Uutiset

ANDRITZ Oy ja Aalto-yliopisto vievät uuden biotuoteteknologian globaaleille markkinoille

AaltoCell™-teknologialla mikrokiteistä selluloosaa eli MCC:tä voidaan tuottaa ekologisesti ja tehokkaasti.
Perinteistä, valkoista MCC:tä on käytetty lääke- ja elintarviketeollisuudessa, ja sillä on potentiaalia myös tekstiiliteollisuuden raaka-aineeksi. Aalto-yliopiston kehittämällä teknologialla voidaan ensimmäisenä maailmassa valmistaa myös ruskeaa, eläinrehuteollisuuden raaka-aineeksi sopivaa MCC:tä. (Kuva: Adolfo Vera)

Aalto-yliopisto ja ANDRITZ Oy ovat sopineet yhteistyöstä AaltoCell™-teknologian kaupallistamiseksi globaaleille markkinoille. AaltoCell™ on professori Olli Dahlin johdolla kehitetty teknologia, jolla mikrokiteistä selluloosaa eli MCC:tä voidaan valmistaa pienten tuotantoyksiköiden sijaan sellutehtaissa suurella kapasiteetilla ja selvästi pienemmällä kemikaalimäärällä kuin tähän asti on ollut mahdollista.

Mikrokiteinen selluloosa on lähes 100-prosenttista selluloosaa, joka sulaa märehtijöiden elimistössä helposti ja antaa hyvin energiaa. Professori Dahlin mukaan sen lupaavimmat volyymimarkkinat löytyvätkin eläinrehuteollisuudesta.

”Meidän teknologiallamme MCC:tä voidaan tuottaa ekologisesti ja tehokkaasti eläinrehuteollisuuden raaka-aineeksi. Näin peltoalaa säästyy viljelyyn, mikä on elintärkeää ihmiskunnan ruoantuotannon kannalta.”

Monivuotinen tutkimusyhteistyö

Sopimus sisältää kaupallistamisen lisäksi monivuotisen tutkimusyhteistyön, jonka tavoitteena on kehittää AaltoCell™-teknologialla tuotetusta mikrokiteisestä selluloosasta uusia korkean jalostusarvon biotuotteita. Tähän asti korkeat tuotantokustannukset ovat rajoittaneet MCC:n käyttöä, mutta tulevaisuudessa sille voi löytyä käyttökohteita usealla eri teollisuuden alalla. Lisäksi valmistusprosessissa syntyvistä sokereista voidaan valmistaa biopohjaisia kemikaaleja, kuten etanolia.

”ANDRITZin laitteet ja prosessit tarjoavat hyvät mahdollisuudet uusien, ympäristöystävällisten biotuotteiden valmistukselle. Haluamme yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa olla kehittämässä näitä tuotteita perinteisten rinnalle ja auttaa näin asiakkaitamme vauhdittamaan liiketoimintaansa ja saavuttamaan kaupallista hyötyä”, sanoo ANDRITZ Oy:n toimitusjohtaja Kari Tuominen

”Materiaalit ja kestävä luonnonvarojen käyttö on yksi Aalto-yliopiston vahvoista tutkimuksen avainalueista, ja biotaloudella on siinä keskeinen rooli. Haluamme olla biotalouden alueella maailman huippuja opetuksessa, tutkimuksessa ja innovaatioiden luomisessa. Olemme erittäin iloisia ANDRITZ Oy:n kanssa tehdystä sopimuksesta, jonka ansiosta määrätietoisen huippututkimuksen tulokset saadaan globaaleille markkinoille”, sanoo Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä

Lisätietoja:
Olli Dahl
Professori, Aalto-yliopisto
p. 040 5401 070
[email protected]

Kari Tuominen
Toimitusjohtaja, ANDRITZ Oy
p. 040 860 5186
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuva Thesis Day -tapahtumasta vuodelta 2024. Kuvassa näkyy työnantajien edustajia ja opiskelijoita, jotka etsivät lopputyöprojektia.
Yhteistyö Julkaistu:

Espoon kaupunki ja Aalto-yliopisto allekirjoittivat strategisen sopimuksen uudesta viisivuotisesta kumppanuuskaudesta

Yhteistyö sisältää panostuksia Otaniemeen, yritys- ja innovaatiotoimintaan sekä kansainvälisten osaajien juurtumiseen.

Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Talent Boost -strategiaprojekti Aallossa 2021-2024

Tämä artikkeli tarkastelee Talent Boost -projektin saavutuksia.
Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.
Three happy students. Photo: Unto Rautio
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston tutkimusyhteistyön vahvistamiseen

Rahoitetut hankkeet tukevat yliopistojen strategisen kumppanuuden tavoitetta edistää vaikuttavaa ja monitieteistä yhteistyötä.