Ajassa elävällä Helsinki Schoolilla laaja näyttely Lyypekissä
Fresh Breeze From the North! Images of Nature (Tuoreita tuulia pohjoisesta! Kuvia luonnosta) -näyttely Kunsthalle St Annenissa Lyypekissä, Saksassa, on Helsinki Schoolin suurin näyttely vuosiin. Nähtävillä on yli 100 valokuvan muodostama laaja kattaus valokuvataidetta pitkältä ajalliselta jatkumolta. Näyttelyn teemana on luonto, jota tarkastellaan käsitteellisestä näkökulmasta.
Näyttely tuo yhteen kaksitoista Helsinki Schoolin taiteilijaa, joiden teokset käsittelevät luontoa ja maisemaa: Elina Brotherus, Joakim Eskildsen, Ilkka Halso, Tiina Itkonen, Jaakko Kahilaniemi, Sanna Kannisto, Anni Leppälä, Susanna Majuri, Jorma Puranen, Riitta Päiväläinen, Mikko Rikala ja Santeri Tuori.
Kaikissa teoksissa on nähtävissä tietoisuus luonnon ja kulttuurin välisestä yhteydestä sekä intuitiivinen tilan tunne. Elina Brotherus ja Santeri Tuori pitäytyvät tutussa maisemamaalauksen ilmaisussa, kun taas Tiina Itkonen ja Jorma Puranen näyttävät loihtivan esiin tunnelman, joka sijaitsee jossakin oudon ja täydellisen välimaastossa. Riitta Päiväläisen ja Anni Leppälän töissä luonto näyttäytyy piilopaikkana, johon lopulta kaikki palaamme.
Näyttelykokonaisuus tutkii, kuinka jokainen taiteilija käyttää luontoa ja maisemaa välineenä ilmentää omaa sielunmaisemaansa sekä vangita niitä monimutkaisia tunteita ja ominaisuuksia, jotka vaikuttavat siihen miten luonto meille kullekin ilmenee.
"Näyttely on todella hyvä osoitus Helsinki School -ohjelman vahvuudesta: se pystyy tuomaan yhteen taiteilijoita jopa viiden sukupolven ajalta ja samalla kuitenkin luomaan jotain näin vahvaa ja yhtenäistä", toteaa taiteilija Santeri Tuori.
Kokonaisuuden ovat kuratoineet ja tuottaneet tohtori Antje-Britt Mählmann ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Timothy Persons. Näyttely on toteutettu yhdessä Aalto-yliopiston kanssa ja se on avoinna 26. huhtikuuta asti.
Timothy PersonsHelsinki School on yksi maailman ainutlaatuisimmista valokuvauksen ohjelmista."
Historia taltioidaan digitaalisesti
“Lyypekki on yksi Saksan kulttuurin ja kaunokirjallisuuden kehdoista - sieltä on tullut kolme Nobel-palkinnon saanutta kirjailijaa - ja siten oikea paikka juhlistaa menestyvää Helsinki Schoolia. Tämä on myös loistava tilaisuus kertoa, että käynnistämme Helsinki Schoolin historian digitalisoinnin voidaksemme säilyttää sen tulevia sukupolvia varten”, kertoo Timothy Persons.
Taltiointihankkeen tarkoituksena on luoda avoin koulutusalusta, jonka avulla muut akateemiset toimijat voivat hyödyntää ohjelman oppeja ja lähestymistapaa omassa koulutuksessaan.
"Tavoitteenamme ei ole vain ylläpitää nykytilaa, vaan ohjata keskustelua siihen, miten valokuvausprosessia voidaan käyttää luovaan tulevaisuuden havainnointiin sekä huomioida Helsinki Schoolin asema yhtenä maailman ainutlaatuisimmista ohjelmista", Persons jatkaa.
Pitkäkestoista hanketta on tukenut Maire Gullichsenin ja Carl Gustaf Ehrnroothin säätiö yhdessä Emmy Network -säätiön kanssa.
Uusi pohjoismainen lähestymistapa
Helsinki School on enemmän kuin vain joukko valokuvaajia Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta: se on malli uudelle koulutukselliselle lähestymistavalle sekä yhteisen ajattelun ja yhteistyön väline.
Vaikka Helsinki Schoolin tyylilliset ja temaattiset lähestymistavat eivät ole homogeenisia, on olemassa sukupolvia yhdistävä säie siinä käsitteellisessä tavassa, miten ohjelman taiteilijat hahmottavat asioita ja esittävät ideoitaan.
Yli viiden taiteilijasukupolven ja yli 160 kansainvälisten kustantajien kanssa toteutetun julkaisun myötä (Hatje Cantz, Steidl, Aperture ja Kehrer) Helsinki School on kehittynyt yhdeksi pitkäkestoisimmista valokuvausohjelmista.
Helsinki Schoolin näyttely Fresh Breeze From the North! Images of Nature Kunsthalle St Annenissa, Lyypekissä 26.1.-26.4.
Näyttelyn yhteydessä on julkaistu Helsinki School - The Nature of Being, nide 6 (Hatje Cantz).
Lue lisää:
Helsinki School vie valokuvaajia menestyksekkäästi maailmalle