Uutiset

Artificial Intelligence Day houkutteli 600 tekoälystä kiinnostunutta

Artificial Intelligence Day toi yhteen tutkijat, yritykset ja julkisen sektorin edustajat, jotka paneutuivat tekoälyn uusimpiin kehityssuuntiin.
Artificial Dayn 600 osallistujaa edustivat yliopistoja, tutkimuslaitoksia, viranomaistahoja ja yli 180 yritystä. Kuva: Matti Ahlgren/Aalto-yliopisto

Artificial Intelligence Day -keräsi joulukuun 13. päivä yli 600 tekoälystä kiinnostunutta asiantuntijaa ja tutkijaa Dipoliin, Aalto-yliopiston vastikään remontoituun päärakennukseen.

Tapahtuman järjestäjä, Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston yhteinen Finnish Center for Artificial Intelligence (FCAI), halusi tapahtuman avulla edistää tekoälyyn liittyvää tiedonjakoa sekä yhteistyötä yritysten ja tutkijoiden välillä.

Ainutlaatuiset tutkimusongelmat palvelevat sekä yrityksiä että tutkijoita

AI Day -seminaarin osallistujat edustivat yli 180 yritystä ja heillä oli mahdollisuus verkostoitua tutkijoiden kanssa kuuntelemalla lyhyitä tutkimusesittelyjä sekä perehtymällä tutkijoiden demoihin.

Yksi tapahtumaan osallistuneista suurista yrityksistä oli Elisa, jonka kehitysjohtaja Kimmo Pentikäinen jäi vaihtamaan ajatuksia yritysten ja tutkijoiden yhteistyöstä Aalto-yliopiston professorin Samuel Kasken kanssa.

“Meillä Elisassa on käytössämme merkittävät määrät dataa, ja tavoitteena on aina tarjota tätä dataa tutkimuskäyttöön”, Pentikäinen sanoi. “Yrityksenä meille tutkimusyhteistyön lähtökohta on aina sen selvittäminen, mitä emme vielä tiedä. Ja sehän on myös tieteellisen työn ydin, eikö niin?”

“Ilman huipputiedettä yrityksissä ei pystytä saavuttamaan innovaatioita”, Pentikäinen alleviivasi keynote-puheiden antia.

AI Day -tapahtuman avasi Aalto-yliopiston professori Samuel Kaski, Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani, professori Esko Ukkonen ja provosti Krstiina Mäkelä Aalto-yliopistosta. Muut pääpuhujat olivat professori Teemu Roos Helsingin yliopistosta, yliopistonlehtori Michael U. Gutmann Edinburghin yliopistosta, professori Moncef Gabbouj Tampereen teknillisestä yliopistosta ja professori Giulio Jacucci Helsingin yliopistosta. 

Samuel Kaski toi esiin, miten tärkeää on löytää yritysyhteistyössä sellaisia ainutlaatuisia tutkimusongelmia, jotka ovat arvokkaita sekä yrityksille että tutkijayhteisölle.

“Molemmille osapuolille on hedelmällisintä etsiä niitä asioita, joita kukaan muu ei vielä tutki, yrittää valita sekä yrityksiä että tutkijoita hyödyttävä tutkimusmetodi ja lopulta ratkaista sellaisia ongelmia, joita yrityksen tulisi ratkaista mutta joita se ei kenties ole vielä itse keksinyt. Juuri tällaisia täysosumia me etsimme!” Samuel Kaski sanoi.

“Olen täsmälleen samaa mieltä”, Kimmo Pentikäinen sanoi. “Juuri näin voimme tunnistaa tärkeitä kehityssuuntia, jotka muuttavat liiketoimintaamme, bisnesalaa ja jopa koko yhteiskuntaa perustavanlaatuisella tavalla.”

Kiinnostusta tekoälyn sovelluksiin ja alojen väliseen yhteistyöhön

Tapahtuman palautteessa moni osallistuja ilmaisi kiinnostuksensa kuulla vielä lisää tekoälyn käytännön sovelluksista ja Iiiketoimintamahdollisuuksista. Tällaisten esimerkkien avulla olisi helpompi vakuuttaa sekä yritysjohto että päättäjät tekoälyn hyödyistä ja mahdollisuuksista, jolloin tekoälyn kehittämiseen ja käyttöönottoon saataisiin lisää panostuksia.

Lisäksi osallistujat kaipasivat tuleviin tekoälytapahtumiin esimerkkejä tekoälyyn liittyvästä yhteistyöstä humanististen ja luovien alojen kanssa. Tällaiset hankkeet voivat parhaimmillaan rakentaa tulevaisuutta, joka on moniäänisempi ja tasa-arvoisempi.

Osallistujia pyydettin myös listaamaan aiheita, joista he haluaisivat jatkossa kuulla lisää. Näitä olivat tekoälyn käytännön esimerkit teollisuudessa, liikenteessä ja tietojohtamisessa, tekoäly ja tietoturva, vuorovaikutteiset teknologiat ja naiset tekoälyn kehittäjinä.

FCAI suunnittelee AI Day -tapahtumaa myös ensi vuodelle, syksylle 2018.

Tutkijoiden ja yritysten verkostoituminen oli pyritty tekemään tapahtuman aikana mahdollisimman helpoksi.

Kuvat: Matti Ahlgren/Aalto-yliopisto

Lisätietoja:
Terhi Kajaste, FCAI yritysyhteistyö, Aalto-yliopisto

[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuva Thesis Day -tapahtumasta vuodelta 2024. Kuvassa näkyy työnantajien edustajia ja opiskelijoita, jotka etsivät lopputyöprojektia.
Yhteistyö Julkaistu:

Espoon kaupunki ja Aalto-yliopisto allekirjoittivat strategisen sopimuksen uudesta viisivuotisesta kumppanuuskaudesta

Yhteistyö sisältää panostuksia Otaniemeen, yritys- ja innovaatiotoimintaan sekä kansainvälisten osaajien juurtumiseen.

Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Talent Boost -strategiaprojekti Aallossa 2021-2024

Tämä artikkeli tarkastelee Talent Boost -projektin saavutuksia.
Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.
Three happy students. Photo: Unto Rautio
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston tutkimusyhteistyön vahvistamiseen

Rahoitetut hankkeet tukevat yliopistojen strategisen kumppanuuden tavoitetta edistää vaikuttavaa ja monitieteistä yhteistyötä.