Uutiset

Alumni Emilia Perttu: "Uskalsin seurata unelmiani ja nähdä vaivaa sen eteen, mikä minua kiinnosti"

Alumnimme Emilia Perttu on aina tiennyt haluavansa työskennellä teknologian ja innovaatioiden parissa, ja lähtikin opintojen kautta etsimään omannäköistään urapolkua. Lopulta vaivannäkö palkittiin ja nykyisin hän työskentelee johtavana UI/UX-suunnittelijana hybriditoimisto Nitrossa.
Alumna Emilia Perttu
Kauppakorkeakoulun alumni Emilia Perttu.

Kuka olet? Mitä opiskelit Kauppiksessa ja milloin valmistuit?

Olen Emilia Perttu ja opiskelin kandissa tieto- ja palvelujohtamista (ISM) ja maisterissa poikkitieteellisessä International Design Business Management -ohjelmassa. Valmistuin kesällä 2020.

Minkälaisesta työstä haaveilit nuorempana? 

Yläasteella ja lukiossa haaveilin aina poikkitieteellisestä urasta – sellaisesta, jossa minun ei tarvinnut valita tiettyä osaamisaluetta. Minulla on aina ollut lukuisia kiinnostuksen kohteita, mutta tiesin kuitenkin, että halusin työskennellä jollain tavalla teknologian ja innovaatioiden parissa. Olen aina ollut suuri haaveilija ja uskonut, että vain taivas on unelmieni rajana. Yksi haaveammattini pienenä oli keksijä – minulla oli vihko, johon piirsin ja kirjoitin erilaisia ideoita ja tarinoita tulevaisuuden keksinnöistä!

IDBM oli ehdottomasti mullistava kokemus urallani ja elämässä, ja haluaisinkin ylistää ohjelmaa maasta taivaisiin!

Alumni Emilia Perttu
Emilia Perttu in KUJ
Emilia Perttu KUJ:ssa

Minkälaista opiskelu oli Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa? Minkälaista opiskelijaelämää vietit?

Kandivaiheessa opiskelu oli hyvin itsenäistä, mikä mahdollisti joustavan arjen. Toisaalta se oli samalla myös haastavaa, jos ei ollut opiskeluryhmää, kenen kanssa keskustella kurssin aiheista. Maisterivaiheessa IDBM-ohjelmassa opintoni muuttuivat täysin ryhmäpainotteiseksi, mistä nautin kovasti. Meille muodostui tiivis luokan ryhmähenki, jota olin kaivannut kandiopinnoissa, jossa ryhmäkoot ovat helposti suuria. Nautin myös IDBM:n poikkitieteellisyydestä – ohjelman sisältö istui juuri siihen, mistä olin haaveillut.

Nautin kovasti opiskelijaelämästä. Olin ensimmäisestä vuodesta lähtien monipuolisesti mukana kaikenlaisessa toiminnassa, niin bileiden järjestämisestä ja julisteiden taitosta aina speksin tanssijaksi ja tutoriksi. Opiskelijaelämä antoi ja kasvatti paljon, ja oli ehdottomasti tärkeä osa opiskelukokemusta. 

Miten opiskelu Aallossa valmisti sinua työelämään?

Opintoni opettivat minua ensisijaisesti oppimaan, tutkimaan ja ajattelemaan. Opin hallitsemaan suuria tietomassoja ja tarkastelemaan itseäni ja ympäröivää maailmaa kriittisesti. Opin yksilön vastuusta ja vaikutuksesta kaikkeen ympäröimäämme. 

Lisäksi opin mahdollisuuksista – inspiroiduin ja innostuin, mitä kaikkea maailmassa voi tehdä, ja valtavan älykkäät ja taitavat ihmiset ympärilläni kehittivät ja haastoivat ajatteluani. Sain lisää rohkeutta ja itseluottamusta – kohtasin opintojeni aikana useita vaikeuksia ja niistä selviäminen kasvatti uskoa itseeni ja kykyihini selvitä hankaluuksista jatkossakin.

Millainen urapolkusi on ollut?

Kandiopinnoissa rakastin kaikkea tietokoneisiin ja teknologiaan liittyvää, mutta aloin jossain vaiheessa menettää kiinnostusta puhtaasti kauppatieteellisiin aineisiin. Olin aina ollut visuaalisesti lahjakas ja kiinnostuin palvelumuotoilusta ja visuaalisesta suunnittelusta laajemminkin. Lähdin tutkimaan, miten voisin yhdistää poikkitieteellistä kiinnostustani, ja ensimmäinen askel tähän oli Information Technology Program -sivuaine (ITP), jossa inspiroiduin kovasti sen käytännönläheisestä ja kuin juuri minulle räätälöidystä sisällöstä.

Tämän jälkeen aloin harjoitella visuaalista suunnittelua aina kun siihen oli mahdollisuus. Muotoiluun suuntautumisen halukkuus oli luonnollinen syy, miksi päätin hakea IDBM-ohjelmaan. Ohjelman avulla ymmärsin, miten olin juuri oikeassa paikassa. IDBM:ssä opin palvelumuotoilusta ja muotoiluajattelusta, mikä valmisti minut suunnittelijan työtehtäviin. Ohjelmaan sisältyi Industry Project, jossa harjoiteltiin pienryhmässä konsultointia yritykselle. 

Emilia Perttu in Peru
Emilia Perttu Perussa

Tämä kokemus oli hyvin mieleenpainuva ja valmisti minua nykyiseen tehtävääni mainostoimistossa. IDBM oli ehdottomasti mullistava kokemus urallani ja elämässä, ja haluaisinkin ylistää ohjelmaa maasta taivaisiin! Kannustan kaikkia opiskelijoita kokeilemaan rohkeasti erilaisia kiinnostuksen kohteita ja seuraamaan niitä.

Kuten aiemmin mainitsin, haaveilin keksijän työstä – nykyään mietin, että muotoilija on vähän kuin keksijä! Opintojen loppusuoralla työskentelin Aallon IT-palveluissa UI/UX-harjoittelijana, joka oli ensikosketus oman alan töihini. Harjoittelujaksoni jälkeen pääsin designtoimisto Nordkappin tutkimusharjoittelijaksi. Tiesin, että minun tulisi rakentaa portfolio, mikäli haluaisin suunnittelijaksi, mutta kauppatieteelliset opinnot eivät siihen valmistaneet. Aloinkin rakentaa portfoliota itsenäisesti – suoritin verkkokursseja UI/UX-suunnittelusta ja sain sitä kautta lisättyä harjoitusprojekteja portfoliooni.

Työ ja ahkeruus kannatti, ja lopulta pääsin UI/UX-suunnittelijaksi Nitroon. Puolen vuoden päästä aloituksesta minut ylennettiin Lead Designeriksi ja tänä vuonna suunnittelemamme verkkosivu-uudistus (Palloliitto.fi) sai kunniamaininnan parhaasta käyttökokemuksesta ja finalistipaikan parhaasta palvelumuotoilusta ja digitaalisesta palvelusta Grand One -kilpailussa, joka on Suomen suurin digitaalisen median kilpailu.

Koen, että polkuni on hieman epätavallinen, eikä minun profiililleni esimerkiksi koskaan löytynyt Aallosta mentoria, joka hieman harmitti. Samaan aikaan olen iloinen siitä, että uskalsin seurata unelmiani ja nähdä vaivaa sen eteen, mikä minua kiinnosti, ja kannustan muitakin siihen. Yksi opiskelupolku ei välttämättä tarkoita tiettyä lopputulosta, jos mieli muuttuukin opintojen aikana. Olen todella ylpeä urapolustani ja miten en ole lannistunut, vaikka hankalalta välillä on tuntunutkin seurata omaa polkua.

Nykyään mietin, että muotoilija on vähän kuin keksijä!

Alumni Emilia Perttu

Miten päädyit nykyiseen tehtävääsi? Minkälaisia työtehtäviä ja vastuualueita sinulle kuuluu?

Tiesin, että haluan johonkin digi-tai mainostoimistoon sen vaihtelevuuden ja mielenkiintoisten asiakkaiden takia, ja pääsin hybriditoimisto Nitroon. Toimistossamme suunnitellaan markkinointia, digitaalisia palveluita sekä filmituotantoa, mikä on monipuolistanut entisestään ymmärrystäni eri aloilta.

Työskentelen tällä hetkellä johtavana UI/UX-suunnittelijana. UI tarkoittaa User Interfacea ja UX User Experiencea, eli suunnittelen käyttöliittymiä ja niiden käyttökokemuksia. Käytännössä suunnittelen pääasiassa verkkosivuja ja erilaisia digitaalisia palveluita. 

Projektini ja työtehtäväni ovat hyvin monipuolisia. Yksi tyypillinen projektini on sivustouudistus, jossa kehitetään käytettävyyttä ja päivitetään visuaalinen ilme modernimmaksi ja houkuttelevammaksi. Tutkin mm. palveluiden käytettävyyttä ja mietin, millaiset sivustorakenteet palvelisivat parhaiten käyttäjien tarpeita. Tässä kohtaa mietin myös liiketoiminnallisia tavoitteita – peilaan niitä yrityksen strategiaan ja mietin, miten digitaalinen palvelu voisi tukea tätä. Tehtäväni on miettiä kultaista keskitietä yrityksen tavoitteiden, käyttäjien tarpeiden ja teknisen toteutettavuuden välillä, joiden yhdistäminen saattaa joskus olla hankalaa. Näiden ajatusten pohjalta suunnittelen lopulta visuaalisesti viimeistellyt käyttöliittymät, joita on miellyttävä käyttää ja jotka ovat linjassa brändin arvojen ja konseptin kanssa. 

Työviikkooni sisältyy myös paljon kommunikointia tiimini kanssa, sillä suunnittelemme yhdessä eri vaihtoehtoja asiakkaille ja jaamme keskenämme oivalluksia sekä uutisia alalta.   Fasilitoin myös workshopeja asiakkaille ja johdan sisäistä digisuunnittelijoiden kehitystyötä.

Tyypillinen työpäiväni on n. 30-50 % yhteydenpitoa ja palavereita, ja loput ajasta suunnittelen ja edistän asiakas- tai kehitysprojekteja.

Emilia Perttu in Japan
Emilia Perttu Japanissa

Mitkä ovat olleet suurimpia haasteita työelämässä?

Oman keskeneräisyyden hyväksyminen. Tiedon kasvaessa suurimpia haasteita on ollut tajuta, että mitä enemmän oppii, sitä enemmän vielä löytyy opittavaa. Aina löytyy joku, joka on sinua parempi jossakin, mutta samalla ei ole toista sinunlaista.

Toinen haaste on ollut ajanhallinta, joka on helpottanut vuosien myötä. Alussa halusin tehdä aina kaiken, mutta nykyään pidän tarkasti kiinni omasta hyvinvoinnista ja siitä, että työn ja muun elämän välillä on selkeät rajat. Perfektionismi on vaarallinen kuoppa, josta on tärkeää oppia pääsemään irti. Joskus on parempi tehdä edes jotain kuin jättää se tekemättä epätäydellisyyden pelossa.

Työelämän ja koulun välinen suurin ero minulle on ollut ajan jakautuminen. Työelämässä teen paljon enemmän tuottavaa, konkreettista työtä. Minulle on selkeitä odotuksia, joista maksetaan, ja työllä on selkeät lopputulokset, tiukat aikataulut ja rajoitteet. Koulussa sain käyttää enemmän aikaa vain tutkimiseen, pohtimiseen, unelmointiin ja kokeiluun – tätä kaipaan. Työelämässäkin sitä voi ja kannattaa toki tehdä, mutta se saattaa helposti jäädä muiden prioriteettien alle. Onneksi omaan työhöni kuuluu ideointi ja innovointi, joten siinä mielessä pääsen edelleen tekemään myös sitä – mutta usein se tapahtuu muille, kuin itselle.

Mitkä ovat suurimpia työelämää muokkaavia trendejä, jotka näkyvät alallasi/organisaatiossasi? 

Ei tule varmaan yllätyksenä, että tekoäly ainakin. Työ on koko ajan nopeatempoisempaa ja tehokkaampaa. Tuottavan työn merkitys vähenee ja omaperäinen ajattelu sekä tunnepohjainen suunnittelu korostuvat. Digitaalisia palveluita on pilvin pimein, joten innovatiivisuus ja erottautuvuus vaatii isoja askeleita ja rohkeita tekoja. 

Vastuullisuus ja eettisyys kokonaisvaltaisesti korostuvat jatkuvasti, mikä on vain positiivinen asia. Saavutettavuus ja inklusiivinen suunnittelu ovat vähimmäisvaatimuksia, eivätkä vain kivoja lisiä. Mietimme monipuolisemmin ihmisten tarpeita suunnittelussa ja ihmisten eri lähtökohtia, rajoitteita ja yhdenvertaisen yhteiskunnan rakentamista.

Tutustu tarkemmin Emilian urapolkuun ja opintoihin LinkedINissä!

Stack of management books.

Johtamisen laitos

Johtamisen laitos tarjoaa dynaamisen oppimis- ja tutkimusympäristön.

IDBM students at IDBM Impact showcasing a digital solution

International Design Business Management (IDBM) (ulkoinen linkki)

Ohjelma yhdistää muotoilun ja teknologian globaaliin liiketoiminnan kehitykseen.

Aaltoy-yliopisto / Unto Rautio

Kauppakorkeakoulun alumnitarinoita

Täältä löydät Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumnitarinoita. Tarinoista löydät esimerkkejä koulumme alumnien urapoluista. Alumnitarinat on jaoteltu pääaineen mukaan. Uusimmat julkaisut ovat pääaineryhmissä ensimmäisinä.

Kauppakorkeakoulu
Aalto University School of Business offers wide range of career services for our students

Kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalvelut opiskelijoille

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalvelut tarjoavat monipuolisia palveluita opiskelijoillemme.

Kauppakorkeakoulu
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Otaniemen lukiolaiset opiskelijavarjostamassa
Opinnot Julkaistu:

Neljä Otaniemen lukion opiskelijaa otti kutsun vastaan tulla varjostamaan Kauppakorkeakoulun opiskelijoiden normipäivää

”Student shadowing” -päivän aikana lukiolaiset tutustuivat kampukseen, osallistuivat luennolle ja söivät lounaan yhdessä lukuisista kampusravintoloista.
Nainen ja mies katsovat ylöspäin
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Miten kouluttaa ongelmanratkaisijoita? Uusi raportti valottaa parhaita käytäntöjä

Aalto Design Factoryn raportti korostaa koulutuksen opiskelijakeskeisyyttä, reaalimaailman haasteisiin tarttumista ja erilaisten toimijoiden yhteistyötä.
Kolme naisopiskelijaa
Opinnot Julkaistu:

Opiskelijat tekivät EY:lle tutkimuksen eri sukupuolten edustuksesta transaktiopalveluissa

Opiskelijat analysoivat transaktiopalveluiden houkuttelevuutta tulevaisuudessa haastattelemalla tuotantotalouden, rahoituksen ja laskentatoimen naisopiskelijoita.
Näkymä YK:n ilmastokokous COP29 tapahtumapaikalta
Yhteistyö Julkaistu:

COP29-ilmastokokous: Aalto-yliopisto tarjoaa kestävän rakentamisen uusia ratkaisuja ja vetoaa maailman johtajiin

Aalto-yliopiston koordinoima kansainvälinen tutkijajoukko vetoaa maailman johtajiin: ilmastotavoitteiden saavuttaminen edellyttää täysin uusia tapoja yhdistää tiede ja politiikka.