Uutiset

Uusi teknologia tuo immersiivisen tilaäänen kaikkien ulottuville

Tutkijat ovat kehittäneet ainutlaatuisen äänentallennusteknologian, joka mahdollistaa immersiivisen äänimaailman tallentamisen tavallisilla mikrofoneilla ja edullisella lisälaitteella.
Huone, jossa on useita kaiuttimia metallirungoissa ympyrämuodossa. Keskellä on jakkara ja sälealusta.
Innovaatio pohjaa Akustiikan laboratoriossa tehtävään tutkimukseen. Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

Tilaääni (spatial audio) on äänentoistotekniikka, jossa yksittäiset äänet sijoittuvat tarkasti eri kohtiin ympäristöä. Toisin kuin perinteinen surround-ääni, tilaääni luo immersiivisen kokemuksen, jossa ääni ympäröi kuuntelijan ja tuntuu tulevan luonnollisista paikoista – aivan kuten tosielämässä. Tämä tekee esimerkiksi elokuvien, pelien ja musiikin kuuntelusta todentuntuisempaa, kuin olisi itse tapahtumien keskellä.

”Tilaäänen tallentaminen on tähän asti vaatinut useita kalliita mikrofoneja ja monimutkaista jälkikäsittelyä. Tämä nostaa kustannuksia ja myös rajoittaa teknologian käyttöä”, sanoo tutkijatohtori Raimundo Gonzalez Aalto-yliopistosta.

Artemis-tiimin kehittämä ratkaisu sen sijaan mahdollistaa tilaäänen luomisen helposti jo olemassa olevilla mikrofoneilla ja niihin kytkettävällä edullisella lisälaitteella.  Akustiikan laboratorion tutkimukseen perustuva laite muodostaa mikrofoneista ryhmän, joka kykenee tallentamaan korkealaatuista tilaääntä. Teknologia mukautuu helposti erilaisiin laitteisiin, kuten älypuhelimiin, tabletteihin ja kameroihin.

Uusi innovaatio odottaa parhaillaan patenttia. Kolmihenkinen Artemis-tiimi tähtää sen kaupallistamiseen, ja etsii rahoitusta kehitystyön jatkamiseksi sekä uusien asiakkaiden tavoittamiseksi.

Ratkaisulla on laajat sovellusmahdollisuudet: se avaa uusia ulottuvuuksia esimerkiksi elokuvien, pelien ja musiikin sisällöntuotannolle. Lisäksi se parantaa äänen ja viestinnän laatua virtuaalikokouksissa ja -todellisuudessa.

”Uskomme vahvasti, että teknologiamme voi mullistaa sekä viestintää että mediasisältöjen luomista. Ääni on keskeinen osa ihmisten tapaa kommunikoida toistensa kanssa, ja tallennusratkaisumme voi tehdä siitä entistä henkilökohtaisempaa ja vaikuttavampaa”, Gonzalez toteaa.

Aalto-yliopisto esittelee tällä viikolla Slushissa 12 maailmaa muuttavaa innovaatiota. Yksi näistä on Artemis, älykästä ääniteknologiaa kehittävä tiimi, jonka ratkaisu tuo tilaäänen tallentamisen kaikkien ulottuville. Artemis-tiimi on tavattavissa Aallon osastolla torstaina 21. marraskuuta kello 14–18.

Aalto Slushissa 2024: maailmaa muuttaviin innovaatioihin tarvitaan radikaalia luovuutta

Aalto-yliopisto osallistuu kasvuyritystapahtuma Slushiin esittelemällä 12 uutta innovaatioprojektia, jotka muuttavat maailmaa. Tänä vuonna osastollamme on mahdollisuus tutustua myös uudistavalle liiketoiminnalle olennaisen radikaalin luovuuden työkaluihin.

Lue lisää
Digital light show. Photo: Mikko Raskinen
Aalto Acoustic Lab

Artemis

Korkealaatuinen ja kustannustehokas äänentoistoteknologia

Innovaatioportfolio
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.
Matti Rossi vastaanotti palkinnon
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Professori Matti Rossille tiimeineen arvostettu AIS Impact Award 2024

Tiimi voitti palkinnon teknologisesta ja yrittäjyyteen liittyvästä vaikuttavuudesta
An artistic rendering of two chips on a circuit board, one is blue and the other is orange and light is emitting from their surf
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijoiden tavoitteena on korjata kvanttivirheet huoneenlämmön sijaan superkylmässä lämpötilassa

Kvanttitietokoneiden kehityksessä yksi suurimmista haasteista on se, että kvanttibitit eli kubitit ovat liian epätarkkoja. Tarvitaan siis tehokkaampaa kvanttivirheen korjausta, jotta kvanttitietokoneita voidaan tulevaisuudessa ottaa laajemmin käyttöön. Professori Mikko Möttösellä on kvanttikorjaukseen uudenlainen ratkaisuehdotus, ja sen kehittämiseksi hän on saanut kolmevuotisen apurahan Jane ja Aatos Erkon säätiöltä.
Three happy students. Photo: Unto Rautio
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston tutkimusyhteistyön vahvistamiseen

Rahoitetut hankkeet tukevat yliopistojen strategisen kumppanuuden tavoitetta edistää vaikuttavaa ja monitieteistä yhteistyötä.