Uutiset

BATCircle2.0:n menestys vahvistaa Suomen asemaa litiumioniakkujen toimitusketjun huipulla

Aalto-yliopiston johtaman tutkijoiden ja teollisuuden yhteistyön tuloksena syntyi vaikuttavia tutkimustuloksia, jotka vauhdittivat litiumioniakkumetallien ja -materiaalien louhintaan, jalostukseen ja kierrätykseen liittyvää teknologista kehitystä.
Lähikuva patterista, jossa teksti: Battery must be Recycled or Disposed of properly.
Elinkaarensa loppuun tulevat akut täytyy kierrättää. Eren Öztekin / Aalto-yliopisto

Business Finlandin Smart Mobility and Batteries from Finland -ohjelman kärkihanke BATCircle2.0 päättyi onnistuneesti elokuun 2024 lopussa. Kolmen vuoden aikana hanke johti huomattavan tutkimus- ja kehitystoiminnan toteutumiseen yrityksissä ja korkeakouluissa ja sen tuloksena tuotettiin myös merkittävä määrän tutkimusjulkaisuja; yli 80 vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia, yli 25 konferenssiesitystä, yli 45 opinnäytetyötä (väitöskirjaa, diplomi- ja kandidaattityötä) ja yli 30 julkista raporttia.

Vuonna 2021 Business Finland myönsi 10,8 miljoonaa euroa osana lähes 20 miljoonan euron kokonaisrahoitusbudjettia BATCircle2.0:lle. Tämä kolmivuotinen hanke oli jatkoa ensimmäiselle suurelle kansalliselle akkututkimusekosysteemille, BATCircle-projektille (2019–2021). Hankkeessa yhdistyi 15 suomalaisen yrityksen ja kuuden tutkimusorganisaation tutkimustarpeet sekä raaka-aine- ja prosessointiosaamisen vahvuusalueet. Lisäksi kansainvälinen asiantuntijaryhmä laajensi vaikuttavuutta eurooppalaisella ja globaalilla tasolla.  Tutkimusekosysteemiä johti Aalto-yliopisto ja tämän nykyään kansainvälisestikin arvostetun tutkimuksen menestys rakentuu hyvän tiedonvaihdon, yhteistyön ja viestinnän periaatteille. 

”Akkumateriaalien kehittäminen, kierrätys sekä raaka-aineiden louhinta, jalostus ja käsittely ovat kaikki ratkaisevia sähköistymiseen liittyvien haasteiden ratkaisemiseksi. Parantamalle sekä tieteellistä tietopohjaa että teknistä osaamista, voidaan tutkimus- ja kehitystyön avulla mahdollistaa innovatiivisten uusien ratkaisujen syntyminen”, sanoo BATCircle2.0 -hankkeen projektipäällikkö Sipi Seisko.

BATCircle2.0:n tutkimusta tehtiin sekä avoimena tutkimuksena yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa, että yritysten t&k-projekteissa. Yhteisenä tavoitteena oli luoda uutta tietoa ja innovaatioita alan tulevaisuuden liiketoimintamahdollisuuksien mahdollistamiseksi. 

Hankkeen aikana myös kansainvälistä yhteistyötä vahvistettiin useilla haetuilla ja myönnetyillä Horisontti Eurooppa ‐ohjelman hankkeilla, kuten ENiCoN-, Helios- ja RESPECT-hankkeilla. Kansainvälinen tutkimustoiminta on edelleen vahvistanut yritysten ja tutkimusorganisaatioiden yhteistyötä ja siten tukenut Suomen kansallista akkustrategiaa 2025[1] ja Suomen kilpailukykyä koko akkusektorilla. Suomi luokiteltiinkin Bloombergin toimesta[2] yhdeksi maailman johtavista maista litiumioniakkujen arvoketjussa.

Kaiken kaikkiaan on tärkeää luoda Euroopan laajuinen akkuteollisuus, joka hyödyntää litiumioniakkujen valtavaa liiketoimintapotentiaalia koko arvoketjussa kaivostoiminnasta kierrätykseen. Eurooppa on tällä hetkellä laajalti riippuvainen sekä raaka-aineiden että akkukennojen tuonnista EU:n ulkopuolelta, korostaen EU:n raaka-aineomavaraisuuspyrkimysten merkitystä arvoketjussa. Myös vuonna 2023 hyväksytty EU:n akkuasetus[3] vaikuttaa osaltaan näihin omavaraisuustavoitteisiin. ”Viimeaikaisesta hidastumisesta huolimatta Euroopan akkualan tulevaisuus näyttää edelleen lupaavalta”, sanoo johtava asiantuntija Jyrki Alkio työ- ja elinkeinoministeriöstä.

A person is looking at the camera with a faint smile on their face.
Professori Mari Lundström. Anni Hanén / Aalto-yliopisto.

”Olemme jo nähneet, että Suomen akkumetalliekosysteemi edistää eurooppalaisen akkuarvoketjun kasvua kiertotalouden periaatteiden mukaisesti ja vahvistaa Suomen asemaa litiumioniakkujen toimitusketjussa”, sanoo BATCircle2.0:n päätutkija ja Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun professori Mari Lundström.

Konsortio tuotti laajasti tutkimustuloksia, joilla voidaan tehostaa litiumioniakkujen raaka-aineiden jalostusprosesseja ja kierrätystä. Hankkeessa parannettiin myös akkumateriaalien tuotantoprosesseja ja kehitettiin uusien akkuaktiivimateriaalien ominaisuuksia. Lisäksi hanke tuotti tuloksia, joilla tuettiin akkumineraaliesiintymien etsintää Suomessa ja selvitettiin mahdollisuuksia näiden esiintymien kestävämpään hyödyntämiseen. 

Aalto-yliopistosta BATCircle2.0 hankkeen tutkimuksen toteutuksessa oli mukana kuusi tutkimusryhmää (Hydrometallurgia ja korroosio, Mineraalien prosessointi ja kierrätys, Metallurgia, Metallurgisten prosessien termodynamiikka ja mallinnus, Sähkökemiallinen energian muuntaminen ja varastointi sekä Teknillinen geologia).

”Voimme havaita metallurgisen alan korkean koulutuksen ja pitkän historian tukevan Suomen kilpailukykyä akkuraaka-aineissa, akkumateriaaleissa ja kierrätyksessä”, Lundström sanoo. BATCircle2.0 -tutkimusekosysteemin osallistujat pyrkivät jatkamaan kunnianhimoista tutkimus- ja kehitystyötä myös jatkossa ja edistämään Suomen asemaa maailman johtavana maana litiumioniakkujen toimitusketjussa.

BATCircle2.0-konsortion kumppanit:

  • Aalto-yliopisto, LUT-yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Oulun yliopisto
  • Geologian tutkimuskeskus (GTK), Teknologian tutkimuskeskus VTT
  • Boliden Harjavalta Oy, Suomen Malmijalostus Oy, Fortum Battery Recycling Oy, Metso Finland Oy, Norilsk Nickel Harjavalta Oy, Terrafame Oy, Umicore Battery Materials Finland Oy, AkkuSer Oy, BroadBit Batteries Oy, Grafintec Oy, FinnCobalt Oy, Keliber Technology Oy, Latitude 66 Cobalt Oy, Mawson Oy, X-Ray Mineral Services Finland Oy

Lisätietoa aiheesta:

BATCircle-verkkosivusto

BATCircle-esite

Kansallinen akkustrategia 2025

Viitteet:

[1] https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/162685/TEM_2021_6.pdf?sequence=1&isAllowed=y

[2] https://www.bestmag.co.uk/canada-overtakes-china-in-global-lithium-ion-battery-ranking/

[3] https://environment.ec.europa.eu/news/new-law-more-sustainable-circular-and-safe-batteries-enters-force-2023-08-17_en

Image from remote site: batcircle.aalto.fi

BATCircle-konsortio (ulkoinen linkki)

Aalto-yliopiston johtaman BATCircle-konsortion päätavoite on synnyttää lisäarvoa akkumetalleja ja -kemikaaleja tuottaville aloille sekä niiden kiertotalouteen.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Aalto University campus. Photo by Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Pääkaupunkiseudun tiedeyhteistyön 2024–2028 tutkimusrahoitusta haettavana vaikuttavuusarviointitutkimukselle

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit ja Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto ovat sopineet tiedeyhteistyön toteuttamisesta pääkaupunkiseudun kehittämiseksi vuosina 2024–2028. Nyt haettavana on rahoitus vuosille 2025–2027 alla olevien ohjeiden mukaisesti.
Aalto Open Science Award 2024. A light blue podium hovering over a blue-pink gradient background with the help of squishy-looking balloons with colored lights inside.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Ehdota Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon saajaa vuodelle 2024

Ehdota itseäsi, kollegaasi, tutkimusryhmää, yksikköä tai projektia vuoden 2024 Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon saajaksi.
University lecturers Heli Lehtivuori, Suvi Holmstedt ja Otto Mustonen
Nimitykset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Kolme uutta lehtoria Kemian tekniikan korkeakouluun

Heli Lehtivuori, Otto Mustonen ja Suvi Holmstedt ovat aloittaneet yliopistonlehtoreina Kemian tekniikan korkeakoulussa. Heidän osaamisensa erityisesti spektroskopian, materiaalikemian ja orgaanisen kemian aloilta rikastuttaa korkeakoulun opetusta ja tutkimusta.
Näyttelyn nimi Luovuuden aalloilla ja Aalto-yliopiston, radikaalin luovuuden ja Heurekan logot
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Luovuuden aalloilla -näyttely Heurekassa 26.9.–26.12.2024

Hyppää mukaan luovuuden aalloille! Heurekan tapahtumatorilla avautuu keskiviikkona 25.9.2024 tutkimustyön luovuutta esittelevä näyttely Luovuuden aalloilla. Näyttely on esillä 26.9.–26.12.2024. Sen on tuottanut Aalto-yliopisto yhdessä Heurekan kanssa.