Uutiset

BIZ Success funding -rahoitusta kolmelle erinomaiselle hankkeelle

Apulaisprofessorit Ciprian Domnisoru, Iiris Saittakari ja Moritz Scherleitner ovat rahoitusta saaneiden tutkimushankkeiden omistajat.
Aalto-yliopiston liput liehuvat salossa. Kuva: Aino Huovio
Kuva: Aalto-yliopisto / Aino Huovio

Syksystä 2023 lähtien Kauppakorkeakoulun budjetista on voinut saada rahoitusta tutkijatohtoreiden palkkaamiseen, jos on jäänyt niukasti ilman ulkoista rahoitusta. Tämä rahoitusmahdollisuus on ollut tarjolla ERC-, Horizon Europe- ja Suomen Akatemian rahoitusta hakeneille tutkijoillemme. Tutkijatohtorit/tutkimusavustajat tulee palkata viimeistään vuoden kuluttua rahoituksen saamisesta. Rahoitusta odotetaan käytettävän ERC/Horizon/RCF-hakemuksessa kuvatun tutkimuksen käynnistämiseen. 

Syksyllä 2024 BIZ Success funding -rahoitusta saavat hankkeilleen taloustieteen apulaisprofessori Ciprian Domnisory, kansainvälisen liiketoiminnan apulaisprofessori Iiris Saittakari ja yritysjuridiikan apulaisprofessori Moritz Scherleitner

Hankkeiden esittelyt 

Ciprian Domnisoru: The role of firms in shaping the work, study, and graduation choices of student employees (suom. Yritysten rooli opiskelevien työntekijöiden työ-, opiskelu- ja valmistumisvalintojen muokkaamisessa)

Miten yritykset vaikuttavat opiskelijatyöntekijöidensä akateemisiin tuloksiin? Valmistumisen viivästymisen vähentäminen ja koulusta työelämään siirtymisen helpottaminen ovat keskeisiä haasteita. Akateemisessa tutkimuksessa ja poliittisessa päätöksenteossa keskitytään kuitenkin opiskelijoiden ja yliopistojen päätöksiin, vaikka yritysten ja samanaikaisesti sekä töitä tekevien että opiskelevien opiskelijoiden välillä on merkittäviä vuorovaikutussuhteita. 

Tässä hankkeessa ehdotetaan uusia menetelmiä, joiden avulla yritykset voidaan sisällyttää opiskelijoiden tulosten analysointiin. Hankkeessa käytetään suomalaisten hallinnollisten työnantaja-työntekijätietojen ja yliopistojen kurssi- ja arvosanatietojen välisiä yhteyksiä, jotta voidaan kvantifioida, miten yritysten menettelytavat voivat vaikuttaa opiskelijoiden menestykseen. Yksi tuloksista on arviot yrityskohtaisista vaikutuksista opiskelijoiden akateemiseen suoritukseen, jota mitataan kurssien arvosanojen ja ajallaan suoritettujen opintojen perusteella. 

Iiris Saittakari: Complexities of Green Foreign Direct Investment (suom. Vihreiden suorien investointien haasteet)

Tässä tutkimushankkeessa tutkitaan monikansallisten yritysten vihreisiin suoriin investointeihin (Foreign Direct Investments, FDI) liittyviä haasteita. Vaikka yleensä pääkaupungit ovat ylivoimaisesti suosituimpia sijoituspaikkoja ulkomaisille investoinneille, suuria vihreitä investointeja suunnitellaan tyypillisesti syrjäseuduille maapinta-alan saatavuuden vuoksi. Vihreät investoinnit ovat näin ollen mahdollisuus paitsi vähentää maailmanlaajuisia hiilidioksidipäästöjä myös elvyttää alueita, jotka hiljenevät, kun tuotantotyöpaikat siirtyivät ulkomaille, ja tarjota toivoa ”paikoille, joilla ei ole merkitystä” (Rodríguez-Pose, 2018). 

Vihreisiin investointeihin liittyy kuitenkin useita haasteita ja monimutkaisuuksia. Ensinnäkin syrjäseuduilla on usein rajalliset resurssit hallinnoida massiivisia vihreitä investointihankkeita omin voimin. Toisekseen vaikka vihreät investoinnit ovat tarpeen maailmanlaajuisten hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoitteiden saavuttamiseksi, ne eivät välttämättä ole sosiaalisesti tai ympäristön kannalta kestäviä paikallisessa mittakaavassa. Lisäksi vihreiden investointien sijaintipaikkavaatimukset eroavat huomattavasti perinteisten suorien investointien vaatimuksista. Tämän hankkeen tavoitteena on avata näitä monimutkaisuuksia ja valottaa eri toimijoiden, myös kaupunkien, roolia vihreiden suorien investointien sijoittamisprosessissa.

Moritz Scherleitner ja Iiris Saittakari: Private Sector Transitioning to Sustainability (suom. Yksityisen sektorin siirtyminen kestävään kehitykseen)

PRIVATUS tutkii monikansallisten yritysten sijaintipäätöksiä ja EU:n sääntely- ja verolainsäädännön ja -politiikan vaikutusta niihin. Esimerkkinä käytetään kahta toisiinsa liittyvää, mutta erillistä investointia: vihreää terästuotantoa ja tuulivoimapuistoja. Tutkimus on empiirinen ja perustuu laajaan haastatteluaineistoon. Se on myös lainopillinen ja teoreettinen, sillä siinä tarkastellaan erilaisia asiaan liittyviä yhteyksiä: paikallinen/globaali areena, biologista monimuotoisuutta/ilmastoa koskeva sääntely, ympäristö- ja veropolitiikka sekä julkisten/yksityisten/ kansalaisjärjestöjen tekemät päätökset. 

Tutkimuksessa selvitetään investoinneista johtuvia paineita, jotka kohdistuvat kansalliseen hallinto- ja oikeusjärjestelmään, joka on alun perin luotu paikallisia ympäristövaikutuksia varten ja johon kohdistuu myös oikeudenmukaisen siirtymän vaatimuksista johtuvia kasvavia paineita. Tutkimme myös veropolitiikkaa ja yksityisen sektorin taloudellisten mahdollisuuksien roolia maailmanlaajuisten kestävyyskriisien ratkaisemisessa. Lisäksi PRIVATUS kehittää kestävän kehityksen oikeuden teoriaa, joka on herkkä tälle julkis- ja yksityisoikeuden sekä tosielämän monimuotoisuudelle.

Lisätietoa rahoituksesta:

Uusi rahoitusmahdollisuus ERC-, Horizon Europe- ja Suomen Akatemian rahoitusta hakeneille

Tämä rahoitus koskee vain EU/RCF-hakemuksia, joihin hakija on saanut päätöksen 1. elokuuta 2023 jälkeen.

Lue lisää
Valkoinen Aalto logo kivien edessä lumisessa maastossa
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Rauhallinen japanilainen puutarha, jossa on lampi, kiviä ja erilaisia ​​puita, mukaan lukien loistavaa punaista ja vihreää lehtineen.
Mediatiedotteet Julkaistu:
Tekoalylla-tuotetieto-talotekniikan-menestystekijaksi.jpg
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tekoälyllä tuotetieto talotekniikan menestystekijäksi

Ympäristöraportointi, digitaaliset kaksoset ja tuottavuuden tuntuva nosto eivät onnistu ilman nykyistä parempaa tiedonhallintaa. Talotekniikka 2030 -tutkimusraportti ruotii nykytilanteen haasteita ja esittää ratkaisuja ja case-esimerkkejä, jotka pohjautuvat uusimman tekoälyteknologian hyödyntämiseen.
Opiskelijoita kampuksella. Kuva: Henri Vogt
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhä harvempi yliopisto-opiskelija jää kotiseudulleen Suomen suurimmissa kaupungeissa – uusi selvitys näyttää kaupunkikohtaiset erot

Aalto-yliopiston kaupunkitaloustieteen tutkimusryhmä AlueAvain on tarkastellut Tilastokeskuksen yksilötason rekisteriaineistojen avulla yliopisto-opiskelijoiden muuttoliikkeitä Suomen suurimmissa kaupungeissa viimeisten 20 vuoden aikana. Tarkastelussa vertailtiin erikseen pääkaupunkiseudun kuntia sekä Tamperetta, Turkua ja Oulua.
Huone, jossa on useita kaiuttimia metallirungoissa ympyrämuodossa. Keskellä on jakkara ja sälealusta.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Uusi teknologia tuo immersiivisen tilaäänen kaikkien ulottuville

Ainutlaatuinen äänentallennusteknologia mahdollistaa immersiivisen äänimaailman tallentamisen tavallisilla mikrofoneilla ja edullisella lisälaitteella.