Uutiset

Alumni Atte Hujanen: Olen ollut yrittäjä koko elämäni

”Jotta voit menestyä yrittäjänä ja nauttia siitä, sinun tulee nauttia ennalta-arvaamattomista tilanteista, niihin reagoimisesta ja niiden selättämisestä. Jos ajatus sellaisesta arjesta päivä toisensa jälkeen saa hymyn kasvoillesi, niin yrittäjyys saattaa olla sinua varten.”, pohtii karaoken suoratoistopalvelu Singan perustaja ja alumnimme Atte Hujanen.
Atte Hujanen.
Kauppakorkeakoulun alumni Atte Hujanen Singa-tiiminsä kanssa 2021.

Kuka olet? Mitä opiskelit Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa ja muualla ja milloin valmistuit?

Olen Atte Hujanen, KTM vuosimallia 2016. Aloitin yliopisto-opinnot vuonna 2006 Lappeenrannan teknillisen yliopiston kauppatieteiden kandidaattiohjelmassa. Tiesin jo opintojeni alussa, että vaihtelun vuoksi ja kokemusta kartuttaakseni haluan tehdä maisteriopintoni jossakin toisessa yliopistossa joko ulkomailla tai kotimaassa. Niinpä vuonna 2010 päädyin Aalto-yliopistoon yrittäjyyden maisteriohjelmaan. 

Ennen Aaltoon siirtymistä opiskelin kahden vuoden ajan Metropoliassa kulttuurituottaja -linjalla kerryttääkseni ammatillisista osaamista, mutta lopulta Aallossa opiskelun vetovoima vei mennessään ennen kulttuurituottajaksi valmistumista.

Atte Hujanen Slushissa.
Atte Hujanen Slushissa.

Miksi halusit opiskella yrittäjyyden maisteriohjelmassa (Entrepreneurship and Innovation Management)? Minkälainen opiskelukokemuksesi oli?

Olen ollut koko elämäni yrittäjä, enkä ole tehnyt päivääkään palkkatöitä sellaiselle yhtiölle, jossa en olisi itse ollut osakkaana. Niinpä minun oli varsin luontevaa siirtyä LUT:in johtaminen ja organisaatiot -pääaineopintojen jälkeen lähemmäksi soveltavaa rajapintaa, ja olihan aihealuekin minulle jo ennestään tuttu. 

Vuonna 2010 Aalto-yliopiston yrittäjyyden maisteriohjelma vielä etsi paikkaansa ja haki muotoaan Aallon sisällä. Maisteriohjelma oli kooltaan pieni, ja opetus järjestettiin omissa tiloissaan Helsingissä Mechelininkadun varressa toimineessa aikuiskoulutuskeskuksessa. Ohjelmalla ei juurikaan ollut kosketuspintaa Kauppakorkeakoulun silloisessa Töölön päärakennuksessa tai muissa Aallon Otaniemen rakennuksissa tapahtuvaan opetukseen tai opiskelijaporukoihin – kyseessä oli siis jokseenkin yrittäjälähtöinen maisteriohjelma. 

Opiskelu oli kuitenkin mukavaa, tosin silloisen ohjelmajohdon valinnan mukaisesti hyvin teoriapainotteista. Olin jo kandivaiheessa tutustunut sivuaineen kautta yrittäjyyden teoriaan. Maisteriohjelman kursseilla huomasin usein löytäväni itseni eri koulukunnasta luennoitsijoiden kanssa, mikä johti Hollywood-elokuvien stereotyyppistä yliopistomielikuvaa mukaileviin keskusteluihin tieteen ja tutkimuksen syvimmästä luonteesta. En tiedä mitä opin, mutta ainakin opinnot ovat olleet ikimuistoisia!

Millainen urapolkusi on ollut? Mitkä ovat olleet sinulle urasi kohokohtia?

Urapolkuni alkoi omalla kohdallani jo kauan ennen opintoja, mikä on itsessään merkittävä syy siihen, miksi aloitin opiskeluni vuonna 2006 ja palautin graduni vuonna 2016. Silti en tekisi mitään toisin. Oman yrityksen pyörittäminen ja soveltavan kokemuksen kartuttaminen jo ennen opintoja tai opintojen aikana on mielestäni ehdottomasti paras tapa oppia. Silloin oppiminen ei ole vain ulkoa opettelua tai lukemista. 

Vuonna 2011, kun olin juuri aloittanut opiskelut Aallossa, olin mukana perustamassa Slush -tapahtumaa ja aloitin myös sen vastaavana tuottajana. Viimeisen kerran olin järjestämässä Slushia tapahtuman toisena vetovastuullisena henkilönä vuonna 2014, ja heti sen jälkeen aloitin täysipäiväiset työt uuden yhtiöni toimitusjohtajana. Siitä asti olen ollut Singan toimitusjohtaja. 

Suomessa on yksi maailman laadukkaimmista opiskelijayrittäjyysyhteisöistä, joten käyttäkää sitä hyödyksenne!

Atte Hujanen, karaoken suoratoistopalvelu Singan toimitusjohtaja ja Kauppakorkeakoulun alumni

Miten opiskelu Aallossa auttoi sinua yrittäjyydessä ja työelämässä yleisesti?

Yrittäjyyden maisteriohjelman hyvinkin teoreettinen kulma yrittäjyyteen ei suoraan tarjonnut eväitä käytännön yrittäjätaipaleeseen, mutta ohjelmassa opiskelu eittämättä haastoi ajattelemaan kriittisesti ja opettelemaan oppimaan nopeasti sekä monipuolisesti. Oman ajattelun haastaminen ja kehittäminen sekä sen heikkouksien löytäminen ovat ehdottomasti minkä tahansa yliopisto-opintojen varmin arvo jokaiselle opiskelutaivalta harkitsevalle. Yrittäjä ei välttämättä tutkinnolla mitään tee, mutta kun yrittäjä on tutkinnon suorittanut, niin yrittäminenkin on huomattavasti helpompaa.

Olet Singa-nimisen yrityksen perustaja toimitusjohtaja. Kertoisitko vähän lisää Singasta ja siitä, miten päädyit perustamaan sen? Minkälaista työsi on?

Singa on karaoken suoratoistopalvelu ammattilaisille ja kotikäyttäjille – hieman kuin Netflix, mutta karaokelle. Tunsin toimialan entuudestaan ja olin tavannut vuosien varrella kaikki karaokealan isoimmat yritykset kaikilta maailman mantereilta. Alun hämmennys toimialan analogisuudesta kääntyi vuosien myötä syy-seuraussuhteiden ymmärrykseksi. Toimiala oli analoginen, koska se oli osaltaan hyvää bisnestä – muutos olisi ollut kallista sekä riskipitoista, ja kaiken lisäksi yhtiöiden johtajat eivät olleet erityisen diginatiiveja. Näin tilaisuuden mullistaa toimialan, jonka tunsin ja päätin kokeilla olinko oikeassa.

Singa on kansainvälinen ohjelmistoyritys siinä missä muutkin, eli toisin sanoen toimitusjohtajana työni on varmistaa, että yhtiöllä on parhaat mahdolliset työntekijät tekemässä työtä tavalla, joka mahdollistaa heille parhaan mahdollisen työn tekemisen – kaikki muu on vähemmän tärkeää. Tämän mahdollistamiseksi päiväni täyttyvät yhtiön rahoituksesta huolehtimisesta, kumppaneiden kanssa neuvottelusta ja tuote- sekä strategiatyöhön osallistumisesta.

Mitä ovat mielestäsi yrittäjän tärkeitä ominaisuuksia? Entäpä minkälaisia haasteita yrittäjyydessä kohtaa?

Yrittäjyys on ennalta-arvaamatonta eikä sitä voi mielestäni mitenkään muuten määritellä. Kaikki yrittäjyys ei ole stressaavaa, ei riskipitoista eikä jännittävää, mutta yleensä kaikki yrittäjyys on tavalla tai toisella erilaista kuin luulit sen olevan. Jotta voit menestyä yrittäjänä ja nauttia siitä, sinun tulee nauttia ennalta-arvaamattomista tilanteista, niihin reagoimisesta ja niiden selättämisestä. Jos ajatus sellaisesta arjesta päivä toisensa jälkeen saa hymyn kasvoillesi, niin yrittäjyys saattaa olla sinua varten.

Muita vinkkejä yrittäjyydestä kiinnostuneille Aallon ja Kauppiksen opiskelijoille?

Vinkkini on, että hakeutukaa Aaltoes:n (Aalto Entrepreneurship Society) tapahtumiin sekä toimintaan mukaan. Olkaa aktiivisia ja etsikää mahdollisuuksia kokea ja oppia uutta. Suomessa on yksi maailman laadukkaimmista opiskelijayrittäjyysyhteisöistä, joten käyttäkää sitä hyödyksenne!

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Lisää ennalta-arvaamattomuutta, sillä silloin tiedän olevani vielä liikkeessä.

Tutustu Aten urapolkuun tarkemmin LinkedInissä!

Kauppakorkeakoulun alumnitarinoita

Täältä löydät Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumnitarinoita. Tarinoista löydät esimerkkejä koulumme alumnien urapoluista. Alumnitarinat on jaoteltu pääaineen mukaan. Uusimmat julkaisut ovat pääaineryhmissä ensimmäisinä.

Aaltoy-yliopisto / Unto Rautio

Yrittäjyys ja innovaatiot

Aalto-yliopiston yrittäjyys- ja innovaatioekosysteemissä syntyy kannattavaa liiketoimintaa.

Aallon osasto Slusissa 2023

Aalto Entrepreneurship Society (ulkoinen linkki)

Euroopan suurin ja aktiivisin opiskelijavetoinen yrittäjyysyhteisö.

Aaltoes

Aalto-yliopisto ja kasvuyritystapahtuma Slush

Aalto-yliopistolla ja Slushilla on pitkä historia yhdessä – ovathan startup- ja teknologiatapahtuma Slushin juuret syvällä Aallon ekosysteemissä.

Slushin ja Aallon yhteistyöbanneeri
Kauppakorkeakoulun alumneille
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Opiskelijoita kampuksella. Kuva: Henri Vogt
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhä harvempi yliopisto-opiskelija jää kotiseudulleen Suomen suurimmissa kaupungeissa – uusi selvitys näyttää kaupunkikohtaiset erot

Aalto-yliopiston kaupunkitaloustieteen tutkimusryhmä AlueAvain on tarkastellut Tilastokeskuksen yksilötason rekisteriaineistojen avulla yliopisto-opiskelijoiden muuttoliikkeitä Suomen suurimmissa kaupungeissa viimeisten 20 vuoden aikana. Tarkastelussa vertailtiin erikseen pääkaupunkiseudun kuntia sekä Tamperetta, Turkua ja Oulua.
Valkoinen sähköauto latauksessa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijoiden kehittämä menetelmä mullistaa sähköautojen akkujen kierrätyksen

Uuden teknologian avulla käytetyt litiumakut voidaan kierrättää turvallisesti ja ympäristöystävällisesti ja esimerkiksi litiumin talteenottoaste voidaan nostaa muutamista prosenteista jopa yli 70 prosenttiin.
Tarun Sharma
Nimitykset Julkaistu:

Tarun Sharma johtavaksi työelämäasiantuntijaksi tuotantotalouden laitokselle

Tarun Sharma, Nokia Venturesin Partner & COO, tuli alun perin Suomeen vahingossa puoleksi vuodeksi mutta päätti jäädä. Nyt hän aloittaa yritysten riskisijoittamiseen ja yrittämiseen keskittyvänä johtavana työelämäasiantuntijana tuotantotalouden laitoksella.
Ylhäältä kuvattu meriaalto ja '5th edition Ulisses' teksti.
Opinnot Julkaistu:

Muoviton meri -kesäkurssi Lissabonissa, hae mukaan 15. joulukuuta mennessä

Kurssi toteutetaan verkossa tammikuusta huhtikuuhun 2025 ja lähiopetuksena Lissabonissa heinäkuussa 2025.