Robottia ohjaa ohjelmisto nimeltä InVesalius, ja sitä ovat olleet kehittämässä Aallon tutkijat Victor Hugo Souza, Ana Soto de la Cruz ja Renan Matsuda. Sähkömagneettinen mallinnus on toteutettu vanhemman yliopistonlehtorin Matti Stenroosin kehittämän laskentaohjelmiston avulla. Ryhmän tutkijat ovat tehneet pitkäjänteistä yhteistyötä myös Sao Paolon yliopiston professori Oswaldo Baffan ja brasililaisen Renato Archerin informaatioteknologian keskuksen kanssa.
”Ohjelmiston on pitänyt oppia tunnistamaan potilaan pään asento ja ohjaamaan stimulaattori kohteeseen hyödyntäen aivojen anatomiaa. Viiden kelan laite kattaa 30 millimetriä leveän alueen, ja robotin avulla voimme kattaa laajemman alueen automaattisesti. Sen lisäksi keskitymme kasvattamaan kelojen määrää ja samalla luomaan täysin uudenlaisia hoitomahdollisuuksia”, Hugo Souza kertoo.
“Hoidon mukauttaminen aivosta saatavan palautteen perusteella mahdollistaa todella tarkasti kullekin potilaalle yksilöllistetyn hoidon. Samalla voidaan seurata potilaan kehittymistä”, Kičić sanoo.
Aallosta hankkeessa on mukana kymmeniä eri alueisiin erikoistuneita tutkijoita. Esimerkiksi Olli-Pekka Kahilakoski ja Heikki Sinisalo tekevätlaitteen ohjelmiston ja elektroniikan yleistä kehitystyötä ja Ida Granö, Matilda Makkonen, Hanna Pankka, Tuomas Mutanen ja Pantelis Lioumis kehittävät reaaliaikaista aivosähkökäyrän (EEG) mittaamista, jotta voidaan nykyistä tehokkaammin päättää missä ja miten stimuloida aivoja.
”Aino Niemisen väitöskirjassa tutkittiin ensimmäistä kertaa magneettistimulaation ohjausta algoritmien avulla. Siinä onnistuttiin ensimmäistä kertaa löytämään aivoista lihasvasteen antava paikka alle minuutissa, kun siihen on tähän mennyt yli kymmenen minuuttia. Ajan säästyminen on tärkeää, koska sairaalalaboratorion tuntikustannukset ovat todella korkeat”, Ilmoniemi kertoo.
Lihasvasteen avulla tutkijat etsivät potilaalle yksilöllisesti sopivan pulssin voimakkuuden. Tutkijat ovat parhaillaan selvittämässä, miten näitä algoritmeja voidaan hyödyntää robotin ohjaamisessa.
ConnectToBrain-laboratorio Aalto-yliopiston neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitoksella on yksi maailman kehittyneimmistä aivostimulaatiotutkimukseen keskittyvistä infrastruktuureista. Monipaikkainen TMS-teknologia on 18. marraskuuta mukana Aallon Slush-osastolla, jossa teknologiasta ja sen mahdollisuuksista kertovat Dubravko Kičić ja Victor Souza.