Tiiminä kehittyminen
Alla ovat kuvattuna palvelut ja työkalut tiimien tueksi ja kehittämiseksi.
Kaikissa kysymyksissä voit kääntyä [email protected] puoleen.
Tiimityö: perusteet
Kenelle?
Tiimisopimus on tarkoitettu uusille tiimeille ja tiimeille, joissa on tapahtunut muutoksia. Se on tiimin jäsenten rakentama yhteinen näkemys toiminnan sujuvuuden kannalta keskeisistä asioista.
Miksi?
Tiimisopimus tukee tiimiytymisessä ja arvostavan vuorovaikutuksen rakentamisessa. Tavoitteena on sujuvan yhteistyön varmistaminen. Tiimisopimuksen tavoitteena on luoda yhteinen ymmärrys tiimin tehtävästä, visiosta ja tavoitteista sekä rooleista, vastuista ja normeista, jotka ohjaavat tiimin käyttäytymistä, mikä johtaa parempaan yhteistyöhön ja suorituskykyyn.
Mitä?
Yhdessä keskustellen kirkastuvat tiimin tarkoitus ja vastuut sekä roolit. Keskustelussa kartoitetaan myös tiimin yhteiset käytännöt. Siinä tunnistetaan toiminnan tärkeimmät yhteistyötahot ja työskentely näiden kanssa. Keskusteluissa sovitaan miten ja milloin tiimisopimusta jatkossa päivitetään.
Materiaali on suunniteltu käytettäväksi yhdessä tiimin kanssa esihenkilön johdolla. Päättäkää yhdessä, mitkä asiat ovat tärkeimpiä tiimillenne ja aloittakaa niistä. Tiimisopimuksen sisällöt voidaan käsitellä osissa tai kokonaisuutena esimerkiksi tiimin kehittämispäivän yhteydessä.
Jos kaipaat tukea tiimisi tiimisopimuksen laatimiseen, voit olla yhteydessä yksikkösi HR-Partneriin tai [email protected].
Lue lisää Tiimisopimusmalli ja lisätietoa
Kenelle?
Tiimityöskentelyn First-Aid Kit on tarkoitettu opiskelijatiimeille ja projektitiimeille kehittämään yhteistyö- ja tiimityöskentelytaitojaan.
Miksi?
Kit tarjoaa käytännön työkaluja ja ohjeita kehittämään tiimin dynamiikkaa, ongelmanratkaisua ja päätöksentekoa. Tavoitteena on vahvistaa tiimin suorituskykyä ja edistää ryhmän jäsenten hyvinvointia.
Mitä?
Kit tarjoaa materiaaleja, jotka auttavat tiimin jäseniä ymmärtämään yhteistyötaitojen merkityksen, parantamaan ryhmätyötaidot ja ratkaisemaan ryhmässä ilmeneviä ongelmia. Sivu tarjoaa myös linkkejä muihin resursseihin, jotka voivat auttaa tiimejä kehittymään ja menestymään.
Tiimicoaching (henkilökunnalle)
⏰ 1-3 harjoitusta sisäisen koulutetun tiimivalmentajan toimesta |
Kenelle?
Tiimicoaching sopii tilanteisiin, joissa halutaan tukea tiimiytymistä, tiiminä työskentelyä tai vuorovaikutusta ja kommunikointia tiimissä. Lisäksi tiimicoaching voi soveltua myös tiimin hyvinvoinnin ja jaksamisen vahvistamiseen.
Miksi?
Tiimicoaching voimaannuttaa tiimejä antamalla työkaluja yhdessä menestymiseen. Se auttaa tiimejä luomaan psykologista turvallisuutta ja parempia yhdessä työskentelyn tapoja sekä edistää jatkuvaa oppimista ja hyvinvointia.
Mitä?
Tiimicoaching-prosessiin kuuluu yleensä muutamia sessioita. Tiimicoach tukee tiimiä osallistamalla tiimin jäsenet prosessin kaikissa vaiheissa. Ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tiimin vetäjän kanssa tiimicoachingin tarpeet ja sovitaan coachingin tavoitteista. Tiimicoach käyttää prosessin aikana erilaisia metodeja ja työkaluja riippuen tiimin tarpeista. Prosessin aikana reflektoidaan edistymistä ja lopuksi arvioidaan tiimicoachingin tuloksia ja sovitaan jatkosta.
Aallossa hyödynnetään sisäisiä koulutettuja tiimicoacheja.
Lue lisää Workday Learningista.
Jos esihenkilönä olet kiinnostunut tiimicoachingista tiimillesi, voit olla yhteydessä yksikkösi HR-Partneriin tai [email protected] -osoitteeseen.
Muita palveluita ja linkkejä
Kenelle?
Tiimeille, tiimien jäsenille ja esihenkilöille, jotka kohtaavat työympäristössään vuorovaikutuksessa haasteita, ristiriitoja tai konflikteja. Työyhteisösovittelu voi soveltua myös epäasiallisen kohtelun tai kiusaamisen kokemusten yhteiseen selvittelyyn.
Miksi?
Työyhteisösovittelulla on monia hyötyjä sekä yksilölle että organisaatiolle. Konfliktit heikentävät tuottavuutta ja työhyvinvointia, lisäävät sairauspoissaoloja ja yleistä pahaa mieltä. Kun ristiriidat saadaan selvitettyä ja ihmisten väliset suhteet parannettua, ovat voimavarat jälleen käytettävissä työn tekemiseen ja yhdessä aikaansaamiseen. Lisäksi työyhteisösovittelulla on oppimisvaikutuksia sekä yksilölle että yhteisölle: kyky ja rohkeus ratkoa haasteita kasvaa sekä työyhteisötaidot kehittyvät.
Mitä?
Työyhteisösovittelu on restoratiivisuuteen perustuva menetelmä, jonka tavoitteena on puuttua työyhteisössä esiintyviin ristiriitoihin, lisätä työyhteisön vuorovaikutustaitoja, palauttaa työrauha ja parantaa työilmapiiriä. Restoratiivinen lähestymistapa korostaa kohtaamiseen, keskusteluun ja yhteistyöhön perustuvaa myönteistä prosessia, jossa pyritään osapuolten välisen ymmärryksen lisääntymiseen. Työyhteisösovitteluprosessi käsittää yhteisen infon, yksilökeskustelut ja yhteisen sovittelutapaamisen sekä seurantapaaamisen muutaman kuukauden kuluttua. Sovitteluprosessia johtaa ja fasilitoi Aalto-yliopiston sisäinen koulutettu sovittelijapari.
Jos esihenkilönä tai tiimin jäsenenä olet kiinnostunut työyhteisösovitteluprosessista, voit olla yhteydessä oman yksikkösi HR-partnteriin tai [email protected] tai HR-asiantuntija [email protected].
Henkilöstöpalvelut
- Julkaistu:
- Päivitetty: