Uutiset

Aalto-yliopisto ja Etla vauhdittavat 5G- ja 6G-mobiiliteknologian tutkimusta

Kauppakorkeakoulun CKIR-yksikkö ja Etla ovat käynnistäneet laajan Mobile is Global -tutkimushankkeen, jossa selvitetään geopolitiikan vaikutuksia Suomen 5G- ja 6G-ekosysteemiin. Business Finlandin rahoittama hanke avaa uusia mahdollisuuksia tulevaisuuden mobiiliviestintäverkkojen kehittämiselle ja käytölle.
Illustration of the Internet of Things
Kuvituskuva: Aalto-yliopisto

Viimeistään Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa aloitti globalisaation uuden, kansainvälisen voimapolitiikan ohjaaman aikakauden. Kehitys on omiaan heikentämään Suomen kaltaisten pienten maiden asemaa maailmantaloudessa – erityisesti sektoreilla, joiden toiminta perustuu globaaleihin arvoketjuihin ja joilla geopoliittiset intohimot ovat kuumimmillaan.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun CKIR-yksikön (Center for Knowledge and Innovation Research) ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan Mobile is Global -hanke tutkii 5G- ja 6G-mobiiliverkkojen kehittämistä, rakentamista ja käyttöä uudessa, geopoliittisten ja geotaloudellisten intressien värittämässä maailmassa. 

Mobiiliverkkojen tarjontaan liittyvät liiketoimintamahdollisuudet – ja erityisesti niiden kautta tulevat talous- ja muut yhteiskunnalliset hyödyt – ovat keskeinen osa Euroopan digitaalista tulevaisuutta. Ne ovat myös olennaisesti yhteydessä EU:n autonomia-, kasvu- ja turvallisuustavoitteisiin.

Hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Timo Ali-Vehmas on aiemmissa Nokia-rooleissaan ollut keskeisesti mukana 1G–4G mobiiliviestintäsukupolvien kehityksessä. Ali-Vehmas pohtii, miten aiempiin sukupolviin verrattuna 5G on nyt liiketoiminnan, sääntelyn ja teknologian näkökulmasta suuri epäjatkuvuus.

”Vaikka geopolitiikka vaikutti aiemmissakin sukupolvissa, niitä saatiin kehittää muut näkökulmat edellä. Epäjatkuvuudet ja erityisesti niiden yhteydet geopolitiikkaan ovat huonosti ymmärrettyjä ja juuri siksi pidän tätä hanketta merkittävänä Suomen ja Euroopan tulevaisuuden kannalta.”

Murroksessa myös mahdollisuuksia

Aallon ja Etlan yhteistutkimus tarjoaa julkisille ja yksityisille päätöksentekijöille arvokasta tietoa toimista, joilla mobiili-infrastruktuurin kehitystä ja käyttöönottoa voidaan vauhdittaa. Hanketta rahoittaa Business Finland. 

Tutkimushankkeen vastuullisena johtajana toimii tutkimusjohtaja Ilkka Lakaniemi. Hän johtaa Kauppakorkeakoulun CKIR-yksikköä, jonka tehtävänä on toimia sillanrakentajana tutkimusmaailman parhaan osaamisen sekä Suomen elinkeinoelämän ja yhteiskunnan tarpeiden välillä. Lakaniemen mukaan murroksissa piilee usein myös mahdollisuuksia. 

”Geopoliittinen murros globaalissa taloudessa nähdään usein vain uhkana. Oikein valmistautumalla ja käytettävissä olevien resurssien järkevällä suuntaamisella geopoliittinen murros on kuitenkin myös mahdollisuus. Nyt käynnistynyt CKIR-ETLA-yhteishanke tuo esille tätä käynnissä olevaa työtä ja mahdollisuuksien valikoimaa”, Ilkka Lakaniemi huomauttaa.

Mikä on Suomen pelikirja?

Tutkimuksen Etlassa tehtävää osuutta vetävä tutkimusjohtaja Heli Koski on aiemmin tutkinut muun muassa mobiiliteknologioiden standardisointia. 

”Etlan tutkimusosuudessa syvennymme muun muassa siihen, miten EU:n digisääntely ja innovaatiopolitiikka vaikuttavat 5G- ja 6G-teknologioiden kehitykseen Suomessa ja Euroopassa suhteessa Yhdysvaltoihin ja Kiinaan”, Koski kertoo. 

Mobile is global -tutkimus polkaistaan käyntiin tänään keskiviikkona 13. marraskuuta 2024, kun Etla ja Aalto-yliopisto järjestävät yhteisen kick-off-tapahtuman. Sen yhteydessä julkaistaan myös ensimmäinen englanninkielinen tutkimusraportti: 5G geotalouden aikakaudella – Mikä on Suomen pelikirja? Raportin valmistelua on koordinoinut Etlan tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen. 

”Tarjoamme viitekehyksen, jonka avulla on helpompi ajatella Suomen kansallisia etuja mobiiliverkkojen tapauksessa. Tällöin myös geopoliittisesti motivoituneiden sisäisten ja ulkoisten uhkien ajattelu tulee helpommaksi”, Rouvinen sanoo.

Rouvinen, Petri; Ali-Vehmas, Timo; Harakka, Timo; Hyvärinen, Nina; Koski, Heli; Kässi, Otto; Lakaniemi, Ilkka; Mäki, Denisa ja Thorén, Kent (13.11.2024). ”5G in the Era of Geoeconomics: Playbook for Finland?” (ETLA Report No 152). 

Raportti on ladattavissa Etlan verkkosivulta: 
https://pub.etla.fi/ETLA-Raportit-Reports-152.pdf

Tiedon ja innovaatioiden tutkimuskeskus CKIR

CKIR:n tutkimus keskittyy innovaatioekosysteemeihin, IT-palveluympäristöihin ja uuteen liiketoiminnan dynamiikkaan.

Lue lisää
Close-up of two students making notes to research articles that they are reading.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuva Thesis Day -tapahtumasta vuodelta 2024. Kuvassa näkyy työnantajien edustajia ja opiskelijoita, jotka etsivät lopputyöprojektia.
Yhteistyö Julkaistu:

Espoon kaupunki ja Aalto-yliopisto allekirjoittivat strategisen sopimuksen uudesta viisivuotisesta kumppanuuskaudesta

Yhteistyö sisältää panostuksia Otaniemeen, yritys- ja innovaatiotoimintaan sekä kansainvälisten osaajien juurtumiseen.

Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Talent Boost -strategiaprojekti Aallossa 2021-2024

Tämä artikkeli tarkastelee Talent Boost -projektin saavutuksia.
Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.
Three happy students. Photo: Unto Rautio
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston tutkimusyhteistyön vahvistamiseen

Rahoitetut hankkeet tukevat yliopistojen strategisen kumppanuuden tavoitetta edistää vaikuttavaa ja monitieteistä yhteistyötä.