Uutiset

10,4 miljoonaa euroa profiloitumiseen

Kansainvälinen paneeli arvioi Aalto-yliopiston rahoitushakemuksen parhaaksi.
Academy of Finland's profile funding 2019, photo Mikko Raskinen

Suomen Akatemia myönsi 10,4 miljoonan euron rahoituksen Aalto-yliopistolle profiloitumisen vahvistamiseksi seuraavalle neljälle vuodelle. Rahoitusmuodolla tuetaan yliopistojen valitsemien tutkimusalojen vahvistamista.

Ratkaisuja 2030-luvulle

Aalto-yliopiston rahoitushakemus visioi vahvasti tulevaisuuteen, sen pääteema on Ratkaisuja 2030-luvulle. Rahoitusta haettiin erityisesti kolmelle yliopiston tutkimuksen avainalueisiin perustuvalle teemalle: autonomiset järjestelmät, dataintensiivinen yhteiskunta ja tulevaisuuden energianlähteet. Nämä ydinteemat edistävät digitaalista murrosta ja mahdollisuuksia, joita kasvavat tietomäärät tarjoavat päätöksenteon tueksi. Myös uusiutuvan energian kasvava merkitys tulevaisuudessa oli yksi rahoitushakemuksen kohteista. Rahoituksen avulla Aalto tiivistää tutkimusyhteistyötä pääkaupunkiseudulla Helsingin yliopiston ja VTT:n kanssa ja edistää samalla kansallista strategista yhteistyötä erityisesti Tampereen yliopiston ja LUT-yliopiston kanssa.

Rahoituksella Aalto-yliopisto vahvistaa tutkimuksen huippuosaamista ja uudistumista, edistää monitieteistä tutkimusta, yhteistyötä ja vuorovaikutusta sekä nopeuttaa tutkimuspohjaisen innovaatioekosysteemin kehitystä. Rahoitusta suunnataan etenkin tutkimuksen huippuosaamiseen (professorit, luennoitsijat, jatko-opiskelijat ja tohtorikoulutettavat), monitieteisyyden edistämiseen (jatko-tutkijat ja tohtorikoulutettavat) sekä yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen (tutkimuslaitosten kanssa yhteiset professorit, vierailevat asiantuntijat sekä jatko-opiskelijat ja tohtorikoulutettavat yhteistyössä yritysten kanssa).

Kansainvälinen vertaisasiantuntijaryhmä arvioi Aallon hakemuksen 13 hakemuksesta parhaaksi. Paneelin mukaan: ”Tämä on hyvin vahva hakemus yhä kunnianhimoisemmasta ja menestyksekkäämmästä yliopistosta. Aallon tutkimustulokset, sijoitukset kansainvälisissä vertailuissa ja kansainvälinen näkyvyys ovat edistyneet merkittävästi.”

 ”On hienoa, että tutkimuksemme systemaattinen strateginen kehittäminen sai tunnustusta huomattavan rahoituksen myötä. Olen erityisen ylpeä Aalto-yhteisön erinomaisesta työstä, joka nousi jälleen esiin kansainvälisen vertaisarviointiryhmän arvioinnissa”, sanoo Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä.

Suomen Akatemia jakoi rahaa kaikkiaan 50 miljoonaa euroa. Akatemia teki rahoituspäätökset kansainvälisen paneelin arviointien pohjalta. Profiloitumiseen suunnattua rahoitusta myönnettiin nyt viidettä kertaa. Ensimmäisessä haussa vuonna 2015 Aalto-yliopisto sai 13,6 miljoonaa euroa, vuonna 2016 toisessa haussa 12 miljoonaa euroa, vuonna 2017 kolmannessa haussa 10,8 miljoonaa euroa ja vuonna 2018 neljännessä haussa 11,7 miljoonaa euroa.

Lue lisää:
Suomen Akatemian tiedote 17.5.2018 (aka.fi)

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

A handbook on the counter of a shop.
Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Unite! Open Science and Innovation Management -käsikirja saatavilla verkossa ja painettuna

Käsikirja on käytännön opas yliopistotutkijoille, tutkimus- ja innovaatiopalveluille sekä yliopistojen johdolle.
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Väitöskirjoille tulossa uudet kannet, kirjoituspohjat ja uusi tilaustapa

Väitöskirjojen tilausalusta vaihtuu 30.11.2024 jälkeen. Väitöskirjoja varten on myös suunniteltu uudet kannet ja kirjoituspohjat.
Rauhallinen japanilainen puutarha, jossa on lampi, kiviä ja erilaisia ​​puita, mukaan lukien loistavaa punaista ja vihreää lehtineen.
Mediatiedotteet Julkaistu:
Tekoalylla-tuotetieto-talotekniikan-menestystekijaksi.jpg
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tekoälyllä tuotetieto talotekniikan menestystekijäksi

Ympäristöraportointi, digitaaliset kaksoset ja tuottavuuden tuntuva nosto eivät onnistu ilman nykyistä parempaa tiedonhallintaa. Talotekniikka 2030 -tutkimusraportti ruotii nykytilanteen haasteita ja esittää ratkaisuja ja case-esimerkkejä, jotka pohjautuvat uusimman tekoälyteknologian hyödyntämiseen.