Uutiset

Unite! Research School: Viikko eurooppalaista tutkimusyhteistyötä

Ensimmäinen Unite! Research School toi yhteen tohtoriopiskelijoita kaikista yhdeksästä Unite!-yliopistosta, luoden perustan uudelle eurooppalaiselle tohtoritutkimuksen yhteistyömallille. Keskustelut keskittyivät merkittäviin aiheisiin, kuten tekoälyyn, teollisuus 4.0:aan, kestäviin elektroniikkaratkaisuihin, sähkökemialliseen energian varastointiin ja ydinvoimatekniikkaan.
Joukko ihmisiä istuu puisen piknikpöydän ympärillä ison puun alla puistossa, taustalla taloja ja kukkuloita.
Unite! Research School:n osallistujia.

14.–18. lokakuuta 2024 Grenoble ja Autrans isännöivät tätä uraauurtavaa viikkoa, johon osallistui lähes 200 tohtori- ja maisteriopiskelijaa sekä tutkijaa. Tapahtuma tarjosi osallistujille mahdollisuuden verkostoitua yli tieteenalojen, työskennellä useita päiviä kestäneiden tapaustutkimusten parissa sekä jakaa näkemyksiä omista tieteenaloistaan.  

Tapahtuma oli muutakin kuin verkostoitumistilaisuus – se merkitsi eurooppalaisen tohtoriyhteistyön alkua Unite!-yliopistojen välillä. Tämä tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden yhteisohjattuihin väitöskirjoihin ja koulutukseen yhteistyöyliopistoissa.  

”Unite!-yhteistyö tarjoaa Aallon tekniikan tohtoriopiskelijoille mahdollisuuden löytää itselleen sopivia kursseja laajemmasta valikoimasta. Unite! tarjoaa mahdollisuuden verkostoitua oman alan sisällä ja nopeuttaa akateemista uraa,” kertoo Minna Söderqvist, tohtorikoulutuksen palvelupäällikkö. ”Aallon tohtoriopiskelijat hyötyvät myös valmiiksi pohdituista cotutelle-sopimuspohjista Unite!-yliopistojen kesken.”  

Ryhmä ihmisiä sisätiloissa, osa istuu pöytien ääressä paperien kanssa, näyttävät peukkua.
Palkittuun tiimiin kuuluivat (vasemmalta oikealle) Zhineng Fei (Aalto), Ahmad Fares (INP-Grenoble), Laia Ortiz Membrado (UPC) ja Cristiano José Monte Mendonça (ULisboa).

Tieteenalojen yhdistämistä tapaustutkimusten kautta

Research School keskittyi viiteen strategiseen teemaan: tekoäly, teollisuus 4.0, kestävät elektroniikkaratkaisut, sähkökemiallinen energian varastointi ja ydinvoimatekniikka. Osallistujat saivat nauttia asiantuntijoiden pitämistä luennoista ja puheenvuoroista. Eräänä iltana opiskelijat esittelivät tohtoritutkimuksiaan posterisessiossa. Tohtoriopiskelijat työskentelivät koko viikon ajan ryhmissä tapaustutkimusten parissa, keskittyen oman alansa teemoihin. Viikon lopussa kunkin tutkimusalan parhaat tapaustutkimukset palkittiin, ja voittajatiimeihin kuului useita Aallon tohtoriopiskelijoita. Yksi heistä oli Zhineng Fei, Aallon sähkötekniikan ja automaation laitoksen tohtorikoulutettava, joka oli osa tiimiä, joka palkittiin diplomilla erinomaisesta suorituksesta tapaustutkimustehtävässä ja pitchauksessa.

Tutustuminen Grenoblen innovaatioekosysteemiin 

Yksi päivä oli omistettu vierailuille Grenoblen elinvoimaisessa teknologia- ja tiedeyhteisössä. Osallistujat tutustuivat keskeisiin instituutioihin, kuten ILL:ään, CEA:han, Schneider Electriciin ja S.Mart-teknologia-alustaan, ja saivat käytännön näkemyksiä paikallisista innovaatioista ja teollisista kumppanuuksista.  

“Unite! Research School on poikkeuksellisen innovatiivinen tapahtuma, sillä ensimmäistä kertaa järjestimme kansainvälisen viikon, joka oli omistettu tutkimukselle ja joka toi yhteen opiskelijoita, tohtoriopiskelijoita ja Unite!-yliopistojen tiedekuntia,” kertoo Franz Bruckert, Unite!-toimintojen johtaja Grenoble-INP:ssä. 

Vahvoja verkostoja ja onnistumisten jakamista  

Viikko huipentui kokemusten jakamiseen, kun tohtoriopiskelijat ja tutkijat kertoivat akateemisista matkoistaan, haasteistaan ja onnistumisistaan. Tutkimusprojektien esittelytilaisuudessa opiskelijat saivat palautetta kollegoiltaan. 

”Kokemus oli erittäin hieno – sekoitus tieteenalan luentoja, tutkimukseen liittyviä poikkitieteellisiä taitoja, ryhmätyötä ja paljon verkostoitumista. Tapasin CEA:n ja Soitecin edustajia, jotka molemmat työskentelevät tutkimusaiheeseeni liittyvillä aloilla. Oli valaisevaa oppia heidän infrastruktuureistaan ja käynnissä olevista projekteistaan. Olen varma, että tulen vierailemaan Grenoblessa tutkimuksen merkeissä tulevaisuudessa,” kertoo Mohamed Radwan, tohtoriopiskelija Sähkötekniikan ja automaation laitokselta. 

Unite! Research School oli menestys, joka loi perustan vahvalle ja kestävälle eurooppalaisten tohtoritutkijoiden verkostolle edistäen yhteistyötä yli tieteenalojen ja rajojen.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Neljä henkilöä poseeraamassa. Ylärivi vasen: sisällä, valkoinen kauluspaita. Oikea: harmaa asu. Alarivi vasen: sininen puku, solmio. Oikea: ulkona, talvivaatteet.
Nimitykset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Neljä uutta professoria nimitettiin Insinööritieteiden korkeakouluun

Työelämäprofessori Katja Tähtinen sekä apulaisprofessorit Jan Akmal, Magda Posani ja Jenni Partanen nimitettiin professorien urapolulle elo-lokakuussa 2024.
Two students and a professor sitting around a table, talking and looking at laptop screen.
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Tule uusien tohtoriopiskelijoiden tutoriksi tammikuussa 2025

lmoittaudu uusien tohtoriopiskelijoiden tutoriksi orientaatiopäiville!
Kaksi miestä seisoo kuvan keskellä. Toinen osoittaa kuvaajan suuntaan. Molemmilla käsissä värikkäät esittee. Taustalla näkyy ihmisiä ja roll-upeja.
Yhteistyö Julkaistu:

Vaikea taloustilanne korostaa verkostoitumisen merkitystä työnhaussa

Aalto-yliopiston suurin rekrytointitapahtuma Aalto Talent Expo kokosi yhteen 90 työnantajaa ja tuhansia opiskelijoita.
Tate-suunnitteludokumentointi-v3.jpg
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Talotekniikka 2030: Suunnittelun ja asennuksen kitkaton yhteispeli

Kuinka taloteknisen suunnittelun ja toteutuksen yhteispeliä on kehitettävä, jotta suunnitelmat palvelisivat asennusta nykyistä paremmin? Tähän kysymykseen haki vastauksia uusi Talotekniikka 2030 -tutkimus. Sen tuloksista kertoi Tampereen yliopiston toteuttamassa tutkimuksessa tutkijana toiminut Juuso Järviö tulosseminaarissa syyskuussa 2024.