Alumnisuurlähettiläs Katariina Helaniemi: Kauppis antaa mahdollisuudet mihin vaan, kunhan itse uskaltaa mennä kunnianhimoisesti sinne, mikä kiinnostaa
Milloin ja mitä opiskelit Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa?
Aloitin opiskelut vuonna 2009 ja valmistuin kauppatieteiden maisteriksi kesällä 2016. Opintojeni aikana luin pääaineena markkinointia, suoritin kansainvälisen johtamisen CEMS-kaksoistutkinnon sekä opiskelin kansainvälistä liiketoimintaa vaihdossa Kanadassa ja Ruotsissa.
Millaisissa tehtävissä olet toiminut valmistumisen jälkeen?
Opintojen loppuvaiheessa ja valmistumisen jälkeen työskentelin muutaman vuoden Slush-kasvuyritystapahtuman pääkuraattorina. Pääkuraattorina vastasin tapahtuman puhujista, sisällöistä ja lavoilla käsiteltävistä teemoista.
Slushin jälkeen työskentelin Demos Effectillä tulevaisuudentutkimuksen parissa, keskittyen digitaalisen yhteiskunnan tulevaisuuteen. Kasvuyrityskentästä ja sen yhteiskunnallisesta merkityksestä inspiroituneena kirjoitin viime vuonna kahden Slush-kollegani kanssa “Kutsuvat sitä pöhinäksi – Tositarinoita kasvuyrittäjyydestä” -nimisen tietokirjan, joka julkaistiin Otavan kustantamana keväällä 2018.
Tällä hetkellä työskentelen San Franciscossa Yhdysvalloissa ja vastaan operaatioista Fifty Years VC -nimisessä pääomasijoitusyhtiössä. Yritys sijoittaa startupeihin, jotka ratkaisevat uusien teknologioiden avulla maailman suurimpia ongelmia.
Miten opinnot ovat hyödyttäneet työelämääsi?
Itselleni opinnot kauppakorkeakoulussa ovat antaneet laajan ymmärryksen kaupallisesta ajattelusta ja liiketoiminnan perusoletuksista.
Tärkeimmät oivallukset opiskeluun liittyen sain ymmärtäessäni, että koulussa kannattaa mennä niille kursseille, jotka kiinnostavat eniten, vaikka aiheesta ei tietäisi vielä mitään. Silloin oppii eniten, mikä taas motivoi lisää.
Aalto-yliopisto tarjoaa loputtomasti siistejä vaihtoehtoja poikkitieteellisille kurssivalinnoille ja pääaineen tuijottamisen sijaan toivoisin ihmisten rohkeasti tutkivan, minkälaiset kurssit itseä kiinnostaisivat.
Jaa joku mieleenpainuva muisto opinnoistasi.
Mieleenpainuvimmat muistot liittyvät ehdottomasti ihmisiin, yhdessä tekemiseen ja KY:n toimintaan, jossa työskentelin vuoden kulttuurisihteerinä ja olin mukana monessa.
Monet parhaista ystävistäni ovat ihmisiä, joiden kanssa on suunniteltu KY:n ensimmäistä vappukulkuetta, herätty aikaisin aamulla juontamaan Silliksiä, treenattu Speksiä, juonnettu kuntiksia, neuvoteltu edarissa tai muuten suunniteltu tulevaa KY:n kellareissa.
Uuden oppimisen tärkeys ja luovan ongelmanratkaisun merkitys kasvaa koko ajan yrityksissä, kuten myös poikkitieteellisen ymmärryksen ja osaamisen tarve.
Miten opiskeluajan harrastukset ja työkokemus vaikuttavat uran eri vaiheissa?
Opiskeluaikana on mahdollista kokeilla erilaisia työtehtäviä ja päästä kurkistamaan inspiroiviin organisaatioihin. Myös opiskelijatoiminta antaa ainutlaatuisen tilaisuuden toteuttaa hyvällä porukalla mitä ihmeellisempiä hankkeita, luoda kontakteja ja oppia uusia taitoja.
Itse työskentelin opintojen aikana mm. Roviolla ja Suomen pääkonsulaatissa New Yorkissa, missä pääsin kokemaan, minkälaista ulkoministeriössä työskentely on.
Monet, etenkin juuri opiskelunsa aloittaneet, ovat huolissaan, miten löytävät ensimmäisen oman alan työpaikan. Onko sinulla vinkkejä tähän?
Kannattaa miettiä mikä itseä oikeasti kiinnostaa ja suunnata rohkeasti sinne päin. Usein on hyvä kertoa toiveistaan avoimesti, laittaa viestiä mahdollisille kontakteille, kysellä tutuilta, olla avoin uusille mahdollisuuksille ja luottaa omaan itseensä. Monissa paikoissa tarvittavan osaamisen voi kartuttaa töissä, sillä oikea asenne ja halu oppia ratkaisevat.
Miten nykyisten opiskelijoiden kannattaisi ottaa yritysmaailman tapahtumat ja muutokset huomioon omassa opiskelussaan?
Uuden oppimisen tärkeys ja luovan ongelmanratkaisun merkitys kasvaa koko ajan yrityksissä, kuten myös poikkitieteellisen ymmärryksen ja osaamisen tarve.
Ihmiset, jotka ymmärtävät teknologioita ja liiketoimintaa, ja osaavat ajatella luovasti normien ulkopuolelta, ovat arvokkaita monessa työympäristössä, joten näitä kykyjä kannattaa kehittää jo opiskeluaikana tekemällä erilaisia projekteja ja suorittamalla erilaisia kursseja.
Toimit tällä hetkellä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumnisuurlähettiläänä. Mitä alumnius sinulle merkitsee?
Alumnius merkitsee väylää liike-elämän ja opiskelijoiden välillä. Toivon, että alumnina voin tuoda tuulahduksia yritysmaailmasta takaisin kouluun ja opiskelijoille, ja sitä kautta olla mukana kehittämässä Aallon kauppakorkeakoulua eteenpäin.
Toivon myös voivani kertoa opiskelijoille sen, mitä itse olisin halunnut jonkun kertovan – Kauppis antaa mahdollisuudet mihin vaan, kunhan itse uskaltaa mennä kunnianhimoisesti sinne, mikä kiinnostaa, ja on valmis opettelemaan asioita alusta alkaen.
Kauppakorkeakoulusta valmistuu sekä kirjailijoita että investointipankkiireja, ja opintojen jälkeen voi suunnata yhtä hyvin musiikkialalle, virkamieheksi, mainosalalle, tutkijaksi tai PR-guruksi. Mahdollisuudet ovat lukemattomat, eikä tarjolla ole ikinä vain yhtä oikeaa polkua.
Lisätiedot:
Tällä hetkellä Helaniemi työskentelee Illusian Group -nimisessä yrityksessä Strategic Impact -tutkimuksen parissa. (2020)
Tutustu tarkemmin Katariina Helaniemen urapolkuun LinkedInissä!
Lue lisää Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumniyhteistyöstä sekä muista alumnisuurlähettiläistä, jotka Katariina Helaniemen tavoin ovat mukana kehittämässä koulun alumnitoimintaa: www.aalto.fi/fi/kauppakorkeakoulu/kauppakorkeakoulun-alumnisuurlahettilaat