Sähkötekniikan korkeakoulu

Vieraile Sähkötekniikan korkeakoulussa

Järjestämme vierailuja koululaisryhmille tai muuten alasta kiinnostuneille robottilaboratoriossa, akustiikan laboratoriossa sekä Electronics ICT-laboratoriossa.

Haluatko vierailla Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulussa? Järjestämme vierailuja koululaisryhmille tai muuten alasta kiinnostuneille robottilaboratoriossa, akustiikan laboratoriossa sekä Electronics ICT-laboratoriossa. Lisätietoja laboratorioista löydät alempaa tältä sivulta. Yhteisömme on hyvin kansainvälinen, ja infrastruktuurien esittelykieli voi olla myös englanti.

Ohjeet vierailun varaamiseen

Tarjoamme kahdenlaisia vierailumahdollisuuksia.

  1. Ryhmät ja yksittäiset henkilöt voivat varata vierailun haluamaansa laboratorioon kyseisen laboratorion varauskalenterista. Vierailut ajoittuvat kuukauden viimeiselle perjantaille. Linkit löytyvät alta kunkin laboratorion esittelyn yhteydestä.
  2. Kouluryhmät voivat varata vierailun, joka sisältää vierailun yhdessä tai kahdessa laboratoriossa sekä sähkötekniikan alan opintojen yleisesittelyn. Jos haluat varata tällaisen vierailun kouluryhmällesi, ota yhteyttä Charlotta Tuoviseen sähköpostitse [email protected]

Tutkimusinfrastruktuurimme ovat ensisijaisesti tutkimuskäytössä, minkä vuoksi suosittelemme opintoesittelyn ja laboratoriovierailun toivovia ryhmiä (vierailutyyppi 2) ajoittamaan käyntinsä ensisijaisesti kuukauden viimeiselle perjantaille, jolloin laboratorioissa on vierailuille varattuja aikoja. Akustiikan laboratoriota lukuunottamatta voimme kuitenkin sopia myös muista vierailuajoista tutkimuskäytön huomioonottaen.

Keltainen robotti / kuvaaja Aalto-yliopisto, Mikko Raskinen
Robottikoira Spot. Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

Robottilaboratorio

Aalto-yliopiston robottilaboratoriosta löytyy liikkuvia robotteja ja robottikäsivarsia. Laboratoriossa voi nähdä neljä liikkuvaa robottia: Boston Dynamicsin Spot -robottikoiran, Fraunhofer Care-o-Bot 4 -palvelurobotin, ulkokäyttöön soveltuvan Clearpath Husky -robotin ja tutkimuskäyttöön sopivan Robotis Turtlebot 3 -sisätilarobotin. Tiloista löytyy myös kaksi Franka Panda robottikäsivartta. Lisäksi laboratoriossamme on liikkeenkaappausjärjestelmä, joka kykenee seuraamaan tarkasti noin 30 kohteen liikettä, sekä VR/XR-laitteet.

Laboratoriota käyttää kolme tutkimusryhmää: Älykkään robotiikan, Liikkuvien robottien ja Robottioppimisen tutkimusryhmät. Laboratoriossa tutkitaan esimerkiksi, miten robottikäsillä voidaan tarttua ja käsitellä erilaisia esineitä ja miten robotit kykenevät liikkumaan sujuvasti samoissa tiloissa ihmisten kanssa. Tutkimusryhmissä tutkitaan myös paljon sitä, miten robotteja voidaan opettaa suorittamaan monimutkaisia tehtäviä. 

Laboratoriossamme järjestetään myös opetusta kandidaatti- ja maisteriopiskelijoille.

Varaa vierailu tästä linkistä: Visit to Aalto Robot Lab (Autumn 2024)

Aalto Acoustics Lab, image: Mikko Raskinen / Aalto University
Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

Akustiikan laboratorio

Aalto-yliopiston akustiikan laboratoriossa on erinomaiset tilat ja laitteet äänitekniikan tutkimukseen. Laboratoriossa on kolme kaiutonta huonetta, Lampio, Köykkä ja Wilska, kuunteluhuone Otala, muuttuvan akustiikan huone Arni ja kolme äänieristettyä kuuntelukoppia. Lisäksi akustiikan laboratoriossa on runsaasti akustisissa mittauksissa tarvittavia laitteita, kuten mikrofoneja, vahvistimia, kiihtyvyysantureita, signaalianalysaattoreita, äänitasomittareita, impedanssiputki, laser-Doppler-vibrometri ja keinopää. Akustiikan laboratoriossa on mahdollisuus järjestää korkealaatuinen äänentoisto referenssitasoisilla kuulokkeilla tai Genelecin kaiuttimilla. Laboratoriosta löytyy todennäköisesti Suomen hiljaisin tila: kaiuttomien huoneiden taustamelu on -2 desibeliä, mikä alittaa ihmisen kuulokyvyn.

Akustiikan laboratoriossa voi vierailla joka kuun viimeisenä perjantaina. Huomioithan, että esittely pidetään englanniksi.

Varaa vierailu tästä linkistä: Visit to Aalto Acoustics Lab (Autumn 2024)

Antenna chamber. Photo: Unto Rautio / Aalto University
Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

Electronics ICT -laboratorio

Aalto Electronics ICT -laboratoriotiloissa opetetaan ja tutkitaan mikroelektroniikkaa, antenni- ja mikroaaltotekniikkaa sekä avaruustekniikkaa. Erinomaiset laboratoriotilamme mahdollistavat johtavan tutkimuksen näillä maailmanlaajuisesti aktiivisilla tieteenaloilla. Tärkeimmät laboratoriotilamme ovat:

  • IC-laboratorio: IC-laboratorio sisältää testilaitteistot analogisten, mixed-mode, RF- ja millimetriaaltoalueen integroitujen piirien mittauksille. Elektromagneettisesti suojatussa huoneessa on testilaitteita jopa 70 GHz:n toimintataajuuteen asti, mukaan lukien piirianalysaattorit, signaaligeneraattorit, spektrianalysaattorit sekä FPGA-pohjainen ympäristö erittäin monimutkaisuuden digitaalisten piirien testaamiseen. Laboratoriossa pääsee näkemään, kuinka pieniä piisirut ovat ja tutkimaan mikroskoopilla yhden sirun sisältöä.
  • MilliLab: Millimetriaaltotekniikkaan keskittyvä MilliLab on Teknologian tutkimuskeksus VTT:n ja Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun yhteislaboratorio. MilliLab on myös Euroopan avaruusjärjestö ESA:n ulkoinen millimetriaaltotekniikkaan erikoistunut laboratorio. MilliLabin mittauslaitteisto, kuten probe-asema, mahdollistaa korkean taajuuden, jopa 1000 GHz:iin asti ulottuvat mittaukset.
  • THz-laboratorio: THz-alueella tarkoitetaan aallonpituuksia, jotka ovat tavallisten radiotaajuuksien yläpuolella, mutta valotaajuuksien alapuolella. Aalto-yliopistossa tutkimme tätä haastavaa taajuusaluetta ja kehitämme uusia ratkaisuja kuvantamiseen ja terveydenhuoltoon. Laboratoriossa olevat mittausjärjestelyt vaihtelevat käynnissä olevien tutkimuksien mukaan.
  • Antennimittapaikat: Tiloistamme löytyy kolme antennimittapaikkaa, jotka ulottuvat taajuusalueille 6 GHz, 60 GHz ja 1,1 THz. Pinta-alaltaan suurimmassa 60 GHz mittapaikassa voi kokea sähkömagneettisen hiljaisuuden.
  • Avaruuslaboratorio: Aalto-yliopistossa ovat syntyneet ensimmäiset suomalaiset nanosatelliitit. Laboratoriossa pääsee näkemään, miten satelliitit syntyvät. Laboratoriosta löytyvät esimerkiksi tyhjiökammio, korkean magneettikentän generaattori, puhdastila sekä maa-asema, jolla pidetään yhteyttä Aallon laukaisemiin satelliitteihin.
  • Vilho Väisälän paja: Sähkötekniikan koulutukseen kuuluu olennaisena osana kokeellisten sähkömekaanisten järjestelmien ja laitteiden suunnittelu ja toteutus. Vilho Väisälän pajassa pääsee näkemään, miten ja millaisia projekteja opiskelijamme rakentavat. 

Varaa vierailu tästä linkistä: Visit to Aalto Electronics-ICT Lab (Autumn 2024)

 

Ota yhteyttä

Kouluryhmät voivat varata vierailun, joka sisältää vierailun yhdessä tai kahdessa laboratoriossa sekä sähkötekniikan alan opintojen yleisesittelyn. 

Jos haluat varata tällaisen vierailun kouluryhmällesi, ota yhteyttä Charlotta Tuoviseen sähköpostitse [email protected]

Aerial photo of the Aalto University campus

Tutustu Aalto-yliopiston kampukseen virtuaalisesti (ulkoinen linkki)

Verkkopalvelussa kaksi opasta johdattaa sinut tutustumaan Aalto-yliopiston 44 eri paikkaan - opiskelutiloja, laboratorioita, työpajoja, palveluita, ulkoalueita ja rakennuksia. Liity mukaan tietokoneella, mobiililaitteella tai VR-laseilla.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu