Oasis of Radical Wellbeing

Tarpeeksi hyvä, ei täydellinen. Mikoto Masuin Oasis-blogi

'Ole kiltti itsellesi'? Ehdottomasti EI! Ei pitäisi ajatella niin, muuten et koskaan pysty kehittymään!
Näin tunsin, ennen kuin ensimmäisen kerran kuulin itsemyötätunnosta.
Kirjoittaja ulkona kesällä.
Mikoto Masui on viestintä- ja markkinointiharjoittelija OASIS of Radical Wellbeing -projektissa. Kuva Akari Kitaura.

'Ole kiltti itsellesi'? Ehdottomasti EI! Ei pitäisi ajatella niin, muuten et koskaan pysty kehittymään!

Näin tunsin, ennen kuin ensimmäisen kerran kuulin itsemyötätunnosta. Aikaisemmin olin ollut aina melko ankara itselleni, erityisesti ollessani kotimaassani, Japanissa. Uskoin, että pakottamalla itseni tekemään enemmän voisin kasvaa.

Tämä voi johtua japanilaisesta ajattelutavasta nimeltä 'Ganbaru' (頑張る). Se on verbi, joka kannustaa ylittämään itsensä. Ganbaru ei käänny suoraan, mutta yleensä se ilmentää yksilön kykyä selviytyä vaikeuksista. Japanissa ollessani kannustin aina jotakuta sanomalla 'Ganbare’ – älä koskaan luovuta tai yritä! Samoin perheeni ja ystäväni sanoivat ’Ganbare!’ minulle vaikeissa tilanteissa. Tiesin, kuinka kannustaa itseäni ja muita, mutta en koskaan tiennyt, miten osoittaa myötätuntoa ihmisille, jotka kohtaavat haasteita, mukaan lukien itseni.

Edelleenkin ajattelen, että sellainen käsite kuin Ganbaru voi auttaa meitä saavuttamaan tavoitteita. On vaivalloista pyrkiä korkeisiin tavoitteisiin, mutta samalla voi olla palkitsevaa tuntea saavuttaneensa jotain ja tulla hyväksytyksi suurien ponnistelujen jälkeen. Tunnistan tämän tunteen itsekin. Kuitenki, sellaiset tunteet alkoivat aiheuttaa minulle paljon hankaluuksia opiskeluelämässäni. 

Pelko epäonnistumisesta

Minulle on aina ollut tärkeää tehdä asiat täydellisesti – jopa unen tai vapaa-ajan kustannuksella. Halusin kuulla ympärilläni olevien ihmisten sanovan, että olin tehnyt hyvää työtä. Mutta samalla pelkäsin aina epäonnistumista ja puutetta itsevarmuudesta. Kielteiset ajatukset usein estivät minua tarttumasta tärkeisiin mahdollisuuksiin. Halusin päästä eroon näistä ajattelutottumuksistani.

Tutkimukset ovat tunnistaneet täydellisyyden hakemisen varjopuolen. Esimerkiksi Sudirman ym. (2023) tunnisti täydellisyyden tavoittelun ja pelon epäonnistumisesta psykologisiksi tekijöiksi opiskelijoiden prokrastinoimiseen. Sama tutkimus esitti, että on tärkeää tasapainottaa korkeat ihanteet – jotka voivat motivoida kohti menestystä – hyvä mielentilan ja fyysisen terveyden kanssa. Opiskeluaikoinani Japanissa en koskaan kiinnittänyt huomiota jälkimmäisiin.

Kohtaaminen itsemyötätunnon kanssa

Emme voi osoittaa itsellemme myötätuntoa, jos emme tunnusta olevamme kipua. (Neff, 2023, s. 196, käännös kirjoittajan)

Keväällä 2024 opin ajatuksen itsemyötätunnon OASIS of Radical Wellbeing Hyvinvoinnint avaimet -sarjan avulla. Yksi sarjan osista on "Rohkeutta ja itsemyötätuntoa", ja se avasi silmäni. Kävin läpi artikkelin ja harjoituksen heidän verkkosivullaan selvittääkseni mitä tämä käsite tarkoittaa.

Aluksi olin hieman epäileväinen myötätunnosta itseäni kohtaan. Ajattelin, että itsemyötätunto oli jonkinlaista itsesääliä tai itsekkyyttä. Ajattelin jopa, että se voisi tarkoittaa heikkoutta. Mutta, kun luin verkkosivun artikkelin, ymmärsin, miksi minulla oli aina ollut ponnisteluistani huolimatta puutetta itsevarmuudesta ja miksi kärsin itsekritiikistä.

Artikkeli perustui amerikkalaiseen kasvatuspsykologin Kristin Neffin tekemään tutkimukseen. Hänen mukaansa 'itsemyötätuntoiset ihmiset ovat motivoituneita saavuttamaan tuloksia, mutta sisäisistä syistä, eivät siksi, että haluavat saada sosiaalista hyväksyntää' (Neff, 2023, s. 204). Neff osoittaa myös, että tällainen näkökulma voi myös kannustaa vahvempaan itsevarmuuteen, joka taas johtaa motivoimaan kohti onnistumisia. Tämä oli minulle hyvä uutinen. Aloin ajatella, että voisin lopulta päästä eroon heikosta itsevarmuudestani. Toinen hyvä uutinen oli, että itsemyötätunto ei ole erityistaito tai kyky; sitä voi harjoitella!

Kuinka tuntea, että riittää

"Olen tarpeeksi. Katso taaksepäin, mitä olen tehnyt, se on hienoa!

Luettuani artikkelin ja tehtyäni harjoituksen huomasin pienen mutta merkittävän muutoksen tavassa, jolla puhun itselleni. Eräänä päivänä aloin arvostella itseäni ja kuulla negatiivisia sisäisiä ääniä kuten aina. Ehkä se oli sitä, etten saaanut suoritetuksi kaikkia päivän suunnittelemiani tehtäviä. Mutta samalla kuulin myös toisenlaisia, tukevia sisäisiä ääniä kuten "Se on ok, tein hyvää työtä" ja "Olen tarpeeksi. Katso, mitä olet tehnyt, se on hienoa!"

Ankara itsekritiikki ei katoa helposti. Kuitenkin nämä lempeät, myötätuntoiset äänet auttoivat minua hyväksymään sen, mitä olin saavuttanut. Kun pystyin harjoittelemaan itsemyötätuntoa, pystyin keskittymään myös itsestäni löytyviin positiivisiin puoliin! En olisi pystynyt tähän, jos en olisi tiennyt itsemyötätunnosta ja jos en olisi harjoittellut sitä. Nyt minun on paljon helpompi pysyä motivoituneena opiskeluun ja työskentelyyn.

Voit kuunnella The Best Thing Today .podcastsarjan jakson: Fierce Self-comapssion (englanniksi). Kuuntelen mielelläni The Best Thing Today -podcast-sarjaa kävellessäni tai matkan päällä. Podcast on saatavilla Spotifyssa, Apple Podcastissa ja YT Musicissa.

Yksi vinkki vielä: Oletko Instagramissa? Seuraa osoitetta @AALTOWELLBEING saadaksesi hyödyllistä tietoa hyvinvoinnista!!"

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: