Uutiset

Aalto-yliopisto Töölön julkisen taiteen teokset peilaavat rakennuksen materiaaleja

Sakari Kannoston ja Kristina Riskan upeat teokset sijoittuvat rakennuksen aulaan ja portaikkoon.
Riskan patsaat Aalto-yliopisto Töölön ala-aulassa.
Kristina Riskan teos vastaanottaa rakennukseen tulijat.
Kannoston Kiertää-teos Aalto-yliopisto Töölön portaikossa.
Sakari Kannoston korumainen Kiertää on valmistettu messingistä ja kierrätyslasista.

Runeberginkadulla Helsingissä sijaitseva Aalto-yliopisto Töölö -rakennus on saanut kaksi uutta julkisen taiteen teosta. Rakennus valmistui laajasta peruskorjauksesta tämän vuoden alussa ja se oli neljäs Aalto-yliopiston rakennusprojekti, jossa noin prosentti projektin määrärahasta kohdennetaan taidehankintoihin.

Taiteilija Sakari Kannoston herkkä Kiertää-teos sijaitsee Aalto-yliopisto Töölön portaikossa. Teos voitti vuonna 2020 järjestetyn kutsukilpailun rakennukseen sijoitettavasta taiteesta. ”Kiertää” kuvaa yhteisöllisyyttä, kasvua, kunnianhimoa, rohkeutta, voittamista, vastuuta sekä uuden ja tulevan odottamista. Hiotusta messinkiputkesta ja kierrätyslasista valmistettu teos toimii portaikossa tilataideteoksena, joka kuvaa metsävaahteran siemenoksaa. 

Taiteilija Kristina Riskan vaikuttavat teokset ”inevitableprogress I & II” ottavat sisääntulijat vastaan rakennuksen ala-aulassa. Keraamisetteokset koostuvat kahdesta ihmisen kokoisesta ontosta keramiikkaveistoksesta ja kuvaa ihmisenä olemisen rajoitteita ja mahdollisuuksia. Teosten musta ja rosoinen pinta ja messinkinen jalusta luovat vahvan kontrastin rakennuksen sisustukseen.

Molemmat teokset reagoivat tilaan ja peilaavat rakennuksen monia yksityiskohtia ja materiaaleja. Ne ikään kuin antavat ehdotuksia tulevaisuudelle. Aalto-yliopisto Töölön julkisen taiteen konseptina on radikaali luovuus ja tavoitteena on luoda kontrastia historialliselle rakennukselle ja sen visuaalisesti vaikuttavalle sisustukselle.

Vuonna 1950 valmistuneen arvorakennuksen ovat suunnitelleet arkkitehdit Hugo Harmia ja Woldemar Baeckman. Rakennuksen pääkäyttäjä on vuoden 2021 alusta Aalto University Executive Education Oy(Aalto EE), joka tarjoaa kansainvälisesti liikkeenjohdon valmennus- ja kehittämispalveluita.

Kannoston ja Riskan julkisen taiteen teosten lisäksi Aalto-yliopisto Töölö -rakennuksessa on mittava Aalto University Executive Educationin taidekokoelma, joka sisältää noin 300 modernin taiteen teosta.

Aalto-yliopiston julkisen taiteen visio on tuoda esille ja esittää kysymyksiä siitä, mitä yliopisto on, mitä teemme osana yhteiskuntaa ja mikä on julkisen käsite. Julkinen taide on paikkakohtaista ja liittyy yliopiston sekä sen tieteenalojen moninaisuuteen. Julkiset taideteokset heijastavat tätä monimuotoisuutta eri taiteen muodoilla, materiaaleilla, tekniikoilla ja perinteillä. 

Kuvat: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen.

Lisätietoja 
Outi Turpeinen, taidekoordinaattori   
Aalto-yliopisto  
[email protected], puh. 050 431 4194

Lue lisää: 

Aalto-yliopisto Töölön taidekilpailu etsii radikaalin luovia teoksia (Aalto.fi 2.3.2020)
Radikaali sadasosa (Aalto University Magazine 21/2018)

Julkinen taide Aalto-yliopistossa
Sakari Kannoston verkkosivu
Kristina Riskan verkkosivu
Aalto University Executive Education

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

No entry sign over workshop image
Kampus Julkaistu:

Arts infran poikkeusaukioloajat

Poikkeusaukioloajat Arts infran työpajoilla ilmoitetaan tällä sivulla.
Ilmakuva laiturista, jossa kelluva sauna, pieni vene laiturilla ja kaislikkoinen ranta puineen.
Kampus Julkaistu:

Otaniemeen rakennetaan talkoovoimin yhteisösauna, joka kelluu tuulivoimalan siivillä

Aaltolaisten perustama Reverlast rakentaa vanhojen tuulivoimaloiden siivistä kovatkin meriolosuhteet kestäviä kelluvia rakenteita.
ACREn tilakatalogin verkkopalvelu puhelimessa
Kampus Julkaistu:

Vuokraa kokoustila Aalto-yliopistokampukselta vain muutamalla klikkauksella – järjestä kokous, työpaja tai tapahtuma Otaniemessä

Aalto-yliopistokiinteistöt Oy (ACRE) on avannut uuden verkkopalvelun helpottamaan Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella sijaitsevien kokous- ja tapahtumatilojen vuokraamista.
Kampuksen uudet ulkokalusteet
Kampus, Opinnot Julkaistu:

Äänestä parasta ideaa! Miten käytämme 14 000 euroa edistääksemme opiskelijoiden hyvinvointia?

Syksyllä 2024 opiskelijat saivat ideoida, miten yliopiston tulisi käyttää 14 000 euroa opiskelijoiden hyvinvoinnin parantamiseen kampuksella. Nyt on aika äänestää parasta ideaa toteutettavaksi kevään 2025 aikana.