Uutiset

Big datan avulla tutkittiin terveydenhuollon valmiuksia Senegalissa

Tutkijat osallistuivat kilpailuun ja analysoivat ensiapuasemien sijainteja.

Aalto-yliopisto osallistui ensimmäistä kertaa teleyhtiö Orangen järjestämään Data for Development Challenge (D4D) -kilpailuun. Nyt toista kertaa järjestetyn kilpailun tavoitteena on tutkia suuria tietomääriä, jotka syntyvät arjen matkaviestinverkon käyttämisestä. Näitä matkapuhelinverkon teknisiä tietoja käyttäjistä ja verkosta on mahdollista hyödyntää yhteiskunnan toimintojen suunnittelussa eri aloilla.

Kilpailun parhaat palkittiin 7.–10.4. NetMob konferenssissa Bostonissa. Aalto-yliopisto ja sen yhteistyökumppanit palkittiin Practical Application -kunniamaininnalla.

Apua riittävän lähellä

Vuoden 2015 kilpailuun kutsuttiin 150 tutkijaryhmää, joista 60 valittiin finaaliin ja 10 palkittiin. Tutkijaryhmät analysoivat Senegalista kerättyä mobiiliverkkoyhteyksien tietokantaa ja sen avulla kehittivät uusia sovelluksia, jotka voisivat edistää maan kehitystä ja parantaa väestön elinoloja esimerkiksi maataloudessa, terveydenhuollossa ja liikenteen suunnittelussa. Data tutkimustyötä varten saatiin syyskuussa 2014 ja tutkimus lähetettiin kilpailuun saman vuoden joulukuussa.

– Nopeasti kasattu kansainvälinen tutkijaryhmämme koostui ranskalaisista, tunisialaisista ja amerikkalaisista. Käytössämme olleen todellisen datan avulla tutkimme, miten hyvin sijoittuneita terveyskeskukset ovat suhteessa siihen, missä ihmiset Senegalissa asuvat. Tunnistimme ne korkean riskin alueet, mistä ajalliset kuljetusetäisyydet hoitoon erityisesti erilaisten sairauskohtausten sattuessa, ovat liian pitkiä. Tieto luovutettiin Senegalin terveydenhuoltoa suunnittelevien tahojen käyttöön, tutkimusryhmän koordinaattori, tutkijatohtori Edward Mutafungwa Aalto-yliopistosta kertoo.

Tutkijat keskittyivät tutkimuksessaan valittuihin sairauskohtauksiin, esimerkiksi sydäninfarktin sattuessa hoitoon pääsy on ajallisesti erittäin tärkeää. Datan avulla tutkijat näkivät, mistä matkaetäisyydet hoitopaikkoihin ovat ensihoidon kannalta kriittisen pitkiä.

Onnistunut projekti toi yhteen eri alojen asiantuntijat. Tutkimus tehtiin nopeassa ajassa hyvässä yhteistyössä virtuaalisesti.

– Teemme Aalto-yliopistossa sekä mobiiliteknologioiden perustutkimusta että soveltavaa tutkimusta, missä tavoitteena on löytää ratkaisuja maailmanlaajuisiin haasteisiin liittyen yleiseen turvallisuuteen, terveyteen, energiaan tai ympäristöön. Kokemukset virtuaaliyhteistyöstä olivat oikein hyvät, professori ja varadekaani Jyri Hämäläinen toteaa.

Tutkimus toteutettiin Sähkötekniikan korkeakoulun Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitoksella.

Lisätietoa:
Tutkijatohtori Edward Mutafungwa, [email protected], puh. 050 4355 673
Professori Jyri Hämäläinen, [email protected], puh. 050 3160 975

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.
Matti Rossi vastaanotti palkinnon
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Professori Matti Rossille tiimeineen arvostettu AIS Impact Award 2024

Tiimi voitti palkinnon teknologisesta ja yrittäjyyteen liittyvästä vaikuttavuudesta
CS Teacher of the year 2024
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Arto Hellas valittu tietotekniikan laitoksen vuoden opettajaksi 2024

Vuoden opettaja julkistettiin tietotekniikan laitoksen tilaisuudessa keskiviikkona 18. joulukuuta 2024.
Three happy students. Photo: Unto Rautio
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston tutkimusyhteistyön vahvistamiseen

Rahoitetut hankkeet tukevat yliopistojen strategisen kumppanuuden tavoitetta edistää vaikuttavaa ja monitieteistä yhteistyötä.