Uutiset

Älytekstiilejä europarlamentaarikoille

Puettavaa elektroniikkaa ja e-tekstiilejä hyödyntävät Aalto-yliopiston opiskelijatyöt esittäytyvät Euroopan parlamentissa.
LeeLuu-yövalo luo turvallisuutta pimeää pelkääville lapsille.   Designers: Lisa Gerkens, Hanna Markgren, Emmi Pouta ja Sagn-Hyun Ryu.

Wearable Technology Design -näyttelytyöt edustavat Aalto-yliopiston monialaista suunnittelua, jossa teknologia, muotoilu ja taide yhdistyvät uudenlaisiksi muotoilukonsepteiksi ja prototyypeiksi. Mukana on muun muassa ortopedinen painoa tarkkaileva kenkä, veden alla lämmitettävä sukelluspuku, tekstiilipohjaisia käyttöliittymiä musiikin kuunteluun sekä kantajan kehon ja fysiologian kanssa vuorovaikutteisia pukuja.

– Pitkäjänteinen tutkimus ja opetuksen kehitystyö ovat nostaneet Aalto-yliopiston innovatiivisten tekstiilien suunnittelun eturintamaan, sanoo professori Teemu Leinonen, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta.

Parhaimmillaan muotoilun ja teknologian synteesistä rakentuu uutta liiketoimintaa.

Yksi näyttelyssä mukana oleva esimerkki tästä on innovatiivisia tekstiilejä hyödyntävä startup-yritys LeeLuu Nightlights. Idea kosketukseen reagoivista lasten yölampuista lähti liikkeelle muotoilun laitoksen interaktiivisen suunnittelun kurssilta. LeeLuun perustajat Emmi Pouta, Hanna Markgren, Lisa Gerkens ja Sagnhyun Ryu kehittivät liikeideaansa Aallon kasvuyritysten Summer of Startups -ohjelmassa ja voittivat pääsyn Lontoon TechCrunch Disrupt -tapahtumaan. Parhaillaan tekijät viimeistelevät lelumaisen yölampun tuotantoprototyyppiä.

– Näyttely konkretisoi hyvin Aalto-yliopiston tehtävää tuoda eri alojen osaajat yhteen ja synnyttää osaamisvaltaista yritystoimintaa. Yrittäjyys ja verkostoituminen ovat yhä tärkeämpiä kilpailuvaltteja kansainvälisillä kentillä, näkee Leinonen.

Näyttelyn ovat kuratoineet laboratorioinsinööri Jussi Mikkonen ja tutkija Salu Ylirisku Aalto-yliopiston muotoilun laitokselta.

Wearable Technology Design -näyttely esittäytyy Euroopan kuudennen innovaatiohuippukokouksen yhteydessä Altiero Spinelli -rakennuksessa 17.‒21. marraskuuta. Tilaisuuden kutsujana ja tukijana on europarlamentaarikko Henna Virkkunen. Näyttely on avoinna Euroopan parlamentissa toimiville ja vierailijoille.

Lisää kuvia puettavasta elektroniikasta ja e-tekstiileistä

Lisätiedot:

Professori Teemu Leinonen
p. 050 351 6796
[email protected]

Professori Pirjo Hirvonen
p. 050 363 6011
[email protected]

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu

Kuvat: (ylh) George Atanassov,  Kerttu Malinen

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Talent Boost -strategiaprojekti Aallossa 2021-2024

Tämä artikkeli tarkastelee Talent Boost -projektin saavutuksia.
An artistic rendering of two chips on a circuit board, one is blue and the other is orange and light is emitting from their surf
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijoiden tavoitteena on korjata kvanttivirheet huoneenlämmön sijaan superkylmässä lämpötilassa

Kvanttitietokoneiden kehityksessä yksi suurimmista haasteista on se, että kvanttibitit eli kubitit ovat liian epätarkkoja. Tarvitaan siis tehokkaampaa kvanttivirheen korjausta, jotta kvanttitietokoneita voidaan tulevaisuudessa ottaa laajemmin käyttöön. Professori Mikko Möttösellä on kvanttikorjaukseen uudenlainen ratkaisuehdotus, ja sen kehittämiseksi hän on saanut kolmevuotisen apurahan Jane ja Aatos Erkon säätiöltä.
Two people are sitting on a bench in an empty hallway. One of them shows the other something from their laptop screen.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Uusi rahoitus laajentaa FITech-verkostoyliopiston puhtaan siirtymän kurssitarjontaa

FITech-verkostoyliopistolle myönnetty uusi rahoitus tuo kurssitarjontaan monipuolisesti puhtaan siirtymän osaamista tukevia kursseja.
Onniselle tehdyn opiskelijaprojektin ryhmä
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijat kartoittivat tekoälyn hyödyntämismahdollisuuksia Onnisen myyntityössä

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun opiskelijat toteuttivat Keskon toimeksiannosta tutkimusprojektin, jossa selvitettiin, miten Onnisen myyjät voisivat hyödyntää tekoälyä.