Uutiset

Aurinkolämmöstä on tullut Suomessa kilpailukykyinen energiantuotantomuoto

Erityisen kannattavia ovat yritysten ja kuntien aurinkolämpöinvestoinnit.
Aurinkolämpöjärjestelmän vuosituotto riippuu keräintyypistä, asennettujen aurinkolämpökeräinten sijainnista, suunnasta sekä mitoituksesta. Kuva Savosolar

Kannattavuus- ja hintaselvityksen mukaan aurinkolämpöjärjestelmien hinnat ovat laskeneet Suomessa ja aurinkolämpökeräinten keskimääräinen tehokkuus on parantunut. Aurinkolämpö onkin nykyisin Suomessa kannattava energiantuotantomuoto, kun sillä korvataan öljylämmitystä tai vesikiertoista sähkölämmitystä. Aurinkolämpö voi olla kannattava vaihtoehto myös joillain kaukolämpöverkon alueilla, yhtiökohtaisista hinnoista ja mahdollisista kausitariffeista riippuen.

− Tätä laatiessa tuli eteen useita aiempia selvityksiä, joissa aurinkolämmön kustannus- ja laskentaoletukset olivat vanhentuneita. Toivottavasti tämä selvitys auttaa suomalaisia konsulttiyhtiöitä, suunnittelutoimistoja ja viranomaisia päivittämään aurinkolämpöön liittyvät tiedot ajan tasalle, projektin vetäjä DI Karoliina Auvinen toteaa.

Otolliset olosuhteet

Suomessa on otolliset olosuhteet aurinkolämmön hyödyntämiseksi. Lämmintä vettä tarvitaan kesälläkin, ja tiloja lämmitetään myös keväällä ja syksyllä. Aurinkolämpö toimii Suomen olosuhteissa osana hybridienergiajärjestelmiä, jotka ovat yleistymässä kovaa vauhtia. Niissä yhdistetään aurinkolämpöä, maalämpöä, bioenergiaa, öljyä ja/tai kaukolämpöä kohteesta riippuen.

Aurinkolämpöjärjestelmien hankintahinnat vaihtelevat kohteiden ja järjestelmien koon mukaan. Erityisen kilpailukykyisiä ovat yritysten ja kuntien aurinkolämpöinvestoinnit. Niistä ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa, ja hankintaan voi saada investointitukea.

Kotitaloudet ja asunto-osakeyhtiöt maksavat investoinnista arvonlisäveron. Kotitaloudet voivat saada asennuksesta kotitalousvähennystä. Kuluttajat maksavat yleensä ostoenergiasta yrityksiin ja kuntiin verrattuna kalliimpaa hintaa, minkä johdosta aurinkolämmön hyödyntäminen on myös kuluttajille usein kannattavaa.

Aurinkolämmön hyödyntäminen on myös kuluttajille usein kannattavaa.

Aurinkolämpöjärjestelmän vuosituotto riippuu keräintyypistä, asennettujen aurinkolämpökeräinten sijainnista, suunnasta sekä mitoituksesta. Kannattavan investoinnin edellytys on, että aurinkolämpöjärjestelmän mitoitus on optimoitu suhteessa kohteen lämmöntarpeeseen. Tärkeää on myös, että asennettavilla aurinkolämpökeräimillä on hyvä hyötysuhde ja että ne on sijoitettu auringonvalon saannin kannalta hyvään paikkaan.

− Suosittelemme hankkimaan aurinkoenergiajärjestelmät ammattilaisilta. Investointi kestää ja kannattaa, kun laatuun kiinnittää huomiota, kiteyttää professori Raimo Lovio.

Aurinkolämpöjärjestelmien hinnat ja kannattavuus Suomessa -selvitys

Selvitys on osa Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun vetämää Finsolar-hanketta.­­

Lisätietoja:

Karoliina Auvinen
puh. 050 462 4727
[email protected]

Raimo Lovio
puh. 040 3538 242
[email protected]

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, Johtamisen laitos

FinSolar -hanke

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun FinSolar -hankkeen tavoitteena on vauhdittaa Suomen aurinkoenergiamarkkinoita. Vuoden 2015 loppuun kestävässä hankkeessa on mukana yli 50 yritys-, kunta- ja organisaatiokumppania. Projektin päärahoittaja on Tekes.

Lisätietoja: www.finsolar.net

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Peter Liljeroth
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Eurooppalainen jättirahoitus uusien kvanttimateriaalien tutkimukseen

Professori Peter Liljeroth sai Euroopan tutkimusneuvostolta miljoonarahoituksen kvanttimateriaalien kehittämiseen. Uusista materiaaleista toivotaan rakennusainesta toistaiseksi ennennäkemättömiin kvanttilaitteisiin.
Two students and a professor sitting around a table, talking and looking at laptop screen.
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Tule uusien tohtoriopiskelijoiden tutoriksi marraskuussa 2024

lmoittaudu uusien tohtoriopiskelijoiden tutoriksi orientaatiopäiville!
Kaivuri työmaalla kahden rakennuksen välissä, maassa putkia ja muuta metallia.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat kehittivät ensimmäisen hiilinegatiivisen sideaineen – merkittävä vaikutus infrarakentamisen päästöihin

Biopohjaisella sideaineella voidaan korvata runsaspäästöisen sementin käyttöä infrarakentamisessa.
Professor Maarit Karppinen
Nimitykset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Professori Maarit Karppinen on nimitetty Euroopan tutkimusneuvosto ERC:n jäseneksi

Aalto-yliopiston epäorgaanisen materiaalikemian professori Maarit Karppinen aloittaa kautensa ERC:n tieteellisen neuvoston jäsenenä 1. tammikuuta 2025.