Tapahtumat

Wood Wonders -näyttely: konsepteja ilmastoystävälliseen rakentamiseen

Jos kaikki Suomessa vuosittain rakennettavat talot tehtäisiin puusta, rakentamiseen tarvittava puumäärä kasvaisi takaisin kymmenessä tunnissa.
Wood Wonders exhibition at Helsinki airport. Photo: Anne Kinnunen
Kuva: Anne Kinnunen

Rakennusmateriaalina puulla on viisi kiinnostavaa vahvuutta.

  1. Puu varastoi hiiltä
  2. Puu on monipuolinen ja näyttävä rakennusmateriaali
  3. Puu sitoo kosteutta, tuntuu lämpimältä ja näyttää hyvältä, mikä vähentää lämmitykseen ja ilmastointiin tarvittavaa energiaa
  4. Puu on pitkäikäinen: puurakenteita voidaan käyttää uudelleen, korjata ja kierrättää
  5. Puulla on supervoimia: puusta, puukuidusta ja kuitujen sideaineesta, ligniinistä, löytyy jatkuvasti uusia hämmästyttäviä ominaisuuksia, joiden avulla voidaan korvata muoveja, liimoja, liuottimia tai muita ympäristölle haitallisia tuotteita.

Monialainen tutkimusklusteri Aalto Wood tutkii ja kehittää puurakentamisen uusia tapoja. Wood Wonders esittelee puun vahvuuksiin pohjautuvia rakennuskonsepteja ja puurakenteita, jotka ovat hiilineutraaleja, kierrätettäviä sekä monikäyttöisiä. Näyttelyssä on myös esillä puun kemiallisia ominaisuuksia kartoittavia ja kehittäviä tutkimushankkeita viime vuosilta.

Puu tekee ihmeitä. 
#woodwonders

Näyttelyn on suunnitellut monitieteinen ryhmä kolmesta Aallon korkeakoulusta, ja se aukeaa 5. helmikuuta 2020 Helsinki-Vantaan lentoasemalla tuloaula 2B:ssä. Näyttely on esillä vuoden 2021 kevääseen asti, ja se on toteuttettu yhteistyössä lentoasemaoperaattori Finavian kanssa.

Ympäristöministeriö on tukenut näyttelyn toteuttamista.

Näyttelyn puurakenteet:
Metsä Wood
Versowood
Fiskarsin laatupuu
Tikkurila Oyj

Lue lisää näyttelykonsepteista:

1.  Puu varastoi hiiltä

Jokaista suomalaista kohden on keskimäärin 12 500 puuta. Luonnonvarakeskuksen mukaan 75 prosenttia Suomen pinta-alasta on metsiä.

Jos kaikki Suomessa vuosittain rakennettavat talot tehtäisiin puusta, rakentamiseen tarvittava puumäärä kasvaisi takaisin kymmenessä tunnissa.

Zero-energy Luukku house. Photo: Montse Zamorano Gañán
Luukku-talo sitoo saman määrän hiilidioksidia, joka syntyisi, jos Suomen ajaisi henkilöautolla 170 kertaa päästä päähän. Kuva: Montse Zamorano Gañán

2.  Puu on monipuolinen ja näyttävä rakennusmateriaali

Järkevästi käytettynä puu auttaa meitä pienentämään hiilijalanjälkeämme, sillä puuhun sitoutunut hiili siirtyy metsästä puurakennukseen jopa vuosisatojen ajaksi.

Ympäristönäkökulmien lisäksi puu on myös ylellinen ja näyttävä rakennusmateriaali.

Kokoon kitchen Photo by Marc Goodwin
Kokoon-talon sisätilat on verhoiltu kertopuulla. Kuva: Marc Goodwin

3. Puu sitoo kosteutta, tuntuu lämpimältä – ja näyttää hyvältä

Materiaalina puu on arvokas, kodikas ja elävä. Ihmisillä on luontainen halu koskettaa puupintaa, sillä puu tuntuu hyvältä. Puuverhoilu rakennuksissa sitoo kosteutta, mikä vähentää ilmastoinnin tarvetta ja tätä kautta asumisen energiankulutusta.

Wood2New- ja WoodLife -tutkimusten mukaan puuverhoillut sisätilat tuntuvat +2°c lämpimimmiltä kuin muilla materiaaleilla verhoillut tilat, mikä vähentää lämmitystarvetta. 1,5 asteen elämäntavat -tutkimuksen mukaan sisälämpötilan lasku kahdella asteella pienentäisi vuotuista hiilijalanjälkeä noin 2%.

Asumisen, erityisesti lämmityksen ja ilmastoinnin, osuus hiilidioksidipäästöistämme on noin 25%. Rakenteiden ja sisätilojen älykäs suunnittelu voi merkittävästi vähentää energiantarvetta. 

Wood2New-tutkimushankkeen loppuraportti (englanniksi)

Kokoon house lifted to its new location. Photo: Juho Haavisto
Kokoon-modulia siirretään uuteen paikkaan. Kuva: Juho Haavisto

4. Puurakenteita voidaan käyttää uudelleen, korjata ja kierrättää

Ympäristönäkökulmasta on tärkeää pidentää puutuotteiden elinkaarta: suunnitella puusta pitkäkestoisia tuotteita, jotka voidaan kierrättää. Monet vanhat puurakennukset toimivat hyvänä esimerkkinä, ne ovat kestäneet vuosisatojen ajan.

Uudet rakennukset tulee suunnitella nykyistä paremmin pitkäikäisiksi, korjattaviksi ja uudelleenkäytettäviksi.

 

Kestävän kehityksen näkökulmasta suunniteltuja puurakennuksia

 

Elinkaarisuunnittelu

Puu varastoi hiiltä väliaikaisesti, ja siksi puutuotteiden elinkaaren pidentäminen osaltaan pienentää ympäristövaikutuksia. Rakennuksen purkamisen suunnitteluperiaatteiden (Design for Disassembly, DfD) tarkoituksena on lisätä puun uudelleenkäyttöä. 

Rakennuksen elinkaari ulottuu maankäytön ja rakentamisen suunnittelusta itse rakentamiseen sekä rakennuksen uudelleen käyttöön, purkuun ja kierrätykseen saakka.

Wood-based structural shimmering wood colour has no colour pigments. Photo: Valeria Azovskaya
Puusta valmistetussa hohtavassa värissä ei ole lainkaan väripigmenttejä, vaan väri syntyy valoa heijastavista rakenteista. Kuva: Valeria Azovskaya

5. Puulla on supervoimia

Puulla on supervoimia: puusta, puukuidusta eli selluloosasta sekä kuitujen sideaineesta, ligniinistä, löytyy uusia hämmästyttäviä ominaisuuksia, jotka vaikuttavat esimerkiksi puutuotteiden vedenkestävyyteen, paloturvallisuuteen ja kestävyyteen ja ulkonäköön. Puupohjaisilla kemikaaleilla voidaan korvata öljypohjaisia muoveja, liimoja, liuottimia ja muita ympäristölle haitallisia aineita. 

Nanoselluloosalla on tehty kiinnostavia kokeiluja

Uudenlaiset biopohjaiset rakenteet kuten nanoselluloosa, voivat korvata fossiiliset raaka-aineet luonnonmukaisissa maaleissa, vettä hylkivissä pintakäsittelyaineissa ja akustisissa elementeissä. Ne voivat myös korvata osan rakennusalan kivipohjaisista materiaaleista.

Ligniini haastaa fossiiliset materiaalit

Biotuotekemian ryhmä kehittää uusiutuvia, korkeaa jalostusasteen raaka-aineita, jotka perustuvat puupolymeereihin eli lignoselluloosaan. Tutkimus keskittyy erityisesti aineiden kemiallisten aineiden rajapintojen ymmärtämiseen.

Ligniini on potentiaalinen vaihtoehto fossiilisten materiaalien korvaamiseksi. Sitä syntyyn selluntuotannon sivutuotteena, ja sillä voi korvata osittain tai kokonaan formaldehydi-fenolihartsiliimoja, joita käytetään vanereissa, rakennuslevyissä, lastulevyissä ja laminaateissa. Ligniiniä voidaan käyttää myös suojaavissa pinnoitteissa, esimerkiksi parantamaan säänkestävyyttä. Ligniiniä voidaan myös myös käyttää hiilikuidun raaka-aineena sekä biomuovien ja nestemäisten biopolttoaineiden tuotannossa.

Designs for a Cooler Planet — Helsinki Design Week Otaniemessä
Wood Wonders: Kokoon house scale model. Photo: Anne Kinnunen

Puurakentaminen on ilmastoteko - Wood Wonders -näyttely esittelee viisi kiinnostavaa näkökulmaa rakentamiseen

Rakennuksissa puu voi sitoa hiiltä vuosisatojen ajan. Puu on luja ja monipuolinen materiaali, joka parantaa sisäilman laatua, vähentää lämmityksen ja ilmastoinnin tarvetta - sekä tuottaa mielihyvää.

Uutiset
Luukku House was designed to have a low carbon footprint. Photo by Anne Kinnunen

Ilmastoystävällisen rakentamisen kysyntä kasvaa – voisiko puuarkkitehtuuri olla suomalainen vientituote?

Helsinki-Vantaan lentokentällä avautuu 5. helmikuuta Wood Wonders -näyttely, joka esittelee matkustajille puurakentamisen innovaatioita ja uusia tuulia.

Uutiset
Architect doing handson work at the Wood Program of Aalto University. Photo by Anne Kinnunen

Wood Program

The Wood Program is a one-year program of study that focuses on wood architecture and industrial building. The program is intended for architects, engineers and other students with a background in design and strong interest in timber construction.

Unexepected encounters exhibition: Matilda Tuure's colourful glass work presenting Bacterial Cellulose Samples

Yhteiskunnan uudistaminen taiteen, luovuuden ja muotoilun avulla

Aalto-yliopisto edistää luovuutta kaikilla aloilla ja kaikissa yhteisöissä. Yksi tavoitteistamme on yhteiskunnan uudistaminen taiteen, luovuuden ja muotoilun avulla. Olemme edelläkävijöitä taiteen ja luovien käytäntöjen yhdistämisessä tutkimukseen ja opetukseen.

Tutkimus ja taide
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: