Aalto-yliopisto on yksi Ioncell Oy:n perustajaosakkaista. Yhtiö kaupallistaa Aallossa kehitettyä Ioncell®-teknologiaa, jonka avulla puusta ja selluloosapitoisesta tekstiilijätteestä voidaan tuottaa ekologisesti kestävällä tavalla korkealaatuista tekstiilikuitua esimerkiksi vaatteisiin, kodintuotteisiin ja kuitukankaisiin. Yhtiön toimitusjohtaja ja pääosakas on KTM Antti Rönkkö, joka siirtyy tehtävään Nanso Group Oy:n toimitusjohtajan paikalta 11.07.2022.
”Maailma tarvitsee täysin uudenlaisia ratkaisuja vastaamaan tekstiiliteollisuuden vakaviin kestävyyshaasteisiin. Ioncell®-kuidun kilpailuedut ovat sen ekologinen tuotantoprosessi, korkea laatu ja kierrätettävyys. Uskon, että yhtiöllä on lupaava tulevaisuus kansainvälisillä markkinoilla”, sanoo Rönkkö.
Yhtiön kolmas perustajaosakas on professori Herbert Sixta, joka on kehittänyt teknologiaa Aalto-yliopistossa. Hän jatkaa teknologian kehittämistä yhtiössä.
”Olemme jo todistaneet Ioncell®-teknologian toimivuuden pienemmässä mittakaavassa. Seuraavaksi kehitämme kuidun valmistusprosessia kohti teollista tuotantoa”, Sixta sanoo.
Rönkkö arvioi, että Ioncell®-teknologia on valmis kaupalliseen valmistukseen noin 5-10 vuoden kuluttua.
Tutkimuslähtöisen yritystoiminnan vauhdittaminen on Aallolle tärkeä tehtävä.
”Aallon piirissä syntyy vuosittain lähes 100 yritystä, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun lähdemme yrityksen perustajaosakkaaksi. Haluamme olla saattamassa alkuun liiketoimintaa, joka edistää kestävää kehitystä globaalisti vaikuttavalla tavalla”, sanoo innovaatioista vastaava vararehtori Janne Laine Aalto-yliopistosta.
“Aiomme olla jatkossakin mukana perustamassa yrityksiä, joiden tavoitteena on kaupallistaa Aallossa tehdystä tutkimuksesta syntyneitä lupaavia innovaatioita”, hän sanoo.
200 miljardin euron markkinat
Maailmassa tuotetaan tekstiilikuitua runsaat 100 miljoonaa tonnia vuodessa. Markkinan arvo on noin 200 miljardia euroa, ja se koostuu lukuisista erilaisista tekstiilikuiduista, joita käytetään eri tarkoituksiin.
Samalla kun tekstiilikuitujen kysyntä maailmassa kasvaa voimakkaasti, puuvillan viljelyala supistuu ja tieto öljypohjaisten tekokuitujen ympäristöhaitoista, kuten mikromuoveista, lisääntyy. Yhtiön perustajat ovat vakuuttuneita, että Ioncell®-teknologia tarjoaa ratkaisuja tekstiiliteollisuuden kestävyyshaasteeseen. Kuidun valmistuksessa käytetään kierrätettäviä, ympäristölle ja ihmiselle turvallisia ionisia nesteitä, joiden kehittämisessä Helsingin yliopiston professori Ilkka Kilpeläisellä on ollut merkittävä rooli.
Ioncell®-teknologia on saanut myös kansainvälistä huomiota. Viimeisimpänä tunnustuksena Kilpeläiselle ja Sixtalle on myönnetty vuoden 2022 Marcus Wallenberg -palkinto.
Lujaa ja helposti kierrätettävää kuitua
Ioncell®-kuitu on lujaa, tuntuu iholla miellyttävältä ja se voidaan kierrättää. Aallossa tehdyissä kokeissa kuidun tekniset ominaisuudet ovat osoittautuneet paremmiksi kuin puuvillalla ja nykyisillä muuntokuiduilla.
Puusta tehty tekstiilikuitu myös sitoo puuhun varastoituneen hiilen itseensä koko kuidun käyttöiän ajan, joka kierrätysmahdollisuuden ansiosta voi olla hyvinkin pitkä. Ioncell® on selluloosapohjainen kuitu, joka on biohajoava, eikä siitä irtoa mikromuoveja, toisin kuin öljypohjaisista kuiduista.
Kuidun valmistusprosessia on kehitetty pilottilinjastolla Aallon tiloissa Otaniemessä. Ioncell Oy jatkaa teknologian kehittämistä Otaniemessä. Yhtiön tavoitteena on rakentaa oma koetuotantolaitos kahden vuoden kuluessa.