Uutiset

Alvar Aallon merkkirakennus uudistui

Kandidaattikeskuksena toimiva rakennus peruskorjattiin alkuperäistä arkkitehtuuria kunnioittaen.

Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksen näkyvin rakennus Otakaari 1:ssä on käynyt läpi mittavan peruskorjauksen. Useita vuosia kestänyt ja vaiheittain edennyt urakka muovasi perinteikkäästä arvokiinteistöstä nykyaikaista oppimista ja työskentelyä tukevan Kandidaattikeskuksen.

Rakennus yhdistää eri alojen opiskelijat

Rakennus on kotipesänä tuhansille Aalto-yliopiston kandidaattiopiskelijoille tekniikan, kaupan ja taiteen alalta. Kauppatieteiden kandidaatin opintoja suorittavat siirtyivät tänä syksynä opiskelemaan Otaniemeen, maisteritason opiskelijat työskentelevät edelleen Töölössä.

Uudistunut Kandidaattikeskus-rakennus toimi aiemmin Teknillisen korkeakoulun päärakennuksena. Näyttävin osa rakennusta on viuhkamainen rakenne, joka toimii rakennuksen kahden suuren luentosalin kattona. Kuva: Aino Huovio/Aalto-yliopisto.

Otakaari 1 -rakennus otettiin käyttöön vuonna 1964 ja sen vanhimman osan on suunnitellut Alvar Aalto. Laajennusosan, vuonna 1975 valmistuneen U-siiven, suunnittelijana on Elissa Aalto. Peruskorjauksen ratkaisuja kehitettiin alkuperäistä arkkitehtuuria ja kulttuurihistoriallisia arvoja kunnioittaen yhdessä Alvar Aalto -säätiön ja Museoviraston kanssa. Uudistuksen yhteydessä taloon jätettiin useita museohuoneita, joissa on edelleen Aallon alkuperäinen kalustus. 

Oppimista tukevia tiloja

Peruskorjauksessa kiinnitettiin erityistä huomiota tilojen monikäyttöisyyteen ja muunneltavuuteen sekä oppimista ja tietotyötä tukeviin ratkaisuihin. Käyttäjät saivat osallistua tilojen konseptointiin ja suunnitteluun.

Kauppatieteiden kandidaattiopiskelijoille on remontoitu tilat U-siivessä viidessä kerroksessa. Kuvassa luentosali U7. Kuva: Tuomas Uusheimo

Kandidaattikeskuksesta on tiloja luentosalien lisäksi niin ryhmätöille kuin vapaampaan oleskeluun. Rakennukseen on sijoitettu myös opiskelijoiden tarvitsemia palveluita, ja esimerkiksi kieltenopettajia ja muuta yliopiston oppimispalvelujen henkilöstöä työskentelee siellä uusimuotoisessa suuressa monitilatoimistossa.

Aalto-yliopiston kirjasto palvelee uutena Oppimiskeskus betana rakennuksen A-siivessä sen aikaa, kun alkuperäinen kirjastorakennus on peruskorjauksessa vuoden 2016 loppuun saakka.

Peruskorjauksen laajuus oli noin 45 000 m2 ja pääsuunnittelijana toimi Arkkitehdit NRT Oy ja pääurakoitsijana NCC Rakennus Oy.

Aalto-salin hieno arkkitehtuuri on Alvar Aaltoa parhaimmillaan. Kuva: Marc Goodwin

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Punatakkinen ja -hattuinen henkilö seisoo lumisella mäellä, katsellen jäistä jokea ja vuoria taustalla.
Opinnot Julkaistu:

Kaikille avoimia verkkokursseja Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa

Aloita uusi vuosi opettelemalla suunnitteluun ja luovuuteen liittyviä uusia taitoja!
Kuva Thesis Day -tapahtumasta vuodelta 2024. Kuvassa näkyy työnantajien edustajia ja opiskelijoita, jotka etsivät lopputyöprojektia.
Yhteistyö Julkaistu:

Espoon kaupunki ja Aalto-yliopisto allekirjoittivat strategisen sopimuksen uudesta viisivuotisesta kumppanuuskaudesta

Yhteistyö sisältää panostuksia Otaniemeen, yritys- ja innovaatiotoimintaan sekä kansainvälisten osaajien juurtumiseen.

Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Kahvihuoneista kansalle – Aallon elämänlaajuisen oppimisen tarjonnan kehittämisessä tärkeää on keskustelu

Craig Carlson tunnistaa ja kehittää opetussisältöjä elämänlaajuisen oppimisen kohderyhmille, kuten työelämässä oleville aikuisoppijoille.
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Talent Boost -strategiaprojekti Aallossa 2021-2024

Tämä artikkeli tarkastelee Talent Boost -projektin saavutuksia.