Uutiset

Aalto-yliopisto edennyt viidessä vuodessa kohti tavoitteitaan

Hallitus hyväksyi toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen 27.3.2015.

Vuosi 2014 oli Aalto-yliopiston viides toimintavuosi. Yliopisto eteni strategiansa mukaisesti kohti tavoitettaan taloudellisen tilanteen haasteista huolimatta.

Viidessä vuodessa (2010–2014) kilpaillun tutkimusrahoituksen määrä (Suomen Akatemialta, EU:n puiteohjelmista ja Tekesin FiDiPro-ohjelmasta saatu rahoitus) on kasvanut 27 prosenttia. Kansainvälisten vertaisarvioitujen tieteellisten artikkeleiden määrä on kasvanut vuodesta 2010 vuoteen 2014 kaikkiaan 19 prosenttia. Kandidaatin ja maisterin tutkintojen koulutusohjelmat ovat käyneet läpi mittavat uudistukset.

Professorien urajärjestelmä toteuttaa strategiaa

Aalto-yliopiston tärkein strateginen investointi on professoreiden urajärjestelmä, tenure track. Urajärjestelmään avataan paikkoja tutkimuksen vahvuusalueille. Vuoden 2014 loppuun mennessä tenure track -urajärjestelmään oli avattu kaikkiaan 246 uutta paikkaa ja näistä 206 oli täytetty. Urapolun käyttöönotto on lisännyt myös merkittävästi akateemisen henkilöstön kansainvälisyyttä, täytetyistä paikoista 31 prosenttia oli kansainvälisiä rekrytointeja.

Tutkimuksen ja opetuksen edellytykset turvataan toimintaa tehostamalla

Aalto-yliopiston perustamisen yhteydessä sille annettiin kansallinen erityistehtävä tukea korkeatasoisen tutkimuksen ja opetuksen keinoin Suomen kilpailukykyä ja hyvinvointia. Vuonna 2014 yliopiston erityistehtävän rahoitusta leikattiin edelleen 10 miljoonaa euroa. Turvatakseen tutkimuksen ja opetuksen edellytykset yliopisto haki säästöjä tehostamalla tukipalveluita sekä tilankäyttöä. Palveluhenkilöstön määrä laski vuoden 2014 aikana 8 prosenttia ja tilankäyttö pieneni 4 prosenttia.

Tilinpäätös alijäämäinen

Yliopiston pro forma -tuloslaskelman mukainen alijäämä vuonna 2014 oli 11 miljoonaa euroa (vuonna 2013 2 miljoonaa euroa). Operatiivisen toiminnan tuotot vuonna 2014 olivat 389 (418) miljoonaa euroa, josta 266 (275) miljoonaa euroa oli valtion budjettirahoitusta. Operatiivisen toiminnan kokonaiskustannukset olivat 400 (420) miljoonaa euroa, josta henkilöstökulut olivat 64 prosenttia ja tilakulut 17 prosenttia.

Sijoitustoiminnan ylijäämä oli 39 (31) miljoonaa euroa ja varainhankinnan ylijäämä 5 (5) miljoonaa euroa. Aalto-yliopiston tilikauden nettoylijäämä oli siten 33 (33) miljoonaa euroa. Yliopiston taseen loppusumma kasvoi 1 075 miljoonasta eurosta 1 101 miljoonaan euroon.

Aalto-yliopistosta ja sen tytäryhtiöistä koostuvan Aalto-yliopistokonsernin tilikauden ylijäämä oli 36 (39) miljoonaa euroa. Konsernin taseen loppusumma tilikauden lopussa oli 1 405 (1 376) miljoonaa euroa.

Aalto-yliopiston hallitus hyväksyi vuoden 2014 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen kokouksessaan 27.3.2015.

Tiedotetta on editoitu 30.3.2015 klo 15.10. Korjattu kansainvälisten artikkeleiden määrän kasvu.

Lisätietoja:

Talousjohtaja Marianna Bom
Aalto-yliopisto
puh. 050 575 3762
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Kahvihuoneista kansalle – Aallon elämänlaajuisen oppimisen tarjonnan kehittämisessä tärkeää on keskustelu

Craig Carlson tunnistaa ja kehittää opetussisältöjä elämänlaajuisen oppimisen kohderyhmille, kuten työelämässä oleville aikuisoppijoille.
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Talent Boost -strategiaprojekti Aallossa 2021-2024

Tämä artikkeli tarkastelee Talent Boost -projektin saavutuksia.
Ryhmä ihmisiä seisoo luentosalissa pitäen todistuksia ja kukkakimppuja, etualalla on tuoleja.
Palkinnot ja tunnustukset, Yliopisto Julkaistu:

ELEC Award Ceremony and Christmas lunch 2024 -tilaisuudessa palkittiin esimerkillistä saavutuksista

Tiistaina 17. joulukuuta Sähkötekniikan korkeakoulu kokoontui juhlistamaan vuoden merkittävimpiä opetuksen, tutkimuksen ja vaikuttavuuden saavutuksia. Lue lisää palkituista ja saavutuksista.
red background, Satu Rekonen, Aalto University logo and text Uudistajat Satu Rekonen
Yliopisto Julkaistu:

Uudistajat-podcast pureutuu organisaatioiden uudistamiseen

Miltä uudistaminen eri työympäristöissä näyttää, mitä se käytännössä tarkoittaa ja mitä se vaatii meiltä ihmisiltä? Kuuntele!