Aallon tutkijat tuovat heliumplasmakokeilla fuusioenergiaa lähemmäksi todellisuutta
ITER-projektin odotetaan käynnistävän toimintonsa helium- ja vetyplasmoilla tehtävillä kokeilla ennen kuin se siirtyy käyttämään energiatehokkaampaa deuteriumia ja tritiumia. JET-laite rikkoi pisimpään olemassaolevan fuusioenergialähteen ennätyksen juuri näillä aineilla loppuvuonna 2021.
Aallon tutkijat osallistuvat JET-kokeisiin osana FinnFusionia, joka puolestaan on EUROfusioniin kuuluva yhteistyöalusta. Professori Mathias Groth kuvailee Otaniemessä tehtävää työtä seuraavasti:
“Tutkijat käyttävät heliumia pääasiallisena energianlähteenä yrittäessään irrottaa plasmaa tutkimuslaitteen pohjalla sijaitsevista lautasista. Teemme kokeita ja tietokonesimulaatioita erottaaksemme vetymäiset molekyylit heliumplasman avulla. Lisäksi tutkimme simulaatioilla lämmön, hiukkausten ja liikkeen siirtymistä vety- ja heliumplasmojen sisällä.”
Muut EUROfusion-tutkijat tekevät kokeita erilaisilla plasmoilla ja selvittävät esimerkiksi heliumin vaikutusta JET-laitteen volframi- ja berylliumkerrokseen. Työn tarkoituksena on tarjota ITER-projektille tietoa, jotta sen toiminta voi käynnistyä mahdollisimman sujuvasti rakennustöiden päätyttyä vuonna 2025.
Lisätietoja
- Julkaistu:
- Päivitetty: