Aalto-yliopisto ja VTT käynnistivät merkittävän innovaatioekosysteemin: Tavoitteena metsäteollisuuden arvon kaksinkertaistaminen
Tavoitteena on kehittää uusiutuvista raaka-aineista materiaaleja kestävän tulevaisuuden turvaamiseksi. Suomen Akatemia on myöntänyt hankkeen neljälle ensimmäiselle vuodelle 9,5 miljoonan euron lippulaivarahoituksen. Jatkorahoituksen saaminen seuraavalle neljän vuoden jaksolle perustuu välievaluointiin. Hankkeen kokonaisrahoitus on 24 miljoonaa euroa.
CERES-innovaatioekosysteemi luo ainutlaatuisen pohjan Suomen biotalouden uusille innovaatioille. Kasvipohjainen biomateriaali on tulevaisuuden muovi, mutta se voi tutkijoiden mukaan olla vielä jotain paljon enemmän. Ekosysteemin tehtävänä on kehittää uusia materiaaleja etenkin lignoselluloosasta ja metsäbiomassasta teollisen mittakaavan tuotantoon pakkauksiin, tekstiileihin ja suodattimiin sekä hyödynnettäviksi puolijohteissa, komposiiteissa ja energian varastoinnissa.
VTT:n skenaariotyön laskelmien mukaan suomalaisen metsä- ja peltobiomassan arvo voidaan kaksinkertaistaa vuoteen 2050 mennessä, kun se hyödynnetään korkean lisäarvon tuotteiden valmistukseen. Tämä kaikki on mahdollista tehdä ja samalla saavuttaa meille asetetut ilmastotavoitteet. Kyseessä on laskennallinen, kaikki teollisuus- ja päästösektorit huomioiva analyysi Suomen mahdollisuuksista biotaloudessa ja siirtymisessä vähähiiliseen talouteen.
Suomen kansallisen biotalousstrategian tavoitteena on luoda Suomeen 100 000 uutta työpaikkaa ja 40 miljardia euroa uutta liikevaihtoa vuoteen 2025 mennessä. CERESissä toteutettava tutkimus- ja kehitystoiminta tukee tätä tavoitetta ja auttaa yrityksiä tekemään uusia avauksia kansainvälisillä markkinoilla.
VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara ja Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä allekirjoittivat 23. elokuuta yhteistyösopimuksen CERES-ekosysteemin perustamiseksi. Molemmat toimijat korostavat sopimuksessa tahtoaan muodostaa yhteinen biomateriaalitutkimuksen ekosysteemi ja luoda onnistuneen yhteistyön pelisäännöt. Sopimuksen avulla pyritään myös tehostamaan hankkeessa syntyvien tulosten kaupallista hyödyntämistä.
CERES toimii virtuaalisena osaamiskeskuksena. Se kehittää uusia menetelmiä biomassojen prosessointiin sekä niihin perustuvia materiaaliratkaisuja ja tarjoaa yrityksille pitkäjänteistä, kansainvälisen huipputason tutkimus- ja kehitystyötä.
- Julkaistu:
- Päivitetty: