Miten kiinnostuit data- ja liiketoiminta-analytiikasta? Kuinka päädyit nykyiseen työhösi?
Hakiessani ISM-maisteriohjelmaan Business Analytics oli melko uusi erikoistumisalue ohjelman sisällä, enkä silloin tiennyt paljonkaan data-analyysistä tai ohjelmoinnista. Mutta uuden oppiminen on pitänyt jatkuvasti yllä kiinnostustani tähän alaan. Data-analytiikassa pystyy soveltamaan teorioita ja teknistä osaamista todellisten liiketoiminnan haasteiden ratkaisemiseen. Lisäksi tällä alalla on laajat uramahdollisuudet: hyville data-analyytikoille on paljon kysyntää tänä päivänä.
Maisteriopintojeni viimeisen vuoden aikana työskentelin liiketoiminnan analytiikka -harjoittelijana kahdessa täysin eri alan yrityksessä. Opin kuinka nämä yritykset hyödynsivät dataa ja data-analytiikkaa tärkeiden liiketoiminnan päätösten tekemiseen. Harjoittelujeni kautta sain myös käsityksen siitä, minkälaiset tekniset taidot olisivat hyödyllisiä jatkossakin, ja yritin kehittää itseäni näillä alueilla. Lopulta minut valittiin Nordean Graduate -ohjelmaan hieman ennen maisterintutkielmani valmistumista, ja siitä lähtien olen työskennellyt siellä data-analyytikkona.
Työskentelet Customer Insights Analystina Nordealla. Kuvaile tyypillistä työpäivääsi, minkälaisia työtehtäviä sinulla on?
Nordean data-analyytikkona työskentelen keskitetyssä tiimissä, jossa teen yhteistyötä sekä liiketoiminta- että IT-puolen tiimien kanssa. Yleensä tehtävänannot data-analyyseihin tulevat liiketoimintapuolelta, kuten johtoryhmältä tai myynnin ja markkinoinnin tiimeiltä.
Työtehtäväni ovat eri aiheisia; esimerkiksi tehtävänä voi olla tulevan markkinointikampanjan kohderyhmän luominen, tietyn asiakassegmentin käyttäytymisen analysointi tai luottosalkun kehittymisen analysointi.
Kuten muidenkin suurten yritysten, myös Nordean dataympäristö on hyvin monimutkainen, ja tämän takia data-analyytikoilta kuluisi paljon aikaa oikean datan tunnistamiseen ja keräämiseen projekteja varten. Näin ollen työskentelemme tiiviisti Data Engineering -tiimien kanssa varmistaaksemme datatuotteiden saatavuuden ja tarpeellisen ylläpidon. Jotkin erityisemmät työprojektini saattavat sisältää koneoppimisen mallien kehittämistä ja ylläpitämistä.
Käytämme työkaluina datan analysoinnissa laajasti erilaisia ohjelmia eri tarkoituksiin, mutta nykyään yleisimmät käyttämäni ohjelmat ja työkalut ovat Python, Hive SQL, SAS ja Power BI.
Mitkä ovat neuvosi ulkomaalaisille opiskelijoille työnhakuun Suomessa?
Erottuakseen muista hakijoista erityisesti sellaisiin paikkoihin, jotka eivät vaadi suomen kielen osaamista, on tärkeää, että työhakemuksessa on jokin fokus; esimerkiksi omien tavoitteiden ja kiinnostuksenkohteiden näyttäminen tai sen osoittaminen, kuinka omat taidot yhdistyvät haettavaan paikkaan.
Hyvä tapa on esimerkiksi korostaa hakemuksessa omia projekteja, jotka liittyvät eniten haettavaan työhön – olivat ne sitten koulussa tehtyjä kurssiprojekteja tai kursseja esimerkiksi Coursera- tai Udemy-alustoilta. Kokemukseni mukaan työnantajat arvostavat hyvin paljon sellaisia hakijoita, jotka pystyvät kiinnostavilla projektiportfolioillaan osoittamaan data-analyysitaitonsa. Tämä pätee myös harjoittelupaikkoihin ja valmistumisen jälkeisiin ensimmäisiin entry-tason työpaikkoihin, jolloin opiskelijoilla ei vielä ole paljon työkokemusta.
Lisäksi suosittelen opiskelijoita osallistumaan aktiivisesti koulumme järjestämiin verkostoitumistilaisuuksiin tutustuakseen paremmin koulumme alumneihin ja yrityksiin, joissa he työskentelevät. On hyvin todennäköistä, että tulet työskentelemään joidenkin Aalto-opiskelutovereidesi ja -tuttujesi kanssa tulevaisuudessa!
Tekisitkö jotain toisin opinnoissasi?
Koittaisin tehdä enemmän omia projekteja pääopintojeni ohella, esimerkiksi datavisualisoinnin kehittämistä tai ennustemallien rakentamista tekstidataa käyttäen. Niiden ei tarvitsisi saada aikaan mitään suuria tuloksia, mutta uskon, että näin opiskelu olisi ollut vielä hauskempaa ja olisin oppinut nopeammin tällä tavalla.
Lisätiedot:
Lue lisää Tungin urapolusta LinkedInistä: https://fi.linkedin.com/in/httung!
Katso Kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalveluiden tarjoamat tapahtumat ja koulutukset (vaatii kirjautumisen Aalto-tunnuksilla).