissulje toisiaan. Jos kyseessä on Erasmus+-harjoittelu, opiskelija voi olla Erasmus+-liikkuvuusvaihdossa (sis. vaihto-opiskelu, harjoittelu) yhteensä enintään 12 kk ajan kullakin tutkintotasolla. Huomioithan kuitenkin, että harjoitteluapurahaa voi saada vain kerran Aalto-yliopistossa tehtävien opintojen aikana, ei siis kullakin tutkintotasolla erikseen.
Harjoitteluajan tarjoama oppimistilaisuus kannattaa hyödyntää, sillä kun tunnet osaamisesi, vahvuutesi, kiinnostuksesi ja mahdollisuuksiesi kentän, hallussasi on suuri osa työelämässä tarvittavista menestymisen perusedellytyksistä.
Jotta saisit harjoittelujaksostasi mahdollisimman paljon irti, on ennen harjoittelun alkua syytä valmistautua hyvin. Mieti ennen ensimmäistä työpäivää seuraavia asioita:
Jos et ole työhaastattelussa saanut vastauksia kaikkiin kysymyksiin liittyen työtehtäviin, vastuisiin, työnantajan odotuksiin ja organisaation toimintatapoihin, listaa kysymyksesi ensimmäistä työpäivää varten.
Harjoittelun aikana voit oppia monia asioita. Voit esimerkiksi:
Alta löydät listattuna muutamia tietoja ja taitoja, joita harjoittelijat ovat raportoineet oppineensa. Mieti voisiko joku näistä olla esimerkiksi sellainen tieto tai taito, jota voisit kehittää harjoittelujaksosi aikana. Harjoittelun aikana kehittyy paljon ns. hiljaisia tietoja ja taitoja, konkreettisten ja näkyvämpien käytännön asioiden lisäksi.
Harjoittelujakson hyötyjä ovat usein itsetuntemuksen ja --luottamuksen kehittyminen sekä ammatillisen itsevarmuuden kasvaminen. Tämä voi rakentua myös sen kautta mitä et ainakaan halua tehdä, tai vahvistaa aiempaa näkemystäsi siitä mitä haluat jatkossa urallasi tehdä.
Harjoittelun ohjaus
Hyvä ohjaaja on kullanarvoinen, mutta sinulla itselläsi on vastuu siitä, kuinka hyödylliseksi harjoittelukokemus muodostuu. Jos tunnet tarvitsevasi enemmän ohjausta tai perehdyttämistä tehtäviisi, kerro se avoimesti ja ehdota vaikka säännöllistä tapaamista ohjaajan kanssa. Verkostoituminen kannattaa, ohjausta voit saada muualtakin kuin nimetyltä ohjaajaltasi.
Harjoitteluaika on erinomainen tilaisuus saada tietoa eri ammateista, työtehtävistä ja aloista. Kysele mahdollisimman monelta henkilöltä heidän urapoluistaan ja työkokemuksistaan. Voit saada arvokkaita uusia näkökulmia opinto- ja urasuunnitelmiesi tueksi.
Harjoittelun avulla voit esimerkiksi:
Harjoittelun päätyttyä on hyvä miettiä, täyttyivätkö alussa asettamasi tavoitteet ja odotukset, mitä opit. Miten harjoittelu edisti tulevaisuuden suunnitelmiasi ja opintojasi?
Mieti kokemuksesi pohjalta, mitkä asiat harjoittelussa sinua kiinnostivat ja toisaalta mistä et pitänyt, antoiko kokemus sinulle suuntaa tulevaisuuden suhteen? Tiedätkö nyt mitä et halua? Tarjoaako harjoittelupaikka jatkossa sinulle työmahdollisuuksia tai saitko uusia verkostoja tai virikkeitä?
Harjoittelun jälkeen olet oikeutettu saamaan työnantajaltasi työtodistuksen, muista siis pyytää työtodistus. Harjoittelun päättyessä on myös hyvä keskustella ohjaajan/työnantajan kanssa harjoittelustasi ja sen onnistumisesta. Voit myös kysyä ohjaajaasi suosittelijaksesi jatkoa ajatellen.
Analysoi tärkeimmät tehtäväsi ja vastuualueesi. Kirjaa työkokemus ansioluetteloosi ja mieti miten kuvaat oppimiasi asioita jatkossa työhakemuksessa. Mitä asioita korostan, mistä on hyötyä?
Yleinen muistilista koskien kansainvälisiä harjoitteluja.
Ulkomailla harjoittelussa olleiden raportit