Minkälaisia tehtäviä ja projekteja teet työssäsi?
Työ kestävän kehityksen ja vastuullisuuspalveluiden parissa Big Four -konsulttiyrityksissä voidaan pääsääntöisesti jakaa kahteen pääalueeseen: vastuullisuusraportointi sekä vastuullisen liiketoiminnan neuvontapalvelut. Monet pörssiyritykset raportoivat tilinpäätöksissään taloudellisen informaation lisäksi vastuullisuustietoa, joka voi sisältää tietoa esimerkiksi yrityksen kasvihuonekaasupäästöistä, sähkön kulutuksesta, työpaikkaturvallisuudesta ja työntekijöiden monimuotoisuudesta. Merkittävä osa vastuullisuuskonsultoinnista Big Four -yrityksissä sisältääkin nimenomaan asiakasyritysten auttamista vastuullisuusraportointiin liittyen. Saatamme esimerkiksi auttaa yritystä ymmärtämään, minkälainen vastuullisuusinformaatio on relevanttia heidän sidosryhmilleen, auttaa vastuullisuustiedon keräämisen prosessien rakentamisessa, dataan perustuvien laskelmien tekemisessä ja raporttien luomisessa. Lisäksi asiakasyritykset saattavat ostaa palveluita kolmannelta osapuolelta, esimerkiksi KPMG:ltä, liittyen ei-taloudellisen raportointitiedon varmentamiseen: esimerkiksi vastuullisuustiedon varmentamiseen taatakseen datan virheettömyyden.
Toinen mainitsemani vastuullisuustyön osa-alue on vastuullisen liiketoiminnan neuvontapalvelut, jotka sisältävät yritysten auttamista liikkeenjohdon konsultoinnille tyypillisissä strategisissa kysymyksissä, tässä tapauksessa vastuullisuusnäkökulmalla. Pohdittavia kysymyksiä on esimeriksi, miten kuluttajatrendit vaikuttavat yrityksen tuotteiden markkinaan? Mitä vaikutuksia uusilla EU-säädöksillä on yrityksen liiketoimintaan?
Minkälaisia neuvoja antaisit opiskelijoille, jotka ovat kiinnostuneet työskentelemään kestävän kehityksen parissa?
Kestävä kehitys ja vastuullisuus on laaja alue, johon kuuluu paljon alakategorioita, ja tästä syystä monet opiskelijat saattavat olla epävarmoja siitä, mihin osa-alueeseen heidän kannattaisi erikoistua. Aallossa opiskellessani olin kiinnostunut monista vastuullisuuden eri osa-alueista, kuten julkisesta liikenteestä, sosiaalisesta yrittäjyydestä, kiertotaloudesta ja vastuullisesta rahoituksesta. Tunsin todellakin painetta erikoistumisesta.
Alkuvaiheessa on mielestäni kuitenkin täysin ok olla ’generalisti’ eikä tietää tarkkaan, mikä vastuullisuuden osa-alue kiinnostaisi itseä eniten. Mutta opintojen ja uran edetessä on hyvä olla tietoinen itseä uran kannalta kiinnostavien liiketoiminnan alueiden tai yritysten relevanteimmista vastuullisuuden kysymyksistä. Tämä tarkoittaa myös sen selvittämistä, mitkä yritysten yksiköt tai osastot erityisesti työskentelevät vastuullisuusasioiden parissa. Onko se hankintaosasto? Sisäinen valvonta? Viestintä? Tutkimus- ja kehitystoiminta? Ulkopuolelta voi olla vaikeaa saada selkeää kuvaa siitä, miten yritykset ratkovat vastuullisuuden kysymyksiä. Näin ollen harjoitteluohjelmat ja tosielämän asiakkaiden kanssa tehtävät projektikurssit ovat arvokkaita. Myös lähestymällä LinkedInissä alan ammattilaisia tai ehdottamalla kahvihetkeä ovat hyviä tapoja tutustua ja kerätä tietoa alasta.
Kun alat ymmärtää yritysten vastuullisuuteen liittyviä kysymyksiä ja haasteita, voit alkaa profiloimaan itseäsi näistä asioista tietävänä asiantuntijana, ja tarjoamaan apuasi yrityksille (olettaen näiden kysymysten olevan linjassa kiinnostuksenkohteidesi kanssa). Gradusi, sivuaineesi tai vaikkapa kurssin projektityö ovat hyviä tapoja löytää sinua kiinnostava erikoistumisalue. Mutta ei kuitenkaan kannata huolehtia liikaa, sillä ensimmäiset työpaikkasi auttavat sinua varmasti löytämään omat kiinnostuksenkohteesi vastuullisuuden saralla.
Mitä odotat tulevaisuudelta?
Vastuullisen liiketoiminnan ala kehittyy koko ajan nopeasti, sillä kestävä kehitys on yhä merkittävämpi huolenaihe ja teema niin kansalaisille, lainsäätäjille, sijoittajille, työntekijöille kuin yrityksillekin. Aikaisemmin vastuullisuuskonsultoinnissa iso osa työstä oli saada potentiaaliset asiakkaat vakuuttuneiksi kestävän kehityksen ja vastuullisuusasioiden tärkeydestä. Tämä työ on viime aikoina helpottunut paljon. Kestävä kehitys on tulevaisuudessa entistä tärkeämpi aihe, ja jonka ymmärrystä vaaditaan kaikilla aloilla. Suomalais-amerikkalaisena olen myös hyvin kiitollinen siitä, että voin työskennellä EU:ssa, jossa vastuullisuusasioihin ja -haasteisiin kiinnitetään kansainvälisestikin katsottuna paljon huomiota.
Tutustu lisää Nicolaksen urapolkuun LinkedInissä!