Uutiset

Aallon tutkijat tuovat heliumplasmakokeilla fuusioenergiaa lähemmäksi todellisuutta

Aalto-yliopiston tutkijat osallistuvat kansainväliseen projektiin, jonka tavoitteena on tukea fuusioenergian kehittämistä. Uusi, Iso-Britannian energiaviraston JET-laitteella toteutettava fuusioenergiakokeiden sarja alkoi syyskuussa. Euroopan fuusioenergiasta vastaava tutkijakonsortio EUROfusionin tutkijat käyttävä JET-laitetta heliumilla suoritettaviin kokeisiin, jotka tukevat Etelä-Ranskassa rakenteilla olevan jättimäisen ITER-fuusioenergiaprojektin tulevia toimintoja.
FinnFusion is a collaboration aiming to make fusion energy a reality. Photo: VTT.

ITER-projektin odotetaan käynnistävän toimintonsa helium- ja vetyplasmoilla tehtävillä kokeilla ennen kuin se siirtyy käyttämään energiatehokkaampaa deuteriumia ja tritiumia. JET-laite rikkoi pisimpään olemassaolevan fuusioenergialähteen ennätyksen juuri näillä aineilla loppuvuonna 2021.

Aallon tutkijat osallistuvat JET-kokeisiin osana FinnFusionia, joka puolestaan on EUROfusioniin kuuluva yhteistyöalusta. Professori Mathias Groth kuvailee Otaniemessä tehtävää työtä seuraavasti:

“Tutkijat käyttävät heliumia pääasiallisena energianlähteenä yrittäessään irrottaa plasmaa tutkimuslaitteen pohjalla sijaitsevista lautasista. Teemme kokeita ja tietokonesimulaatioita erottaaksemme vetymäiset molekyylit heliumplasman avulla. Lisäksi tutkimme simulaatioilla lämmön, hiukkausten ja liikkeen siirtymistä vety- ja heliumplasmojen sisällä.”

Muut EUROfusion-tutkijat tekevät kokeita erilaisilla plasmoilla ja selvittävät esimerkiksi heliumin vaikutusta JET-laitteen volframi- ja berylliumkerrokseen. Työn tarkoituksena on tarjota ITER-projektille tietoa, jotta sen toiminta voi käynnistyä mahdollisimman sujuvasti rakennustöiden päätyttyä vuonna 2025.

Lisätietoja

Mathias Groth

Mathias Groth

Professori
T304 Dept. Applied Physics
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Yliopiston lukuvuoden avajaistilaisuus 3.9.2023. Kuva: Mikko Raskinen
Yhteistyö Julkaistu:

Alumni, ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Kesällä 2024 Aalto-yliopisto toteuttaa tekstiviestikampanjan, jossa pyydetään alumneja päivittämään yhteystietonsa.