Uutiset

Unite! Research School: Viikko eurooppalaista tutkimusyhteistyötä

Ensimmäinen Unite! Research School toi yhteen tohtoriopiskelijoita kaikista yhdeksästä Unite!-yliopistosta, luoden perustan uudelle eurooppalaiselle tohtoritutkimuksen yhteistyömallille. Keskustelut keskittyivät merkittäviin aiheisiin, kuten tekoälyyn, teollisuus 4.0:aan, kestäviin elektroniikkaratkaisuihin, sähkökemialliseen energian varastointiin ja ydinvoimatekniikkaan.
Joukko ihmisiä istuu puisen piknikpöydän ympärillä ison puun alla puistossa, taustalla taloja ja kukkuloita.
Unite! Research School:n osallistujia.

14.–18. lokakuuta 2024 Grenoble ja Autrans isännöivät tätä uraauurtavaa viikkoa, johon osallistui lähes 200 tohtori- ja maisteriopiskelijaa sekä tutkijaa. Tapahtuma tarjosi osallistujille mahdollisuuden verkostoitua yli tieteenalojen, työskennellä useita päiviä kestäneiden tapaustutkimusten parissa sekä jakaa näkemyksiä omista tieteenaloistaan.  

Tapahtuma oli muutakin kuin verkostoitumistilaisuus – se merkitsi eurooppalaisen tohtoriyhteistyön alkua Unite!-yliopistojen välillä. Tämä tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden yhteisohjattuihin väitöskirjoihin ja koulutukseen yhteistyöyliopistoissa.  

”Unite!-yhteistyö tarjoaa Aallon tekniikan tohtoriopiskelijoille mahdollisuuden löytää itselleen sopivia kursseja laajemmasta valikoimasta. Unite! tarjoaa mahdollisuuden verkostoitua oman alan sisällä ja nopeuttaa akateemista uraa,” kertoo Minna Söderqvist, tohtorikoulutuksen palvelupäällikkö. ”Aallon tohtoriopiskelijat hyötyvät myös valmiiksi pohdituista cotutelle-sopimuspohjista Unite!-yliopistojen kesken.”  

Ryhmä ihmisiä sisätiloissa, osa istuu pöytien ääressä paperien kanssa, näyttävät peukkua.
Palkittuun tiimiin kuuluivat (vasemmalta oikealle) Zhineng Fei (Aalto), Ahmad Fares (INP-Grenoble), Laia Ortiz Membrado (UPC) ja Cristiano José Monte Mendonça (ULisboa).

Tieteenalojen yhdistämistä tapaustutkimusten kautta

Research School keskittyi viiteen strategiseen teemaan: tekoäly, teollisuus 4.0, kestävät elektroniikkaratkaisut, sähkökemiallinen energian varastointi ja ydinvoimatekniikka. Osallistujat saivat nauttia asiantuntijoiden pitämistä luennoista ja puheenvuoroista. Eräänä iltana opiskelijat esittelivät tohtoritutkimuksiaan posterisessiossa. Tohtoriopiskelijat työskentelivät koko viikon ajan ryhmissä tapaustutkimusten parissa, keskittyen oman alansa teemoihin. Viikon lopussa kunkin tutkimusalan parhaat tapaustutkimukset palkittiin, ja voittajatiimeihin kuului useita Aallon tohtoriopiskelijoita. Yksi heistä oli Zhineng Fei, Aallon sähkötekniikan ja automaation laitoksen tohtorikoulutettava, joka oli osa tiimiä, joka palkittiin diplomilla erinomaisesta suorituksesta tapaustutkimustehtävässä ja pitchauksessa.

Tutustuminen Grenoblen innovaatioekosysteemiin 

Yksi päivä oli omistettu vierailuille Grenoblen elinvoimaisessa teknologia- ja tiedeyhteisössä. Osallistujat tutustuivat keskeisiin instituutioihin, kuten ILL:ään, CEA:han, Schneider Electriciin ja S.Mart-teknologia-alustaan, ja saivat käytännön näkemyksiä paikallisista innovaatioista ja teollisista kumppanuuksista.  

“Unite! Research School on poikkeuksellisen innovatiivinen tapahtuma, sillä ensimmäistä kertaa järjestimme kansainvälisen viikon, joka oli omistettu tutkimukselle ja joka toi yhteen opiskelijoita, tohtoriopiskelijoita ja Unite!-yliopistojen tiedekuntia,” kertoo Franz Bruckert, Unite!-toimintojen johtaja Grenoble-INP:ssä. 

Vahvoja verkostoja ja onnistumisten jakamista  

Viikko huipentui kokemusten jakamiseen, kun tohtoriopiskelijat ja tutkijat kertoivat akateemisista matkoistaan, haasteistaan ja onnistumisistaan. Tutkimusprojektien esittelytilaisuudessa opiskelijat saivat palautetta kollegoiltaan. 

”Kokemus oli erittäin hieno – sekoitus tieteenalan luentoja, tutkimukseen liittyviä poikkitieteellisiä taitoja, ryhmätyötä ja paljon verkostoitumista. Tapasin CEA:n ja Soitecin edustajia, jotka molemmat työskentelevät tutkimusaiheeseeni liittyvillä aloilla. Oli valaisevaa oppia heidän infrastruktuureistaan ja käynnissä olevista projekteistaan. Olen varma, että tulen vierailemaan Grenoblessa tutkimuksen merkeissä tulevaisuudessa,” kertoo Mohamed Radwan, tohtoriopiskelija Sähkötekniikan ja automaation laitokselta. 

Unite! Research School oli menestys, joka loi perustan vahvalle ja kestävälle eurooppalaisten tohtoritutkijoiden verkostolle edistäen yhteistyötä yli tieteenalojen ja rajojen.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Alumni Janette Malmström
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Janette Malmström: Liiketoimintastrategi luotsaa yrityksiä muutoksessa

Monitor Deloittella työskentelevällä Janette Malmströmilla on hallussa paitsi projektinjohtaminen myös vahva näkemyksen tuottaminen.
Uusi aiempaa herkempi infrapunasensori tuo hyötyjä moneen eri teknologiaan. Kuva: Aalto-yliopisto / Xiaolong Liu
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat kehittivät infrapunasensoreista aiempaa herkempiä

Uuden teknologian uskotaan olevan suoraan integroitavissa esimerkiksi itseohjautuviin autoihin.
Graphic for Aalto Creatives
Kampus, Yhteistyö Julkaistu:

Haku Aalto-yliopiston luovien alojen esihautomoon on auki: Aalto Creatives -ohjelma alkaa maaliskuussa 2025

Aalto Creatives -esihautomon ensimmäinen kierros alkaa maaliskuussa 2025. Hae mukaan nyt!
Ryhmä ihmisiä, joilla on opiskelijahaalarit, kävelemässä portaita alas tiilirakennuksen ja suuren puun vieressä.
Opinnot Julkaistu:

Aalto-yliopiston maisteriohjelmat herättävät kiinnostusta maailmanlaajuisesti

Maisteriohjelmat houkuttelivat maailmanlaajuisesti monipuolisen joukon hakijoita, jotka edustavat kaiken kaikkiaan 127 eri kansalaisuutta