Opinnot ja opiskelijapalvelut ruotsinkielellä
Alla tietoa kursseista, joissa opetuskieli on kokonaan tai osittain ruotsi. Kurssit on linkitetty Sisuun, joka sisältää lisätietoja kurssin sisällöstä, tavoitteesta ja aikataulusta. Kursseille ilmoittautuminen tapahtuu Sisun kautta. Kieli- ja viestintäopinnoista voit lukea lisää Kielikeskuksen sivuilta.
Aalto-yliopisto on lain mukaan kaksikielinen
- Kaksikielisenä yliopistona Aalto vastaa myös siitä, että koulutetaan riittävä määrä ruotsinkielentaitoisi osaajia maamme tarpeeseen
- Aalto-yliopiston kielelliset linjaukset
- Ruotsinkielistä opetusta tarjotaan ensisijassa kandidaattitason opinnoissa
- Kymmenkunta opettajaa opettaa ruotsiksi
- Aallossa on noin 1 200 ruotsinkielistä opiskelijaa joista suurin osa opiskelee tekniikan alan korkeakouluissa
- Teknologföreningen (TF) on yliopiston ruotsinkielinen osakunta
- Pohjoismaissa yliopisto toimii aktiivisesti mm. Nordtek, Nordplus ja Nordic Five Tech verkostoissa. Edellä mainitut verkostot mahdollistavat vaihto-opiskelun ja osallistumisen yhteispohjoismaisiin maisteri ohjelmiin.
Opinnot ruotsiksi
I början av studierna erbjuds studerande vid Aalto-universitetets högskolor en introduktion till studierna. Under introduktionen presenteras de praktiska arrangemangen kring studierna och studielivet samt olika tjänster och service för studerande. En del av introduktionen erbjuds på svenska och ett separat informatioinstillfälle på svenska arrangeras enligt följande:
På svenska onsdag 30.8 kl 14-15.30 på Design Factory (DF).
Innehåll: Att studera på svenska vid Aalto-universitetet, studiemöjligheter, tjänster och service för studerande.
Närmare information för nya studerande
Information och tidtabeller för introduktion till studierna kursen finns att läsa på din högskolas sida:
- Högskolan för konst, design och arkitektur
- Högskolan för elektroteknik
- Högskolan ingenjörsvetenskaper
- Högskolan för kemiteknik
- Högskolan för teknikvetenskaper
Användbar information om inledandet av studierna erbjuds även av Teknologföreningen som årligen gör en så kallad Phuxblaska för alla nya studerande med svenska som modersmål.
Matematik
Grundkurserna i matematik ersätter de motsvarande finska grundkurserna i matematik. Förutom föreläsningar ingår det räkneövningar i kurserna.:
- MS-A0009 Matrisräkning (5 sp)
- MS-A0109 Differential- och integralkalkyl 1 (5 sp)
- MS-A0209 Differential- och integralkalkyl 2 (5 sp)
- MS-A0309 Differential- och integralkalkyl 3 (5 sp)
- MS-A0409 Grundkurs i diskret matematik (5 sp)
- MS-A0509 Grundkurs i sannolikhetskalkyl och statistik (5 sp)
Produktionsekonomi
Grundkursen i produktionsekonomi ersätter de motsvarande finska grundkurserna.
TU-A1200 Grundkurs i produktionsekonomi (5 sp)
Affärsjuridik
MAA-A1001 Affärsjuridiktens grunder (6 sp)
Fysik
Grundkurserna i fysik ges delvis på svenska.
PHYS-A1111 Mekanik (med svenskspråkiga videoföreläsningar och övningar)
PHYS-A1112 Termodynamik (med svenskspråkiga videoföreläsningar och övningar)
PHYS-A1113/PHYS-A1131 Elektromagnetism (med svenskspråkiga videoföreläsningar och övningar)
PHYS-A1114 Materiens struktur (med svenskspråkiga videoföreläsningar och övningar)
CHEM-A1025 Grundläggande fysik inom kemiteknik (övningsgrupp)
ELEC-A9110 Klassisk fysik (övningsgrupper)
ELEC-A4130 Elektricitet och magnetism (övningsgrupper)
Kemilaboratorier med svenskspråkigt material
CHEM-A1030 Laboratorie- och kemikaliesäkerhet
CHEM-A1280 Grundläggande laboratoriearbeten i kemi
CHEM-A1205 Laboratoriearbeten i organsik kemi
Datateknik
- CS-A1111 Programmering 1 (assistent erbjuds på svenska)
- CS-A1120 Programmering 2 (assistenter erbjuds på svenska)
I examen ingår studier i inhemska och främmande språk. Undervisning i språk och kommunikation erbjuds av Språkcentret vid Aalto-universitetet. Information om språk och kommunikationsstudier i grundexamen finns på Språkcentrets webbplats. Notera även av Språkcentret erbjuder skrivstöd för dig med skolbildningsspråk svenska.
Studerande som avlägger en konstkandidatexamen vid Högskolan för konst, design och arkitektur (ARTS) har en obligatorisk modersmålskurs (LC-5000). Undervisning i vetenskapligt skrivande och talkommunikation på svenska ingår även i kandidatseminariet för studenter inom arkitektur och de teknisk-vetenskapliga utbildningsprogrammen.
Nedan exempel på språkundervisning och stöd som erbjuds av universitetets Språkcentrum på svenska eller för svenskspråkiga:LC-98-7001 Den skriftliga delen av provet i det andra inhemska språket (finska) (1 sp)
Kurser i finska
- LC-7002 Den muntliga delen av provet i det andra inhemska språket (finska) (1 sp)
- LC-7060 Avancerad finska (3 sp)
- LC-7070 Avancerad skrivkurs i finska (2 sp)
Kurser i svenska
Kurs i kommunikation, öppen för studerande vid alla Aaltos högskolor
- LC-5000 Att kommunicera som expert (3 sp)
- Skrivklinik
Närmare information finns på Språkcentrets webbplats i Into och på sidan Undervisning för svenskspråkiga.
Språkalliansen är ett språksamarbete mellan svensk- och tvåspråkiga högskolor i Helsingforsregionen som erbjuder skräddarsydda kurser bl.a. i muntlig framställning på modersmålet och i finska för svenskspråkiga. Språkalliansen erbjuder även kostnadsfri språkgranskning av t.ex. kandidat- och pro gradu-/diplomarbeten eller övriga skolarbeten samt skrivkliniker.
Genom att ansöka om flexibel studierätt kan du även studera språkkurser vid andra högskolor- och universitet.
JOIN.sv.kand svenskspråkigt kandidatseminarium inom teknik (10 sp)
Ett gemensamt svenskspråkigt kandidatseminarium för studerande vid alla utbildningsprogram inom teknik och arkitektur ordnas varje höst- och vårtermin. Anmälan till kandidatseminariet görs via WebOodi och där anmäler sig studenten till undergruppen ”Kandidatseminarium och kandidatarbete på svenska”. Det svenska seminarieundervisningen fungerar som en undergrupp till utbildningsprogrammens finska seminarier. Närmare information om seminariets målsättning, innehåll och tidtabell finns att läsa på kandidatseminariets webplats.
Studenter med skolbildningsspråk svenska (=modersmål i studentexamen, sve/fi) skriver kandidatarbetet och det tillhörande mognadsprovet på svenska. Tilläggsinformation fås av ansvarsläraren för seminariet: universitetetslärare Henrik Wallén, henrik.wallen at aalto.fi eller av Pia Rydestedt, pia.rydestedt at aalto.fi050-560 8378
Aalto erbjuder högklassiga möjligheter till utbytesstudier vid övriga universitet och högskolor i Norden via nätverk som Nordtek, Nordplus och Nordic Five Tech. De tekniska högskolorna inom Aalto erbjuder färdiga studieprogram som man kan avlägga via utbytesstudier och nordiska magisterprogram som erbjuds i samarbete med andra tekniska universitet i Sverige, Norge och Danmark.
Läs mera om utbytesstudier.
Aalto-universitetet har ett aktivt samarbete med andra svensk- och tvåspråkiga högskolor och universitetet i Helsingforsregionen. Läs mera på Studera i Helsingfors.
Det är möjligt att avlägga enskilda kurser eller en del av sin examen vid något av samarbetsuniversiteten t.ex. via flexibel studierätt. Samarbetsavtalet med Spåkalliansen gör det även lätt att delta i de språkkurser som Språkalliansen erbjuder och få språkstöd för avhandlingar.
Yhteyshenkilöt ruotsinkielisissä asioissa
På universitetsnivå arbetar studieplaneraren Pia Rydestedt med information för sökande, studie- och yrkesvägledning samt nordiskt samarbete, En del högskolor har kontaktpersoner för svenska studieärenden samt deltidsanställda rådgivare. Du hittar kontaktuppgifterna nedan.