Uutiset

Bioinnovaatiokeskuksen tutkimus keskittyy ekologisesti kestäviin tekstiileihin ja pakkauksiin

Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskus on valinnut viisi poikkitieteellistä hanketta tohtorikoulunsa käynnistämiseksi vuonna 2022. Hankkeilla pyritään innovaatioihin kestävien tekstiilien ja pakkausten alalla.
Laboratory

Bioinnovaatiokeskus on käynnistämässä tohtorikoulua ja tarjoaa rahoitusta yhteensä 10-12 tohtoriopiskelijalle. Tavoitteena on kannustaa Aalto-yliopiston eri alojen ja tieteenalojen professoreita yhdistämään osaamistaan ja kehittämään yhdessä poikkitieteellisiä tutkimushankkeita.

"Biotalous on Suomen talouden kulmakivi ja uskon, että tämä tutkimus edistää uusien hankkeiden syntymistä tällä sektorilla", sanoo Metsä Springin toimitusjohtaja ja Bioinnovaatiokeskuksen hankkeiden arviointipaneelin jäsen Niklas von Weymarn. "Monet olemassa olevat etenkin biotalouteen liittyvät teolliset prosessit perustuvat tutkimukseen, jossa etsitään vastauksia luonnonilmiöihin. Lisäksi globalisaation myötä vahva monialaisuus sekä rinnakkain tehtävä teollinen kehitystyö ja perustutkimus ovat muodostuneet menestystekijöiksi.”

Tohtorikouluun valitut projektit:

  • “Cellulose-based spatial origami metamaterials and structures for sustainable and versatile packaging solutions”. Jarkko Niiranen (ENG), Kirsi Peltonen (SCI) ja Masood Masodian (ARTS)
  • “AI-guided biohybrid assembly platform for e-textiles”. Patrick Rinke (SCI) ja Jaana Vapaavuori (CHEM)
  • “Coatings of Lignin Spheres for Packaging/Textiles”. Monika Österberg (CHEM), Karl Alexander Henn (CHEM) ja Pekka Oinas (CHEM)
  • “Computational fabric”. Simo Särkkä (ELEC+FCAI), Kirsi Niinimäki (ARTS), Jaana Vapaavuori (CHEM), Yu Xiao (ELEC) ja Emmi Pouta (ARTS)
  • “Sustainable Intelligent Packaging Solutions”. Jouni Paltakari (CHEM) ja Riku Jäntti (ELEC)

"Olin erittäin vaikuttunut saamistamme erinomaisista projekti-ideoista. Hakemusten luokittelu oli vaikea tehtävä", sanoo Bioinnovaatiokeskuksen johtaja Michael Hummel. "Tutkimuksemme jatko näyttää todella kiehtovalta ja olen innoissani yhteistyöstä kaikkien tämän keskuksen osapuolten kanssa. Olen myös kiitollinen arvokkaasta panoksesta, jota saamme alan yrityksiltä kuten myös sisäisiltä asiantuntijoiltamme."

Bioinnovaatiokeskus avaa nyt viisi tohtorin paikkaa. Tavoitteena on aloittaa rekrytointiprosessi marraskuussa ja saada ensimmäiset tohtorikoululaiset aloittamaan tohtorikoulussa alkuvuodesta 2022. Toinen hankekutsu avataan vuoden 2022 aikana.

Arviointitoimikunta koostui 12 Aalto-yliopiston sisäisestä ja toimialan edustajasta. Avoimeen kutsuun saatiin 17 ehdotusta.

Biotalous on Suomen talouden kulmakivi ja uskon, että tämä tutkimus edistää uusien hankkeiden syntymistä tällä sektorilla.

Niklas von Weymarn, toimitusjohtaja, Metsä Spring
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuva, jossa esitellään Cyber Citizen -hankkeen lopputuotteet: SecPort-portaali sekä kyberturvallisuuteen keskittyvä peli.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Cyber Citizen -hanke kehittää eurooppalaisten kyberturvataitoja pelillistämisen avulla

Aalto-yliopisto ja liikenne- ja viestintäministeriö ovat toteuttaneet laajan Cyber Citizen -hankkeen, jonka tavoitteena on kehittää arkipäivän kyberturvataitojen osaamista Euroopan unionin alueella.
A woman wearing a black jacket sits by a table in room, with sunlight beaming down from the windows above. She sits by the table looking at her laptop while holding onto a pen. A tablet and notebook lay open near the laptop. Pic by Kalle Kataila / Aalto University
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tilintarkastajan kokemus ilmastoriskeistä vaikuttaa asiakkaan ilmastoriskitiedottamisen laatuun

Tutkimus tehtiin kansainvälisessä yhteistyössä usean eri maan yliopiston kanssa.
Valaistu moottoritie, merta, rakennuksia ja taivasta
Yhteistyö, Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Vahva sijoitus tekoälyyn – Suomeen perustetaan ELLIS-instituutti tehostamaan tutkimusta ja houkuttelemaan osaajia

Suomalainen tekoälytutkimus on saanut merkittävän tuen hallitukselta ja lahjoittajalta.
Samuel Girmay laboratoriossa, yllään valkoinen laboratoriotakki ja suojalasit.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Virtuaalilaboratoriot edistävät saavutettavaa ja kielitietoista luonnontieteen opetusta

Väitöskirjatutkija Samuel Girmay on saanut Jenny ja Antti Wihurin säätiöltä rahoituksen projektilleen, jonka tavoitteena on parantaa luonnontieteiden opetuksen saavutettavuutta ja kielitietoisuutta yläkouluissa virtuaalilaboratorioiden avulla.