Uutiset

ANDRITZ Oy ja Aalto-yliopisto vievät uuden biotuoteteknologian globaaleille markkinoille

AaltoCell™-teknologialla mikrokiteistä selluloosaa eli MCC:tä voidaan tuottaa ekologisesti ja tehokkaasti.
Perinteistä, valkoista MCC:tä on käytetty lääke- ja elintarviketeollisuudessa, ja sillä on potentiaalia myös tekstiiliteollisuuden raaka-aineeksi. Aalto-yliopiston kehittämällä teknologialla voidaan ensimmäisenä maailmassa valmistaa myös ruskeaa, eläinrehuteollisuuden raaka-aineeksi sopivaa MCC:tä. (Kuva: Adolfo Vera)

Aalto-yliopisto ja ANDRITZ Oy ovat sopineet yhteistyöstä AaltoCell™-teknologian kaupallistamiseksi globaaleille markkinoille. AaltoCell™ on professori Olli Dahlin johdolla kehitetty teknologia, jolla mikrokiteistä selluloosaa eli MCC:tä voidaan valmistaa pienten tuotantoyksiköiden sijaan sellutehtaissa suurella kapasiteetilla ja selvästi pienemmällä kemikaalimäärällä kuin tähän asti on ollut mahdollista.

Mikrokiteinen selluloosa on lähes 100-prosenttista selluloosaa, joka sulaa märehtijöiden elimistössä helposti ja antaa hyvin energiaa. Professori Dahlin mukaan sen lupaavimmat volyymimarkkinat löytyvätkin eläinrehuteollisuudesta.

”Meidän teknologiallamme MCC:tä voidaan tuottaa ekologisesti ja tehokkaasti eläinrehuteollisuuden raaka-aineeksi. Näin peltoalaa säästyy viljelyyn, mikä on elintärkeää ihmiskunnan ruoantuotannon kannalta.”

Monivuotinen tutkimusyhteistyö

Sopimus sisältää kaupallistamisen lisäksi monivuotisen tutkimusyhteistyön, jonka tavoitteena on kehittää AaltoCell™-teknologialla tuotetusta mikrokiteisestä selluloosasta uusia korkean jalostusarvon biotuotteita. Tähän asti korkeat tuotantokustannukset ovat rajoittaneet MCC:n käyttöä, mutta tulevaisuudessa sille voi löytyä käyttökohteita usealla eri teollisuuden alalla. Lisäksi valmistusprosessissa syntyvistä sokereista voidaan valmistaa biopohjaisia kemikaaleja, kuten etanolia.

”ANDRITZin laitteet ja prosessit tarjoavat hyvät mahdollisuudet uusien, ympäristöystävällisten biotuotteiden valmistukselle. Haluamme yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa olla kehittämässä näitä tuotteita perinteisten rinnalle ja auttaa näin asiakkaitamme vauhdittamaan liiketoimintaansa ja saavuttamaan kaupallista hyötyä”, sanoo ANDRITZ Oy:n toimitusjohtaja Kari Tuominen

”Materiaalit ja kestävä luonnonvarojen käyttö on yksi Aalto-yliopiston vahvoista tutkimuksen avainalueista, ja biotaloudella on siinä keskeinen rooli. Haluamme olla biotalouden alueella maailman huippuja opetuksessa, tutkimuksessa ja innovaatioiden luomisessa. Olemme erittäin iloisia ANDRITZ Oy:n kanssa tehdystä sopimuksesta, jonka ansiosta määrätietoisen huippututkimuksen tulokset saadaan globaaleille markkinoille”, sanoo Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä

Lisätietoja:
Olli Dahl
Professori, Aalto-yliopisto
p. 040 5401 070
[email protected]

Kari Tuominen
Toimitusjohtaja, ANDRITZ Oy
p. 040 860 5186
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Yliopiston lukuvuoden avajaistilaisuus 3.9.2023. Kuva: Mikko Raskinen
Yhteistyö Julkaistu:

Alumni, ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Kesällä 2024 Aalto-yliopisto toteuttaa tekstiviestikampanjan, jossa pyydetään alumneja päivittämään yhteystietonsa.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.