Uutiset

Aalto-yliopisto ja Saab solmivat kymmenvuotisen yhteistyösopimuksen

Sopimus vahvistaa ja syventää yhteistyötä erityisesti pitkän aikavälin anturiteknologian tutkimuksessa.
Saab Partnership 2

Aalto-yliopisto ja yksi maailman johtavista kansainvälisistä puolustus- ja turvallisuusyhtiöstä, SAAB AB, ovat solmineet kymmenvuotisen yhteistyösopimuksen vahvistaakseen ja syventääkseen tutkimusyhteistyötään erityisesti pitkän aikavälin anturiteknologian tutkimuksessa. Aalto-yliopisto ja Saab ovat tehneet yhteistyötä jo pitkään, ja nyt solmittu sopimus vahvistaa sitä. Yhteistyön kokonaisarvo on noin 20 miljoonaa euroa kymmenen vuoden aikana.

Yliopiston ja huipputeknologiayrityksen tutkimusyhteistyö on vuorovaikutusta, jossa teollisuuden haasteet luovat uusia, mielenkiintoisia tutkimuskysymyksiä ja yliopiston tutkimustulokset uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Tulevaisuuden teknologioihin painottuvasta yhteistyöstä hyötyvät sekä molemmat osapuolet että yhteiskunta.

Saabin hallituksen puheenjohtaja Marcus Wallenberg ja Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri. Kuva: Mikko Raskinen

”Aallolle yhteistyö Saabin kanssa merkitsee alan tutkimuksen merkittävää vahvistamista ja tilaisuutta jakaa osaamista Saabin kanssa. Sopimuksen ansiosta Aalto-yliopisto pystyy laajentamaan ja syventämään alan tutkimustoimintaa, lisäämään monialaista yhteistyötä ja kouluttamaan uusia osaajia", sanoo Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri.

Saab on yksi maailman voimakkaimmin tuotekehitykseen panostavista yhtiöistä. Yritys sijoittaa 25 % liikevaihdostaan tutkimukseen ja tuotekehitykseen ja se tunnetaan teollisuudessa teknillisen kehityksen edelläkävijänä. Saabilla on pitkä kokemus tutkimusyhteistyöstä yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa, ja yhteistyö yrityksen kanssa painottuu tulevaisuuden teknologioihin. Saabin kehitystoiminta kohdistuu erityisesti radiotekniikkaan ja signaalinkäsittelyyn, jotka ovat Aalto-yliopiston tutkimuksen vahvuusaloja.

Tutkimusyhteistyö keskittyy kognitiivisten järjestelmien ja mikroaalto- ja anturiteknologioiden kehittämiseen sekä hydroakustiikkaan. Painopiste on pitkän aikavälin anturiteknologian tutkimuksessa. Kymmenvuotisen sopimusajan kuluessa tutkimusyhteistyöhön on odotettavissa myös uusia tutkimusaiheita. 

”Saab hakee yhteistyöstä Aalto-yliopiston kanssa antureiden ja viestintäjärjestelmien huipputason teknologista osaamista. Anturiteknologiamme on jo huipputasoa, mutta haluamme pysyä jatkuvasti kilpailun kärjessä ja odotamme yhteistyöltä uutta teknologiaa tuotekehityksemme tueksi. Laajasti katsottuna yhteistyömme vahvistaa suomalaista alan ekosysteemiä ja kansainvälistä näkyvyyttä", sanoo Saabin toimitusjohtaja Håkan Buskhe.   

Aalto ja Saab tutkivat myös tiloihin ja infrastruktuuriin liittyviä yhteistyömahdollisuuksia Aallon kampuksella. 

Aalto ja Saab ovat virallisia Suomi 100 -yhteistyökumppaneita.

Lisätietoja:

Teppo Heiskanen, kumppanuuksien ja yritysyhteistyön johtaja, Aalto-yliopisto
p. 050 363 3223, [email protected]

Saab Press Centre
p. +46 (0)734 180 018, [email protected]

Jan Lewenstam, Saabin viestintäpäällikkö Suomessa
p. 050 304 2627, [email protected]

Lue lisää:

Hanasaaressa saatiin laaja katsaus Saabin ja Aalto-yliopiston onnistuneeseen tutkimusyhteistyö- projektiin (9.10.2018)

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Talent Boost -strategiaprojekti Aallossa 2021-2024

Tämä artikkeli tarkastelee Talent Boost -projektin saavutuksia.
Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.
An artistic rendering of two chips on a circuit board, one is blue and the other is orange and light is emitting from their surf
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijoiden tavoitteena on korjata kvanttivirheet huoneenlämmön sijaan superkylmässä lämpötilassa

Kvanttitietokoneiden kehityksessä yksi suurimmista haasteista on se, että kvanttibitit eli kubitit ovat liian epätarkkoja. Tarvitaan siis tehokkaampaa kvanttivirheen korjausta, jotta kvanttitietokoneita voidaan tulevaisuudessa ottaa laajemmin käyttöön. Professori Mikko Möttösellä on kvanttikorjaukseen uudenlainen ratkaisuehdotus, ja sen kehittämiseksi hän on saanut kolmevuotisen apurahan Jane ja Aatos Erkon säätiöltä.
Three happy students. Photo: Unto Rautio
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston tutkimusyhteistyön vahvistamiseen

Rahoitetut hankkeet tukevat yliopistojen strategisen kumppanuuden tavoitetta edistää vaikuttavaa ja monitieteistä yhteistyötä.