Valitaanko seminaariryhmä itse ja miten valitsen, jos en tiedä vielä aihetta?
Yritysjuridiikassa on kaksi eri seminaaria: yksityisoikeus ja vero-oikeus. Opiskelijan tulee miettiä, kumpi erikoistumisalue voisi vastata omia kiinnostuksia tai suunniteltua aihetta / aihealuetta. Gradun aiheen ei tarvitse olla valmiina, kun seminaari alkaa. Aiheesta voi keskustella myös ohjaajan kanssa jo ennen ilmoittautumista tai ennen seminaarin alkua.
Kuinka usein seminaaritapaamisia on?
Yleensä tapaamisia on keskimäärin 1-2 kertaa kuukaudessa, alkuvaiheessa voi olla useamminkin. Välillä saattaa olla pidempi tauko yhteisistä tapaamisista, kun on esim. kirjoitusvaihe.
Onko seminaarissa läsnäolopakko?
Tapaamisiin tulee osallistua kohtuullisesti. Erityisesti seminaarin alkuvaiheessa osallistuminen on tärkeää, koska tapaamisissa käydään läpi graduaiheen valintaa, oikeustieteen metodeja ja käytännön kirjoittamiseen liittyviä näkökohtia. Seminaarin pakollisiin suorituksiin kuuluu tutkimussuunnitelman ja gradun keskeisten johtopäätösten esittäminen.
Kuinka kauan seminaari kestää?
Seminaareja alkaa sekä kevät- että syyslukukauden alussa. Osallistuminen seminaariin riippuu siitä, missä aikataulussa opiskelija kirjoittaa gradun. Tyypillisesti opiskelija osallistuu seminaariin vuoden ajan. Joskus opiskelija voi edetä gradun kanssa nopeammalla aikataululla, jolloin seminaariin osallistuminen voi kestää esimerkiksi puoli vuotta.
Pystyisin kirjoittamaan gradua kesällä, mutta alkaako silloin seminaaria?
Graduseminaaria ei ala kesällä. Jos tiedät, että pystyisit panostamaan kesällä graduun täysipäiväisesti, niin suositeltavaa on osallistua jo kevään graduseminaariin.
Voiko seminaaria tehdä etänä, jos olen ulkomailla puoli vuotta ja kirjoitan samalla gradua?
Etäosallistumismahdollisuudesta tulee sopia erikseen seminaarin vetäjän kanssa.
Onko yleistä tehdä gradu toimeksiantona ja mitä hyviä/huonoja puolia siihen liittyy?
Yritysjuridiikassa on harvinaista tehdä gradu toimeksiantona. Toimeksiannoissa voi joskus olla haasteena se, että yrityksen tavoitteet ja toiveet työlle ovat erilaiset kuin yliopiston asettamat tavoitteet gradulle. Gradu on julkinen asiakirja, mikä voi usein estää toimeksiantajan halukkuuden antaa gradutoimeksiantoa, kun kyse on yritysjuridiikan alaan kuuluvasta aiheesta.
Viekö gradu ihan koko aikani vai voinko tehdä samaan aikaan muutakin?
Gradulle kannattaa jättää reilusti aikaa omassa kalenterissa ja asennoitua siihen, että panostan nyt tähän jonkun aikaa täysiä ja sitten se on valmis. Gradun oheen voi ottaa esim. yhden kurssin, joka parhaassa tapauksessa liittyisi gradusi aiheeseen. Kauhean montaa kurssia ei kannata ottaa samaan aikaan, koska kursseilla voi olla enemmän deadlineja, jotka sitten vievätkin ajan gradun tekemisestä. Gradun ja täysipäiväisen työn yhdistelmä ei ole suositeltava tai ainakin jossain vaiheessa on hyvä miettiä, saisiko töistä muutaman viikon ihan täysin vapaata gradun tekemiseen esim. työn puolivälissä tai loppuvaiheessa.
Pitääkö aiheen olla valittuna ennen seminaarin alkua? Mistä keksin gradulleni aiheen?
Aiheen ei tarvitse olla valmiina ennen seminaarin alkua, mutta aihetta on hyvä lähteä miettimään jo etukäteen. Ilmoittautuessasi seminaariin ilmoittaudutaan joko yksityisoikeuden tai vero-oikeuden ryhmään. Siinä vaiheessa on ainakin hyvä olla ajatus siitä, mitä aihealuetta työsi voisi käsitellä. Aihe voi muotoutua seminaarin alun aikana tai tarvittaessa ohjaaja voi ehdottaa aihetta tai hänen kanssa voi pohtia aihetta yhdessä.
Voit lähteä etsimään aihetta esimerkiksi seuraavien tapojen avulla:
Mieti mitä yritysjuridiikan kursseja olet käynyt ja mitkä aiheet ovat kiinnostaneet sinua eniten. Onko opintojen aikana esimerkiksi ollut joku muu kuin yritysjuridiikan kurssi, joka on ollut kiinnostava ja aihe voisi kehittyä sen ympärille? Ajatus voi lähteä myös siitä, että haluaisit oppia lisää jostakin tutkimusmenetelmästä ja sitten pohdit, millaiseen tutkimukseen menetelmä sopisi hyvin.
Oletko huomannut kirjallisuudessa tai käytännössä jonkun ”tutkimusaukon”, eli kyseistä aihetta tai tiettyä näkökulmaa kukaan ei ole aiemmin tutkinut? Voit myös katsella viimeaikaista julkaistua oikeuskäytäntöä (esim. finlex.fi) ja miettiä löytyykö sieltä kiinnostavia tapauksia, joiden ympärille voisi rakentaa graduaiheen? Onko pinnalla jokin ajankohtainen liike-elämän ilmiö, josta tarvittaisiin lisätietoa yritysjuridiikan näkökulmasta?
Oletko (ollut) (kesä-)töissä tai harjoittelussa; ehkä käytännön kokemuksen kautta on tullut jokin asia, josta haluaisit lisätietoa ja teoreettista näkökulmaa? Ehkä työ voisi hyödyttää myös työnantajaasi? Muista keskustella ohjaajan kanssa hyvissä ajoin, että aihe soveltuu gradutyöhön.
Onko sinulla ajatus mihin haluat urallasi tähdätä; ehkä aihe voisi liittyä sellaiseen alueeseen, jossa haluat itse olla hyvä ja kehittyä? Pääset syventymään johonkin aiheeseen ja sitä kautta voi aueta uudenlaisia mahdollisuuksia myös uraa ajatellen. Toisaalta sinun ei tarvitse liikaa miettiä, että gradusi määrittelisi urasi suunnan. Se voi kuitenkin parhaimmillaan antaa sinulle sellaista asiantuntijuutta, josta voi hyötyä myöhemmin.
Voit myös mennä kirjastoon ja lähteä tutkimaan aiempia yritysjuridiikasta tehtyjä graduja. Katso millaisia aiheita opiskelijoilla on ollut ja miten aiheita on rajattu; voisiko oma aihe olla vähän saman suuntainen kuin joku aiempi, mutta siinä otettaisiin vähän eri näkökulma? Graduissa saattaa olla lopussa myös ideoita, miten kyseistä aihetta voisi tutkia jatkossa.
Tärkein olisi löytää sellainen aihe, että se olisi sinulle itsellesi kiinnostava ainakin jossain määrin. Kun aihe motivoi, niin työ sujuu huomattavasti mutkattomammin.